Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Szigorítanának a szolizók védelmében

A szolárium 75%-kal növeli a bőrrák kockázatát

Az FDA (Amerikai Gyógyszerhatóság) előzetes állásfoglalást adott ki a szoláriumok bőrrákot okozó hatásával kapcsolatban. Egyben kezdeményezi a szoláriumhasználat jogi szabályozásának szigorítását, például a 18 év alatti használat megtiltását.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Társaság szerint a szoláriumot használók között a melanoma - a leggyakoribb és legveszélyesebb bőrrák - előfordulása 7%-kal magasabb, mint a szoláriumba nem járók között. A kockázat minden egyes használati alkalommal nő. A szolárium a melanoma okozásán kívül károsítja a szemet, és számos más egészségügyi problémához vezethet.

A szolárium egészségkárosító hatása az UV fénynek tudható be. Az egyes használati alkalmak károsító hatása évek alatt összeadódik, így a fiatalok, akik korán kezdik a szoláriumot, különösen magas veszélynek vannak kitéve.

Az állásfoglalás fő alapját egy, a Pediatrics szakmai folyóiratban, frissen megjelent tanulmány képezi, mely szerint a melanoma a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a 20as években lévő hölgyek, és harmadik leggyakoribb a 20as években lévő férfiak körében. A szerzők úgy vélik, hogy a megemelkedett gyakoriság mögött a fiatalok intenzívebb szolárium-használati szokásai húzódnak meg.

A szoláriumok fényében magas az UV-A tartomány intenzitása, 10-15x magasabb, mint a déli napfényben. Ez a tartomány képes behatolni a bőr mély rétegeibe, ahol azonnali és késői károsodást eredményez.

Az FDA állásfoglalás a szolárium kerülését javasolja, felhívva a figylemet az alábbi különösen veszélyes magatartásformákra:

  • védőszemüveg viselésének elhagyása - azonnali és késői szemkárosodáshoz vezethet
  • hosszú expozíciós idővel történi indítás - leégést okozhat
  • a bőrtípusnak megfelelő gyártói használati utasítások, ajánlások figyelmen kívül hagyása
  • egyes UV fény hatását növelő, módosító gyógyszerek, kozmetikumok, ételek használata melletti szoláriumozás

 

Tovább

Gyakoribb a melanoma a szoláriumtól?

A melanoma malignum a pigmentsejtekből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat, melynek kialakulását számos tényező befolyásolhatja.

Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa a szolárium hatásairól és a szűrés jelentőségéről beszélt.

Különösen a fiatalokra veszélyes a szoli

Az Egyesült Államokban közel 1 millió új melanoma esetet diagnosztizálnak évente, és előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik az utóbbi évtizedekben világszerte. A melanoma áttétképző hajlama igen magas, a fiatal (20-25 éves) nők között ez a leggyakrabban halálhoz vezető daganatos megbetegedés.

A Földre érkező UV-sugárzás bizonyítottan fontos tényező a bőrdaganatok kialakulásában. Mára az is világossá vált, hogy a szoláriumokban használt ultraibolya fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanoma kialakulásának rizikóját - különösen a 45 év alatti nőknél.

A készülékek mögött álló iparág igyekszik bizonyítani a szoláriumozás biztonságosságát, ám egyre újabb tények igazolják ennek veszélyét is. Éppen ezért az elmúlt 20 évben kutatások sora vizsgálta a napágyak használata és a bőrrák összefüggését, kiemelten hangsúlyozva a fiatalok érintettségét.

Bőrgyógyászok vs. szoláriumipar?

Ahogyan a cigarettafüstöt, úgy a szoláriumokban tapasztalható UV sugárzást is rákkeltőnek és veszélyesnek minősítette két jelentős szervezet: a The United States Department of Health and Human Services és a World Health Organization's International Agency for Research on Cancer. Ráadásul a kutatók is úgy találták, hogy 75 százalékkal nő a melanoma kialakulásának esélye azoknál, akik ilyen módon barnulnak.

Egy 2010-es tanulmányban több, mint ezer, 25-59 éves, melanomával diagnosztizált személyt vizsgáltak és kiderült, hogy 62,9 százalékuk rendszeresen szoláriumozott.

A szolárium hirdetésekben gyakran kedvező hatásként említik a D-vitamin pótlást, de az alkalmazott fényspektrum erre általában nem alkalmas, és megfelelő táplálkozással ezt kockázatmentesen is megtehetjük. Sajnálatos, hogy a reklámok pont a rizikócsoportba tartozó fiatal nőket célozzák meg.

A szűrés életet menthet

A bőrgyógyászati daganatok megelőzésében legfontosabb a felvilágosítás, az UV-sugárzás káros hatásairól, a megfelelő védekezésről, és a daganatok korai felismerési lehetőségeiről- hangsúlyozza dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa.

A rendszeres szakorvosi vizsgálat különösen fontos azoknál, akiknek több mint 50 anyajegye van, vagy kevesebb számú, de szabálytalan a megjelenésük.

Rizikócsoportba tartoznak a világos bőrűek, szőkék, kék szeműek, vagy vörös hajúak is. Fokozottan veszélyeztetett, aki gyermekkorban hólyagos napégést szenvedett, vagy közeli rokonuknál melanomát diagnosztizáltak.

Feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az anyajegyeknél, az alábbi változásokat tapasztaljuk:

- Megváltozik a színe, vagy a pigmentációja egyenetlen lesz. A barna különböző árnyalatai, fekete, kék, szürke, vörös, vagy fehéres területek jelennek meg.

- Megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.

- A korábbi mellett új, többitől eltérő anyajegy jelentkezik.

- Az alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.

- Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.

Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége is, bár érdemes tudni, hogy ezek a jelek gyakran már a betegség későbbi stádiumára jellemzőek. A korai felismerés csak rendszeres önellenőrzés és szakorvosi vizsgálat segítségével valósítható meg. Akinek a családjában előfordult már bőrdaganat, mindenképpen mérlegelje a szoláriumozás kockázatait.

Tovább