Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Télen rosszabbodnak a pikkelysömör tünetei

A száraz levegő és a kevés napfény miatt a betegek gyakran fokozódó panaszokról számolnak be az őszi-téli időszakban. A vörös, pikkelyes foltok kezeléséhez dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa ad tanácsokat.

Miért épp télen?

A hideg, gyakran szeles időjárás, a fűtött lakások száraz belső levegője egyaránt hozzájárul a tünetek felerősödéséhez. A helyzetet súlyosbítja a kevés napfény és a vastag ruházat, ami alatt a bőr nem képes megfelelően szellőzni. Dr. Vincze Ildikó ezért azt tanácsolja, hogy az öltözködésnél részesítsük előnyben a természetes, pamutból, vagy selyemből készült ruhaneműket, mert ezek kevésbé irritálják az érzékeny bőrt és a nedvszívó képességük is megfelelő. Amikor csak tehetjük, töltsünk több időt a szabadban. Ha az időjárás megengedi, öltözzünk vékonyan, hogy minél több testrészünket érje a napfény. A lakás belső levegőjének nedvesítéséhez a párásító készülék mellett, vagy helyett a fűtőtestekre helyezett, vízzel teli edény is jó szolgálatot tehet. Ha a szokásos kozmetikumok kevésnek bizonyulnak, konzultáljunk kezelőorvosunkkal olyan termékekről, amelyek megfelelő hidratáltságot biztosítanak bőrünk számára a téli hónapokban is.

Napfénypótlás szoláriummal?

A napsugarak köztudottan enyhítik a pikkelysömör tüneteit, a téli időszakban azonban nem a szolárium a megfelelő eszköz a napfény pótlására. Szakértőnk arra figyelmeztet, ahogyan nyáron is fontos a napozási szabályok betartása, úgy télen is javasolt az arányokra ügyelni. A napfény mesterséges pótlását bőrgyógyász által felírt mennyiségben és ideig szabad igénybe venni. Léteznek e célra speciálisan kifejlesztett orvosi eszközök, melyek meghatározott mennyiségű UV-A, UV-B sugarat bocsátanak ki. A fototerápiának nevezett eljárás orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabottan vehető igénybe akár önállóan, akár egyéb kezelési módok kiegészítő elemeként.

Változtassak az étrendemen?

A diéta hatása rendszerint egyéntől függ. Előfordulhat, hogy bizonyos ételek egyeseknél a tünetek felerősödését váltja ki, míg mások nem tapasztalják a tünetek rosszabbodását. Figyeljük meg, ha ugyanaz az étel visszatérő panaszokat okoz és konzultáljunk kezelőorvosunkkal a vélt összefüggésről. Az erős, csípős, fűszeres ételek általában nem javasoltak – mondja dr. Vincze Ildikó – az alkohol és a dohányzás pedig nem ajánlott. Kutatások is bizonyítják ez utóbbiak negatív hatását: a tünetek rosszabbodását.

Megfázás, influenza, erősebb tünetek

A panaszok fellángolását a téli időszakban nehezen elkerülhető légúti betegségek, fertőzések is okozhatják.  A pikkelysömör tüneteiért genetikai és immunológiai eltérések együtt felelősek, így az immunrendszer állapotának változása fontos szerepet játszik a tünetek megjelenésében. Így bármilyen külső és belső tényező, mely az immunrendszer működését befolyásolja, a bőrtünetek változását okozza – magyarázza a Dermatica orvosa. A betegségek mellett a stressz is ront a tüneteken, a betegek főként a téli vizsgaidőszakban, vagy az ünnepek alatt számolnak be erősödő panaszokról.

Tovább

Tengeri alga a pikkelysömör tradíciós kezelésében

A tengeri algáról (tengeri moszat) legtöbb embernek a japán konyha jut eszébe, azonban az íreknek régi tradíciójuk van a növénnyel, akik bőrbetegségek kezelésére használták az algát fürdővízben kiáztatva.

Az ír tradíció

A kezelésekhez nagy öntöttvas dézsákat használtak, amibe közvetlenül a tengervizet töltöttek, a helyben gyűjtött tengeri algákat pedig kötegekben a vízbe áztatták. Néhány percen belül a növény kiengedi magából az esszenciális hatóanyagait, ami finoman táplálja és gyógyítja a bőrt.

Edward király több tartományában a tengerpart mentén fürdőházak működtek, melyek életkortól függetlenül népszerűek voltak a lakosság körében kikapcsolódási és gyógyászati szempontból is. A kezelés és a növény felhasználása napjainkban újjáéledt, mley többek között annak is köszönhető, hogy a pikkelysömörben szenvedők újra felfedezték a jótékony hatását. A kozmetikai felhasználásban is méltó helyet szerzett a növény, értékes hatóanyagainak köszönhetően.

 

Tovább

Tények és tévhitek a pikkelysömörről

A pikkelysömör vörös, hámló plakkokkal jelentkező krónikus bőrbetegség. A tünetek a teljes testen előfordulhatnak, de főként a hajas fejbőr, a térd, könyök és körmök érintettek. A kezelés élethosszig tartó odafigyelést igényel, így fontos, hogy a betegek ismerjék a terápiával kapcsolatos tényeket és gyakori tévedéseket.

 

Tévhit: A tengervíz sótartalma mindent megold

A Holt-tenger az a hely, amit a pikkelysömörös betegek Mekkájaként emlegetnek. A valóság azonban az, hogy itt sem önmagában a tengervíz magas sótartalma felel a javulásért. Ez a tévhit valóban sokáig élt a köztudatban, emiatt terjedtek el széles körben a sós tengervíz tartalmú kozmetikumok is. Ma már tudjuk, hogy a gyógyuláshoz a tengervíz mellett a napsugárzás jótékony hatása is szükséges, vagyis a kettő együtt hozhat javulást – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Újabb kutatások azt mutatják, hogy a Holt-tengernél az UV sugárzás speciális összetétele is hozzájárul a tünetek csökkenéséhez. Ebben szerepe van a terület tengerszinthez képest alacsony fekvésének, illetve a tenger feletti páratartalom miatt, itt a direkt UV sugárzás is kisebb. A betegek ezért ezen a területen úgy napozhatnak, mintha árnyékban lennének.

 

Tény: Napsugarak receptre

A napfény valóban csökkenti a pikkelysömörös panaszokat. A betegek kezelésében gyakran használunk UV fényt, azonban a terápia szigorúan ellenőrzött körülmények mellett, a megfelelő dózist alkalmazva történik. Ha a beteg kifekszik a napra, nem tudhatja, hogy mennyi UV sugárzás éri a bőrét – figyelmeztet a doktornő. Ne feledkezzünk meg ezért a fényvédelemről sem, ha a szabadban tartózkodunk. Ennek elmulasztásával a bőr daganatos megbetegedésének kockázatát is növeljük, ezen kívül pedig már egy enyhébb fokú leégés is a tünetek fokozódásához vezethet. Érdemes szakember tanácsát kérni a termék megválasztásában, léteznek speciális, érzékeny bőrűek számára kifejlesztett készítmények is.

 

Tévhit: Pszoriázis-diéta


Sok betegség megelőzésében és kezelésében az étrend összeállítása valóban fontos szerepet játszik. A pikkelysömör esetében azonban értelmetlen az önsanyargatás, mivel immunmediált betegségről van szó, ezen kívül genetikai hajlam is ismert a háttérben. Szakmailag igazolt módszer nincs arra, hogy létezne olyan speciális diéta, amely egymaga képes lenne megszüntetni a betegség tüneteit. A betegeknek célszerű az általános, egészséges étkezésre vonatkozó szabályokat követni, melynek fő irányvonalai: a finomított gabonafélék, cukrok és a mesterséges összetételű táplálékok fogyasztásának kerülése.

Tény: Kerülje a stresszt!


A pszichés tényezők orvosilag is igazoltan fontos szerepet játszanak a tünetek súlyosbodásában. A stressz provokáló szerepe is közismert. A mindennapokban stresszkezelő technikák alkalmazásával és rendszeres sportolással csökkenthetjük a negatív érzelmek káros hatásait. Heti három alkalommal végzett 30-60 perces, közepes intenzitású séta, kerékpározás, vagy úszás kimondottan előnyös lehet. Ha lehetőségünk van rá, érdemes bizonyos időközönként hosszabb-rövidebb pihenőket is beiktatnunk, például a gyógyfürdőkben eltöltött kikapcsolódás nyugtató hatása, a délutáni órákban óvatos napozással kiegészülve szintén kedvezően befolyásolja a tüneteket.

Tovább

Meglepő adatok a pikkelysömörről

Krónikus bőrbetegség, kialakulásában fontos szerepet játszik az öröklődés. Férfiakat, vagy nőket érint inkább? Járhat egyéb problémákkal, mi köze például a diabéteszhez? A pikkelysömörrel kapcsolatos kérdéseinkre dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa felelt.

 

Gyakoribb, mint gondoljuk

psoriasis - pikkelysömörA pikkelysömör, vagy orvosi nevén psoriasis visszatérő, krónikus, nem fertőző, a világ lakosságának mintegy 2-3 százalékát érintő bőrbetegség.  Testszerte pikkelyesen hámló, vörös foltok jelntkeznek, kéz- és lábkörmök is érintettek lehetnek. Nemek tekintetében nincs különbség, férfiaknál és nőknél egyaránt kialakulhat. Az első tünetek bármely életkorban megjelenhetnek, de a leggyakrabban fiatal felnőttkorban, 15-25 éves kor között jelentkeznek. Gyakran a hajas fejbőrön észlelhetők elsőként, az egyébként a könyök és térdek területén is megjelenő foltok.

 



Öröklés útján terjed

A betegség pontos okát nem ismerjük, kialakulásában genetikai adottságok, kóros immunfolyamatok játszanak szerepet, melyeket környezeti hatások provokálhatnak.
Egy szülő esetén 10, míg mindkét szülő betegsége esetén 50 százalék az esélye annak, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek.

 

Hajlamosíthat más betegségekre

A pikkelysömörben szenvedő pácienseknél fokozott a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye. Amerikai kutatók azt is megállapították, hogy ez a rizikó a tünetek súlyosságával egyenes arányban nő. A betegek körében gyakrabban jelentkezik magasvérnyomás, és  emelkedett koleszterinszint is, melyek nagymértékben hozzájárulnak a szív és érrendszeri betegségek kialakulásához, ezen kívül gyakran izületi gyulladás is kialakulhat. A bőrtünetek megfelelő kezelése mellett, fontos egészséges életmódra törekedni, így csökkenthető az egyéb betegségek kialakulásának kockázata.

 

Meditáció, futás és napfény igen, dohányzás nem!

A tünetek általában napos, páradús környezetben javulnak, ezt mesterséges környezetben, orvosi fényterápia során is felhasználjuk. A nem ellenőrzött fénydózisú szolárium azonban kerülendő! A tünetek csillapításában a sport is segíthet. A Harvard Medical School orvosai kimutatták, hogy a heti legalább 105 perces futás 25 százalékkal csökkentette a tünetek előfordulását. Az eredmény feltehetőleg annak köszönhető, hogy a sport képes a szervezetben lévő gyulladások, ilyen módon a psoriasis tüneteinek mérséklésére is. A  dohányzás elhagyásával is  csökkenthetjük a tünetek megjelenésének esélyét. A már kialakult betegségben a stressz tudatos csökkentése is segíthet. University of Massachusetts kutatóinak megfigyelése szerint ugyanis a pikkelysömör tünetei négyszer gyorsabban javultak a rendszeresen meditálók körében. A stressz egyébként is fontos tényező, sokszor önmagában is képes előidézni a betegséget, vagy súlyosbítani a meglévő tüneteket. A kezelésben tehát valamilyen relaxációs technika elsajátítása is sokat segíthet.

 

Egész életen át tartó kezelés

A pikkelysömör jelenleg  teljesen nem gyógyítható, de kezelhető betegség. Személyre szabott, korszerű terápia segítségével tartós tünetmentesség is elérhető, illetve az említett szövődmények kockázata minimálisra csökkenthető. A tünetmentes időszak változó, esetenként több év is lehet. Ahhoz, hogy ezt elérjük, a felírt gyógyszeres kezelés alkalmazása mellett fontos, hogy egyéb változtatásokat is betartsunk, a terápia sikerességéhez elengedhetetlen az orvos-beteg együttműködése.

 

www.dermatica.hu

Tovább