Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Mit tehetünk a fejbőrön jelentkező pikkelysömör ellen?

Kellemetlen, zavaró, kívülállók könnyen összetéveszthetik a korpával, az érintettek ezért sok mindent kipróbálnak, ami megszüntetné a tüneteket. A fejbőrön jelentkező pikkelysömör kezeléséhez dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosának tanácsait kértük.

Pikkelysömör, nem korpa

A viaszfehér, pikkelyesen, foltokban hámló tünetek a pikkelysömör jelei. Az első tünetek bármilyen életkorban megjelenhetnek, leggyakrabban 20-30 év között jelentkeznek. A könyök és a térd területe mellett a betegség gyakran a körmökön és a hajas fejbőrön is elváltozásokat okoz. A vöröses, vaskos pikkelyes foltokat akár fésülködés vagy samponozás közben is könnyen felsérthetjük, ilyenkor vérezni kezdhetnek. A bőr hámlása miatt leváló rétegek miatt a pikkelysömör tünetei hasonlóak a korpához, de különböző kezelésre van szükség.

Hidratáló és gyulladáscsökkentő krémek

A fejbőr ápolására nem minden esetben megfelelőek az egyéb testrészeken, pikkelysömörös tünetek ellen bevált készítmények. Itt fontos, hogy a tüneteket úgy csökkentsük, hogy közben lehetőleg elkerüljük a fejbőr túlzott zsírosodását, illetve a nem kívánatos hatóanyagok fokozott felszívódását. A bőr hidratálására és a gyulladás csökkentésére ezért könnyebb formulákat, gél, hab, oldat vagy sampon állagú készítményeket vethetünk be. Léteznek speciális pakolások is, amelyeket éjszakára kell a fejbőrbe masszírozni, majd reggel lemosni.

Hámlazító samponok

A pikkelysömörös tünetek tulajdonképpen a bőr felgyorsult hámképződése miatt jönnek létre, ez okozza, hogy bizonyos területeken a bőr megvastagszik. A bőrt gyengéden hámlasztani szalicilsav tartalmú samponok használatával tudjuk, ezeket rendszeresen javasolt alkalmazni, hogy a hámréteg megvastagodását elkerüljük. Vékonyabb plakkok esetében a szelén-szulfid tartalmú samponok is eredményesek lehetnek.

Viszketés, gyulladás csillapítás

A pikkelysömörös fejbőr egyik legkellemetlenebb tünete, az olykor szűnni nem akaró viszketés. Jobb napokon alig vesszük észre, máskor egész nap csak vakargatnánk az égő, viszkető részeket. Ezt azonban javasolt elkerülni, mivel a bőrt így könnyen felsérthetjük, ami után nemcsak a vérzés lesz kellemetlen, hanem fertőzéseket is könnyen átvihetünk egyéb bőrfelszínekről. Ha rendszeres problémánk a viszketés, akkor kérjük szakember segítségét a megfelelő készítmény megtalálásához. A bőr hidratálása mellett az érintett terület gyulladáscsökkentése is segít enyhíteni a viszketést.

Gyógyszerek is segíthetnek

Amennyiben a pikkelysömör kiterjedt bőrfelületen jelentkezik, illetve helyi készítményekkel nem sikerül tünetmentesíteni, akkor belső gyulladáscsökkentő szerek, illetve fényterápiás kezelések alkalmazására is sor kerülhet. A pikkelysömör jelenleg teljesen nem gyógyítható, de kezelhető krónikus betegség. Személyre szabott, korszerű terápia segítségével tartós tünetmentesség is elérhető, illetve az említett szövődmények kockázata minimálisra csökkenthető.

Tovább

Fülproblémákat is okozhat a pikkelysömör

A pikkelysömör, vagy másnéven pszoriázis tünetei a könyök, térdek és körmök mellett a hajas fejbőrön, a fülek területén, a fülcimpán és a hallójáratokban is megjelenhetnek. A fülek és a dobhártya érzékenysége miatt az itt jelentkező tünetek speciális kezelést igényelnek.

Pikkelysömör a fülben

pikkelysömör fül krémek szteroid pszoriázisNormál esetben a bőr 28 naponta újul meg. Ennyi idő alatt a régi bőrsejtek lehullanak, helyet adva az újaknak. Pikkelysömör esetén azonban a bőr elszarusodása fokozottan jelentkezik, 3-4 naponta termelődnek új bőrsejtek, a régieknek azonban ennyi idő alatt nincs esélye lehullani, így a bőr az érintett területen megvastagszik, vörös, vaskos, pikkelyes foltok jelennek meg – magyarázza dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, aki a páciensek visszajelzése alapján elnyerte a Dermatica Év Kiváló Orvosa díjat.

Bizonyos krémek veszélyesek is lehetnek!

A pikkelysömör jelenleg teljesen nem gyógyítható, de kezelhető betegség. Személyre szabott, korszerű terápia segítségével tartós tünetmentesség is elérhető, illetve az említett szövődmények kockázata minimálisra csökkenthető. Amennyiben a bőr megvastagodása olyan területeken jelentkezik, mint a hajas fejbőr vagy az arcon, a hajas fejbőr vonalában esetleg a füleken, akkor a bőr érzékenysége miatt más típusú kezelésre lehet szükség. Az egyéb testrészeken hatásos krémek és kenőcsök az érzékeny dobhártya sérülését is okozhatják, ezért nagyon fontos, hogy egyeztessen kezelőorvosával, mielőtt a fül területén használni kezdene egy terméket!

Szakszerű segítséggel a szövődmények megelőzhetők

A kezelőorvos olyan személyre szabott megoldásokat fog javasolni, amelyek betartásával a fül területén jelentkező tüneteket is biztonsággal kezelhetjük. Ez lehet folyékony szteroid készítmény, esetleg D-vitamin krémmel együtt használva. Különösen érzékeny bőrűek esetén, ha a külsőleg alkalmazható készítményeket nem tudja használni, akkor gyógyszeres megoldással, belsőleg lehet hatni az immunrendszer működésére és így csökkenteni a tüneteket. A gyógyszeres kezelési módok mellett a szakember hasznos házi praktikákkal is el tud látni bennünket.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Pikkelysömörrel a kozmetikusnál

A pikkelysömör tünetei gyakran jelennek meg a fejbőrön, a hajas fejbőr és a homlok határán, de érinthetik a fülkagyló, a külső hallójárat területét is. A pikkelysömörös bőr kozmetikai kezelése ezért speciális hatóanyagokat és különös gondosságot igényel.

pikkelysömör pszoriázis kozmetikai kezelés Peterman KrisztinaSokan nem ismerik fel a tüneteket

A pikkelysömör első tünetei bármilyen életkorban megjelenhetnek, leggyakrabban mégis 20-30 év között jelentkeznek. A könyök és a térd területe mellett a betegség gyakran a hajas fejbőrön és a körmökön is elváltozásokat okoz. A viaszfehér, pikkelyesen, foltokban hámló tünetek a pikkelysömör jelei. Sokan nem tudják, hogy ez a betegség nem fertőz, emiatt a pikkelysömörrel élők társadalmi kirekesztettsége még napjainkban is jellemző.

Speciális ápolást igényel

A pikkelysömör kozmetikai kezelése során a vendég lelkét is ugyanúgy ápolni kell, mint a bőrét – mondja Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa. „Sokan valóban félve járnak kozmetikushoz, mert attól tartanak, hogy nem tudja, hogy milyen kezeléseket alkalmazhat a pikkelysömörös bőrön, emiatt nem vállalja el a kezelést, vagy ami még rosszabb, elvégzi ugyan, de nem körültekintően választ hozzá hatóanyagokat.” Krisztina szerint a kedvezőtlen tapasztalatok miatt sokan inkább otthon oldják meg a bőrápolást, ám a szakember arra is figyelmeztet, hogy sokan épp az ebből eredő „mellékhatások” miatt is fordulnak végül hozzá.

Ne kísérletezzen otthoni kezeléssel!

Az otthoni kozmetikával a legtöbben ott hibáznak, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a bőr felpuhítására. A sömörös foltokban is lehet akne, vagy komedó, amit el kell távolítani. Itt a bőr érzékenyebb lehet és a nyomkodás is jobban fájhat, különösen akkor, ha a bőrt előtte nem radírozzuk le alaposan és puhítjuk fel eléggé – magyarázza Peterman Krisztina. Vannak azonban olyan területek is, ahol egyedül nem is kivitelezhető az otthoni kezelés. A fülekben lévő bőrhibák nehezen hozzáférhetők és eltávolításuk - különösen megfelelő előkészítés hiányában - a terület érzékenysége miatt még fájdalmasabb lehet.

A kozmetikai kezelés lépései

A fentiekből adódik, hogy a pikkelysömörös bőr kozmetikai kezelésénél nagyon fontos a bőrt radírozni és felpuhítani. A gyógynövényes mélyhámlasztás ennél a bőrtípusnál nem javasolt, de enzimes radírozással nagyon szép és látványos eredményt lehet elérni. A kezelések után nagyon szépen nyugtatnak a kénes, ichtiolos pakolások, uborka pakolás. Masszírozáshoz nyugtató hatású, gyógynövényes krémek javasolhatók: például körömvirág, aloe krém, feketenadály. Ha különös kényeztetést szeretnénk, akkor Krisztina a pikkelysömörös bőrre a parafangó pakolást javasolja. Az iszap és a paraffin meleg egyvelegét az arcra és a testre is lehet használni, gyönyörűen helyreállítja a bőr egyensúlyát.
Az egyéb kiegészítő, otthonra is javasolható kezelésekhez jó szolgálatot tesznek a kénes, ichtiolos samponok, kénes, D-vitaminos krémek, különböző testolajok és más egyéb, bőrtípustól függően, a szakember által javasolt készítmények is.

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Allergénmentes kozmetikai kezelés: a plazma fényterápia

Ma már egyre gyakoribbak a különböző bőrallergiák és nemcsak a mesterséges színezékek és adalékanyagok okozhatnak problémát, de sokan allergiásak a kozmetikumok egyéb összetevőkre is. Az érzékeny bőrűek számára jelenthet nagyszerű megoldást egy kozmetikai újdonság, a plazma fényterápia, mely egyaránt alkalmas a gyulladt bőr kezelésére, az érfalak erősítésére, a bőr regenerálására és a kollagéntermelés serkentésére.

plazma fényterápia ekcéma pikkelysömör allergénmentes Peterman KrisztinaPlazma fénysugár a gyógyászatban

Maga az eljárás nem újkeletű, az orvoslásban már évek óta eredményesen alkalmazzák a plazma sugarakat. Elsősorban sebészeti területen és a bőrgyógyászatban használják kedvező hatásait, de 6-8 hónapja kozmetikai célú felhasználásra is elérhető – magyarázza Peterman Krisztina kozmetikus, a problémás bőrűek kezelésére specializálódott Dermatica kozmetika szakembere. Gyógyászati célú felhasználása elsősorban erős fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt terjedt el, az így végzett kezelések nem okoznak hegesedést sem. Az évek alatt azonban számos egyéb kedvező tulajdonságaira is fény derült, melyek következtében kozmetikai célú felhasználása is kezdett elterjedni.

Mi a plazma fényterápia?

A szilárd-, folyékony- és gázállapotok mellett az anyagok negyedik halmazállapota a plazma, mely tulajdonképpen ionizált gáz. A plazma kisülés során keletkező mikro villámok hatására több mint 200 kémiai reakció is elindul a bőrben, így például a plazma sugár hatására elpusztulnak a károsodott sejtek és ezzel egy időben stimuláló hatású is, serkenti az egészséges sejtek létrejöttét. A géppel végzett kezelés során nitrogén-monoxid képződik, ez az emberi szervezetben egy kulcsmolekula, mely kedvezően hat az erek rugalmasságára, csökkenti az értágulatokat, ezen kívül baktérium- és vírusölő, gyulladáscsökkentő tulajdonságait is kihasználják a kezelések során.

Akné, rosacea, ekcéma ellen is hatásos

Az előbb felsorolt tulajdonságai miatt a plazma fényterápia több bőrproblémára is megoldást nyújthat – mondja Peterman Krisztina. A fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő tulajdonsága előnyös az aknés bőrre, de az ekcémás tüneteket is kedvezően befolyásolja. Az, hogy a kezelés a sejtek megújulását, az egészséges sejtek létrejöttét serkenti, stimulálja az új kollagénrostok képződését, minden bőrprobléma kezelése során pozitív, de egyúttal hatásos fegyver a bőröregedés ellen is. Az erek falának megerősítése, rugalmasságuk növelése pedig az értágulatokkal, arc kivörösödésével, gyulladásával is járó rosacea kezeléséhez nyújt lehetőséget.

Nem okoz allergiát

A problémás bőr gyakran érzékeny a kozmetikai készítmények különböző hatóanyagaira, a plazma fényterápia során azonban nem kell semmilyen mellékhatástól tartanunk, a kezelés ugyanis teljes mértékben allergénmentes, nem okoz allergiás reakciót, épp ellenkezőleg, a már meglévő allergiás tüneteket is képes csökkenteni. A fájdalommentes kezelést akár 24 óránként meg lehet ismételni annyira ártalmatlan, sőt előnyös hatású. Vannak azonban kontra indikációi: szívritmus szabályozó, a kezelt terület alatti fémimplantátum, várandósság és epilepszia esetén használata nem javasolt. Szoptatás időszaka alatt, vagy fogszabályozó viselése nem jelent akadályt, a kezelés ilyen esetekben elvégezhető.

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Pikkelysömör: mire figyeljünk nyáron?

A pikkelysömör a bőrt,  hajas fejbőrt, körmöket érintő bőrbetegség. A nyári időszakban, a lengébb ruhadarabok viselése még inkább felhívja a figyelmet a legtöbbször a hajas fejbőrön, térd, könyök és körmök területén jelentkező jellegzetes tünetekre.

Hogyan vizsgálható?

A pikkelysömör, másnéven pszoriázis tünetei nemtől és kortól függetlenül megjelenhetnek, kialakulásában genetikai és környezeti faktorok egyaránt szerepet játszanak.  A bőrt,  hajas fejbőrt, körmöket, ízületeket  érintő betegség. Előfordulása hazánkban 2-3 % -ra becsülhető – mondta el dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa.

A pikkelysömör megjelenhet minden életkorban, akár születéskor, akár  80 éves kor felett is. A tünetek első megjelenési ideje legjellemzőbb fiatal felnőttkorban, ekkor gyakran a hajas fejbőrön észlelhetők elváltozások. A betegség tünetei – vörös, vaskos, pikkelyes foltok, melyek a térdeken, könyöknél, fejbőrön és testhajlatokban jelentkeznek - annyira jellegzetesek, hogy a bőrgyógyászati vizsgálat alapján felállítható a diagnózis, ritkán van csak szükség szövettani vizsgálatra. A diagnózis felállítását követően az orvos értékelve a pszoriázisos tüneteket, figyelembe véve a társbetegségeket, az életkort, a beteg nemét, választja a beteg számára legkedvezőbb, legeredményesebb kezelést. A beteg részletes kikérdezése után tanácsokat ad az életmódbeli változtatásokra is.

Komplex kezelés

A pszoriázis ma még véglegesen nem gyógyítható, de tünetmentesíthető betegség. A tünetmentes időszak változó, esetenként több év is lehet. Ahhoz, hogy ezt elérjük, a felírt gyógyszeres kezelés alkalmazása mellett fontos, hogy egyéb változtatásokat is betartsunk, a terápia sikerességéhez elengedhetetlen az orvos-beteg együttműködése. A tüneteket az életmód, a dohányzás, a testedzés, a stressz, a napfény, és egyéb környezeti hatások  is befolyásolják. A panaszok gyakran a menstruációs ciklus függvényében változnak, de állapotromlást okozhat a túl sok stressz is. A pszoriázis nemcsak bőrtünetekkel járó betegség, a pikkelysömörben szenvedőknél magasabb a szívbetegségek és a stroke veszélye is. A kockázat csökkenthető, ha a betegek kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges étkezésre és a rendszeres testedzésre, a normál testsúly fenntartására is.

Árt, vagy használ a napfény?

A tapasztalatok alapján a pikkelysömörös betegek állapota napfény hatására javul. A betegek kis százalékánál azonban a meleg, párás időjárás ellenkezőleg hat, felerősíti a tüneteket. A betegség  kezelése ezért minden esetben egyedi, vannak azonban általános szabályok, amelyeket minden betegnek érdemes szem előtt tartani:

  • tünetmentes időszakokban is legyünk óvatosak, a túlzásba vitt napozás, ilyenkor sem javasolt.
  • ügyeljünk a fényvédő krémek használatára, a káros napsugarak ellen ne csak a strandon védekezzünk, hanem minden alkalommal, amikor szabadban tartózkodunk.
  • a pikkelysömör tüneteinek kezelésére a nyári és téli hónapokban egyaránt érdemes gyógyvizes fürdőhelyeket felkeresnünk. A balneoterápia kiválóan kiegészíti és felerősíti a krémek, gyógyszerek illetve az ultraibolya fény  jótékony hatásait és csökkenti a pikkelysömörös ízületi szövődményeket.
  • pikkelysömör megjelenésénél szerepet játszhat az immunrendszer nem megfelelő működése, így a dohányzás elhagyása mellett vitaminokban és ásványi anyagokban dús tápanyagok fogyasztása javasolt. Használjuk ki a nyári időszakban könnyebben elérhető lehetőségeket, fogyasszunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt.
Tovább
«
12