Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Így sminkeljen, ha a rozáceás!

Szakszerű terápiával a rozácea tünetei jól kezelhetők, ám ez akár több hónapot is igénybe vehet. Ez idő alatt is adódhatnak olyan fontos alkalmak, amikor gyorsan szeretnénk a legjobb formánkat hozni. Az érzékeny bőr ápolásához és sminkeléséhez Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusának tanácsait kértük.

Nyáron fokozódnak a tünetek

A rozácea fő tünete az arcon jelentkező bőrpír, ami nyáron a meleg és a napsugarak következtében még intenzívebben jelentkezhet – mondja Peterman Krisztina. Első lépésben persze mindenkinek azt tanácsolom, hogy a rozáceát kiváltó okot kell megkeresni és kezelni. A bőrtünetek kialakulásában örökletes tényezők, vagy hormonális változások is szerepet játszhatnak, nők körében jellemzően a menopauza időszakában, 40-50 éves kor között jelentkezik. Az arcon megjelenő tünetek azonban összefügghetnek egyéb gyomor-bélrendszeri betegségekkel, azok gyulladásával is, de a rosacea hátterében vérnyomás ingadozás is állhat. Természetesen a kivizsgálás és kezelés ideje alatt sem kell lemondani a sminkelésről, ám a rozáceára jellemző érzékenység miatt ez a bőrtípus a sminkelés során is speciális odafigyelést igényel.

rosacea seprűvéna smink kozmetikus Peterman KrisztinaBőrápolás 5 pontban

- A bőrtípusnak megfelelő arclemosó készítmény használatát követően a napi bőrápolási rutin kelléke a hidratáló krém használata sminkelés előtt. Mivel a rozáceás bőr nagyon érzékeny, ezért minden termék használatát finom mozdulatokkal végezzük, de dörzsöljük a bőrt.
- A tisztítás és a hidratálás után következő lépés az alapozó. Itt szintén javasolt a rozáceás bőrre kifejlesztett termékek között válogatni. Létezik zöldes árnyalatú alapozó is, amivel remekül tudjuk tompítani az arcbőr pirosságát. Érdemes a camouflage termékek palettáján is szétnézni, ezekkel a jól fedő készítményekkel - megfelelően alkalmazva - tartós sminket készíthetünk.
- A rozáceás tünetek a napfény hatására felerősödhetnek, ezért nagyon fontos, hogy nyáron mindig kenjük be az arcunkat fényvédőkrémmel, ha a szabadban tartózkodunk. Emellett jó, ha az érzékeny bőrre minél kevesebb terméket használunk, ezzel is csökkentve az esetleges irritáció esélyét. Peterman Krisztina ezért azt tanácsolja, hogy keressük a fényvédős nappali krémeket, alapozókat, így egyből kettős védelmet biztosíthatunk bőrünknek, egy termékkel.
- Mivel a rozáceás bőr nagyon érzékeny, ezért ha új terméket próbálunk ki, azt mindig teszteljük egy kis bőrfelületen, a nyakon, vagy a könyökhajlatban. Ha 24 óra múlva sem tapasztalunk égő, viszkető érzést, akkor nagyobb felületen is bátran használhatjuk.
- Az alapozót a legjobb, ha tiszta, frissen mosott kézzel visszük fel a bőrre, mert a szivacs, vagy ecset túl durva lehet az érzékeny bőrnek.

Rendszeres ápolás és smink tanácsok

A napi rutin mellett érdemes néha feltölteni a bőrt ápoló, tápláló kozmetikai kezelésekkel is. A terápia egyik fontos eleme hogy erősítsük a kiserek falát – magyarázza a Dermatica kozmetikusa. Erre kiváló hatóanyag például a rutin, mely a rutaszkorbin egyik összetevője, ezen kívül jótékony hatásúak még a magas C vitamin tartalmú készítmények. Fontos, hogy kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. A kezelések során több természetes összetevőt, hatóanyagot is használunk a tünetek enyhítésére. Gyulladásos fázisban nyugtató, - például körömvirág, málnamag olaj, homoktövis – és fertőtlenítő hatású készítményeket alkalmazunk helyileg, és szükség szerint belső kezelésként is. A málnamagban és a homoktövisben természetes UV filter is található az érerősítő hatás mellett, illetve a szőlőmag olaja is tartalmaz természetes UV szűrőt. A kozmetikai kezelés része lehet a sminktanácsadás is, itt a szakember segítségével mindenki megtanulhatja azokat az alapvető fogásokat, amivel egy nappali, vagy akár alkalmi sminket is elkészíthet.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

A rosacea nem mindenkinél okoz azonos tüneteket

Vörös, kipirulásra hajlamos, érzékeny bőr, kitágult erek – a rosacea általános tünetei. Az elsősorban nőket érintő bőrbetegségnek több altípusa is létezik. A következőkben a Nemzeti Rosacea Társaság által meghatározott rosacea típusokat vesszük sorra Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusának segítségével.

A betegség négy altípusa

A rosacea elsősorban nőket érintő betegség, első tünetei általában 30-50 év között jelennek meg. A Nemzeti Rosacea Társaság által, a Journal of the American Academy of Dermatology folyóiratban közzétett írás alapján, a rosacea négy altípusát különböztetjük meg. Ezen kívül létezik még egy variáns, a granulomatózus rosacea, amelyet főként a szem körül és az orron megjelenő göbök, sárgásbarna gennycsomók alapján lehet beazonosítani.

1. Az egyik leggyakrabban előforduló típus az eritematoid-teleangiektatikus rosacea, amelynek fő tünetei a bőrpír, tartós kipirulás és a látható erek.
2. A papulopusztuláris rosaceát állandó pirosság és pattanásosság jellemzi.
3. A fimatózus rosacea fő ismertetőjele a bőr megvastagodása. A szövetszaporulat következtében idővel szembetűnő az orr megnagyobbodása. Ez a típus főleg férfiaknál fordul elő.
4. Az utolsó típus a legkevésbé ismert, ez az okuláris rosacea, amely főként szemtüneteket okoz. Nem is gondolnánk, de a szemvörösség, szemszárazság, égő érzés hátterében is állhat ez a betegség.

rosacea kitágult erek Peterman KrisztinaKezelés nélkül rosszabbodnak a tünetek

A betegeknél a rosacea típusai közül egy időben akár több is jelentkezhet. Minden érintett esetében igaz, hogy mielőbb kezdi a szükséges kezelést, annál nagyobb eséllyel lehet a tünetek rosszabbodását megelőzni. Enélkül ugyanis egyre több tünet jelentkezik, a kezdetben még múló bőrpír tartóssá válik, a pattanások is egyre nehezebben mulaszthatók el, a bőr gyulladása súlyosbodik.

A Demodex atka szerepe a rosacea kialakulásában

Még mindig csak kevesen tudnak róla, pedig több tanulmány is igazolta, hogy a Demodex felnőttkorban nagyon gyakori. A Demodex atkának két típusát különböztetjük meg, az egyik a hajas fejbőrön, a másik a bőrön él és faggyúval kiválasztódó bomlástermékekkel táplálkozik. Ez utóbbi típus a kutatások szerint összefüggésbe hozható a rosacea kialakulásával. Ezt igazolja az az eredmény is, miszerint nagyobb százalékban fordul elő rosaceás betegeken, mint a problémamentes bőrűeknél.

Csak speciális készítményekkel kezelhető

A bőratka jelenléte fájdalmatlan mikroszkópos vizsgálattal kimutatható – magyarázza Peterman Krisztina. Ilyen esetben a hagyományos kezelésekkel átmeneti javulás érhető el, de ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, akkor számolni kell a panaszok kiújulásával. A bőr vizsgálata után a kezelés az e célra kifejlesztett készítményekkel történik, egyéntől és a panaszok súlyosságától függően. Az atkák életciklusának megfelelően a teljes kezelés megközelítőleg 3 hónapot vesz igénybe, ezt érdemes kivárni, mert ellenkező esetben könnyen kiújul és az egész folyamatot kezdhetjük újra.

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Milyen betegségre utalhat az éjszakai bőrviszketés?

A bőratka a bőrön – elsősorban az arcon és a hajas fejbőrön - élő apró élősködő. A szabad szemmel nem látható élőlény nappal a szőrtüszőkben és a faggyúmirigyekben él, éjszaka viszont enyhe bizsergő, viszkető érzést okozva indul útjára a bőr felszínén.

Nem a kutyától kapta el

Az emberek többsége még nem hallott a bőratkáról, inkább csak a háziállatok által terjesztett élősködőként ismerik, ami kedvencüknél foltokban jelentkező szőrhullást okozhat. A Demodex bőratkának azonban közel 65 típusát ismerjük, ezek közül kettőről tudjuk, hogy az embereken is él – magyarázza Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa. A bőratkák könnyen terjednek, közös törölköző, szempillaspirál, vagy fésű használatával is átadható, de terjedését segíti a rossz higiéniai környezet – mosdatlanság, hetekig nem cserélt törölköző és ágyneműhuzat - is.

bőratka éjszakai bőrviszketés viszkető bőr Peterman KrisztinaBármilyen életkorban jelentkezhet

A bőratka előfordulására jellemző, hogy a felnőttek felét, az idősebb korosztály kétharmadát érintő problémáról van szó. Az apró, 0.2 és 0.4 mm közötti élősködők száma a serdülőkor környékén drasztikusan megnövekedhet. A bőratkák ugyanis elhalt bőrsejtekkel és faggyúval táplálkoznak, a hormonális változások következtében pedig ebben a korban a bőr faggyútermelődése intenzívebbé válik, ezáltal a bőratkák életfeltételei is jelentősen javulnak. A kor előrehaladtával az atkák száma tovább emelkedhet, gyors szaporodásuknak is köszönhetően.

Éjszakai légyott

A bőratkák a sötét, nyirkos helyeket kedvelik, ezért is nem kaphatjuk például el a fertőzést közös szék, vagy kárpitozott bútorok használatával. A bőratkák nappal a faggyúmirigyekben, vagy szőrtüszőkben pihennek, az éjszaka leple alatt azonban nagy mozgolódásba kezdenek. A bőratkák nagyon lassan mozognak, átlagosan 1cm-t tesznek meg óránként. Rövid útjuk alatt párra találnak, majd petéiket a szőrtüszőkben, vagy faggyúmirigyekben rakják le. Az utódok 15-20 nap múlva kikelnek, majd ezt követően egy hét alatt elérik kifejlett méretüket.

Milyen tünetek utalnak bőratkára?

Mivel a bőratkák szabad szemmel nem láthatóak, ezért jelenlétükre az általuk okozott bőrtünetek, illetve az éjszaka tapasztalt hangyamászáshoz hasonló, viszkető érzés hívja fel a figyelmet. A bőrön élő élősködők által okozott bőrbetegségek közül a leggyakoribb a fokozott vörösséget, bőrpírt, értágulatot okozó rozácea. Érdemes bőratka szűrést végeztetni felnőttkori pattanások, tág pórusok esetén, de a hajhullás és a szemöldök vonalában jelentkező bőrgyulladás is fertőzés jele lehet.

Szűrés és hatékony kezelések

A bőratka szűrése mikroszkóppal történik – magyarázza Peterman Krisztina. „A bőr felszínéről mintát veszünk, amit mikroszkóp alatt vizsgálunk meg. Amennyiben a mintában kimutatjuk a bőratkát, a kezelés minden esetben személyre szabottan történik. A teljes gyógyulás az atkák életciklusa miatt hosszabb időt vehet igénybe, ám az utóbbi időben megjelent igazán hatékony kezelésekkel lehetőség van a bőratkák és az általuk okozott bőrtünetek megszüntetésére is.”

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

5 dolog, ami pattanást okozhat

A hormonális változások mellett, több okból is megjelenhetnek időnként az arcon pattanások. De vajon igaz-e, hogy a felnőttkori bőrproblémákat a túl sok csokoládé, stressz, a kozmetikumok, vagy egy bőrön élő élősködő, a bőratka is okozhatja?

A zsíros bőrt a fokozott faggyútermelődés okozza, ennek következtében fénylő, tapintása olajos, síkos. Pattanás, vagy más néven akné akkor keletkezik, ha a faggyúmirigy kivezető nyílása elzáródik, benne a baktérium felszaporodik és elindul a gyulladásos folyamat – magyarázza Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa. Az elzáródás elsődleges oka a fokozott faggyútermelés, a szarusejtek nem optimális leválása, a nem megfelelő bőrápolás és kozmetikum használata, de a mozgáshiány és hormonzavar is szerepet játszhat.

1. Az étkezések nyomai a bőrünkön

A zsíros bőr örökletes tulajdonság is lehet, de megelőzésében és kezelésében valóban érdemes bizonyos táplálkozási tanácsokat is követnünk. A túlfűszerezett, sós és zsíros ételek fokozhatják a faggyútermelést, épp úgy, mint az olajos magvak, a csokoládé és a kakaó fogyasztása. A tavaszi időszakban elterjedt méregtelenítés és egyéb diéták következményeként is több pattanás jelentkezhet, mivel a tisztulási folyamat nyomai a bőrön is meglátszanak. Érdemes ezért a kettőt összekötni, a böjtkúrák mellett a tavaszi arctisztítást is elvégeztetni.

2. Stressz és babrálás

A stressz valóban hatással van az immun- és a hormonrendszer működésére is, ilyen módon pedig – közvetve - szerepet játszhat a bőr állapotának megváltozásában. Stresszes időszakban a szokásaink is eltérőek lehetnek. Valaki a haját, körmét, arcát babrálja idegességében. Mivel a használati tárgyaink soha nem lehetnek sterilek, így a telefon és billentyűzet után az arcon cirkáló koszos kéz érintése nyomot hagy a bőrön. Kozmetikai kezelések alkalmával jól látható, azt is meg lehet mondani a bőr állapotából, hogy jobb, vagy balkezes-e az illető – számol be tapasztalatairól Peterman Krisztina. Ezen kívül van, aki nassolással gyűri le a feszültséget, a bőr zsírosodását fokozó csokoládé pedig klasszikus „boldogság-forrás” az ilyen helyzetekben. Stresszes időszakban kevesebbet, rosszabbul is alszunk, ami szintén nyomot hagy az arcunkon.

pattanás kosz Peterman Krisztina bőratka kozmetológia3. Hiányos bőrápolás

A szép bőr sokak vágya, melynek elérésében valóban nagy segítséget nyújthatnak a megfelelő kozmetikumok. A készítmények helytelen használata azonban csak további problémákhoz vezethet. Ha nem a bőrtípusunknak megfelelő termékeket használjuk, vagy nem fordítunk kellő figyelmet az esti arcápolásra, a napközben hordott smink és egyéb szennyeződések maradványai eltömítik a pórusokat, ami pattanások kialakulását okozza.

4. A naptej eltömi a pórusokat és pattanást okoz?

A naptejek közt is létezik az arcbőr védelmére kifejlesztett változat, azon belül is találunk problémás bőrre való terméket, amit bátran alkalmazhatunk és a pattanások megjelenésétől sem kell tartanunk. Az elterjedt termékek mellett léteznek kevésbé ismert, gyógyszertárakból beszerezhető, hatékony készítmények is. A naptejek közt ma már mattító hatású készítményeket is találunk szép számmal, így a zsírosabb bőrűeknek sem kell aggódni a fénylő bőr miatt.

5. Pattanás bőratka miatt

A Demodex brevis az arcbőrön, a faggyúmirigyekben telepszik meg, az ott található fehérjével és zsírral táplálkozik. A faggyúmirigyekben megtelepedő atkák irritálják a pórusokat, hatásukra fokozódik a faggyútermelés, pattanások, kiütések, göbök jelennek meg a bőrön. A problémás bőr kezelése kapcsán ezért érdemes elvégezni az atka-szűrést is, mert eltávolításuk csak célzott kezeléssel lehetséges.

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

A mosópor is okozhat allergiás tüneteket

A mosószerekhez adagolt összetevők naponta érintkeznek a bőrfelülettel, ami az arra érzékenyeknél bőrtüneteket is okozhat. A testszerte jelentkező kiütések és bőrvörösség a mosópor allergia tünete is lehet.

mosószer mosópor bőr allergiás tünetek kiütés bőrvörösségA mai mosószerek öt-tizenöt féle összetevőből állnak

A mosási szokások terén és a mosószerek összetételében is jelentős változások történtek az elmúlt évtizedek során. A mai szemmel nézve kezdetleges hamuból kiáztatott, magas zsíroldó hatású hamuzsír, majd a döntően lúgos anyagokból álló mosóporok helyett ma már az áruházaik polcain hosszan sorakoznak a különböző márkájú, színű és illatú termékek. A ruhák tisztítása jóval korszerűbbé vált, a nagyszüleink idejében ismert ecet, citrom és alkohol helyét mára felváltották a vegyi tisztító- és folteltávolító összetevők. A mai mosószerek megközelítőleg öt-tizenöt féle összetevőből állnak. A foltok eltávolítását a különböző enzimek végzik, a ruhák puhaságáért a celluláz, fehérségükért szerves peroxid-vegyületek felelnek, de a tökéletes tisztaság érdekében az összetevők között szerepelnek még felületaktív hatóanyagok, leoldószerek és színvédők is.

Vigyázat, allergiát okozhatnak!

A mosószerekhez adagolt számtalan összetevő nap, mint nap érintkezik a bőrfelülettel, mely az arra érzékenyeknél bőrtüneteket, kiütéseket és vörösséget okozhat – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa. A mosópor allergia okozója lehet egy, vagy több, a készítmény összetevői között szereplő enzim, illatanyag. A poralakú mosószerek nikkelt és kobaltot is tartalmazhatnak, melyek szintén hozzájárulhatnak az allergiás reakció megjelenéséhez. A fém-, és illatanyag allergia vizsgálattal kimutatható. Az epicutan-teszt során a hátra ragasztott tapaszokra a standardizált allergénekből kis mennyiségeket helyeznek fel. A szakorvos ezután meghatározott időnként ellenőrzi, majd leolvassa az eredményt. A tapaszok helyén jelentkező bőrpír, vörösség alapján megállapítható az allergia.

Alternatív megoldások

A kialakult bőrtünetek helyi gyulladáscsökkentő krémekkel kezelhetők, azonban ha a kimutatott allergénnel ismét érintkezik a bőrfelszín, akkor a panaszok újból megjelennek. A kezelés ez esetben tehát az allergén elkerülését jelenti. Ennek érdekében mosáshoz válasszuk inkább a folyékony, gél formájú mosószereket, melyek kevesebb fém szennyeződést tartalmaznak, könnyebben oldódnak, öblítéssel jobban eltávolíthatóak. Mosogatásnál és takarítás közben is viseljünk gumikesztyűt, hogy elkerüljük a vegyszerekkel történő közvetlen érintkezést. A dezodorok, erős illatú öblítőszerek illatanyagai is allergizálhatnak. Ilyen esetben keressük az illatanyag-mentes, minél kevesebb mesterséges összetevőt tartalmazó, bőrbarát készítményeket.

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább