Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Mit tehetünk a fejbőrön jelentkező pikkelysömör ellen?

Kellemetlen, zavaró, kívülállók könnyen összetéveszthetik a korpával, az érintettek ezért sok mindent kipróbálnak, ami megszüntetné a tüneteket. A fejbőrön jelentkező pikkelysömör kezeléséhez dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosának tanácsait kértük.

Pikkelysömör, nem korpa

A viaszfehér, pikkelyesen, foltokban hámló tünetek a pikkelysömör jelei. Az első tünetek bármilyen életkorban megjelenhetnek, leggyakrabban 20-30 év között jelentkeznek. A könyök és a térd területe mellett a betegség gyakran a körmökön és a hajas fejbőrön is elváltozásokat okoz. A vöröses, vaskos pikkelyes foltokat akár fésülködés vagy samponozás közben is könnyen felsérthetjük, ilyenkor vérezni kezdhetnek. A bőr hámlása miatt leváló rétegek miatt a pikkelysömör tünetei hasonlóak a korpához, de különböző kezelésre van szükség.

Hidratáló és gyulladáscsökkentő krémek

A fejbőr ápolására nem minden esetben megfelelőek az egyéb testrészeken, pikkelysömörös tünetek ellen bevált készítmények. Itt fontos, hogy a tüneteket úgy csökkentsük, hogy közben lehetőleg elkerüljük a fejbőr túlzott zsírosodását, illetve a nem kívánatos hatóanyagok fokozott felszívódását. A bőr hidratálására és a gyulladás csökkentésére ezért könnyebb formulákat, gél, hab, oldat vagy sampon állagú készítményeket vethetünk be. Léteznek speciális pakolások is, amelyeket éjszakára kell a fejbőrbe masszírozni, majd reggel lemosni.

Hámlazító samponok

A pikkelysömörös tünetek tulajdonképpen a bőr felgyorsult hámképződése miatt jönnek létre, ez okozza, hogy bizonyos területeken a bőr megvastagszik. A bőrt gyengéden hámlasztani szalicilsav tartalmú samponok használatával tudjuk, ezeket rendszeresen javasolt alkalmazni, hogy a hámréteg megvastagodását elkerüljük. Vékonyabb plakkok esetében a szelén-szulfid tartalmú samponok is eredményesek lehetnek.

Viszketés, gyulladás csillapítás

A pikkelysömörös fejbőr egyik legkellemetlenebb tünete, az olykor szűnni nem akaró viszketés. Jobb napokon alig vesszük észre, máskor egész nap csak vakargatnánk az égő, viszkető részeket. Ezt azonban javasolt elkerülni, mivel a bőrt így könnyen felsérthetjük, ami után nemcsak a vérzés lesz kellemetlen, hanem fertőzéseket is könnyen átvihetünk egyéb bőrfelszínekről. Ha rendszeres problémánk a viszketés, akkor kérjük szakember segítségét a megfelelő készítmény megtalálásához. A bőr hidratálása mellett az érintett terület gyulladáscsökkentése is segít enyhíteni a viszketést.

Gyógyszerek is segíthetnek

Amennyiben a pikkelysömör kiterjedt bőrfelületen jelentkezik, illetve helyi készítményekkel nem sikerül tünetmentesíteni, akkor belső gyulladáscsökkentő szerek, illetve fényterápiás kezelések alkalmazására is sor kerülhet. A pikkelysömör jelenleg teljesen nem gyógyítható, de kezelhető krónikus betegség. Személyre szabott, korszerű terápia segítségével tartós tünetmentesség is elérhető, illetve az említett szövődmények kockázata minimálisra csökkenthető.

Tovább

Tippek problémás bőrre

Milyen nappali krémet válasszunk pattanásos bőrre, mivel tüntethetjük el a mitesszereket és sminkeljük-e a hajszálértágulatos arcbőrt? Kozmetikus szakértőnk segítségével néhány gyakran feltett kérdést válaszolunk meg a bőrpoblémákkal kapcsolatban.

 

Nyomkodás helyett

Mitesszerek a bőr elszarusodási zavara miatt jelentkeznek, a legtöbbször az orr, illetve a T-vonal (homlok, orr és áll) területén. Ilyen esetben nem optimálisan válik le az elszarusodott bőrréteg, az elhalt hámsejtek így elzárják a pórusok kivezető nyílását és a faggyú nem tud a bőrfelszínre jutni. A probléma ellen a megfelelő ápoláson kívül mást nem tehetünk. Rendszeres kozmetikai kezelések alkalmával megszabadulhatunk a mitesszerektől, a szakember pedig tanácsot adhat a bőrtípusunknak megfelelő készítmények megválasztásával és alkalmazásával kapcsolatban is – tanácsolja Peterman Krisztina kozmetikus, a Dermatica szépség-terapeutája. Az otthoni „nyomkodás” gyors megoldást jelenthet, de sokszor mégis többet árt, mint használ. Következtében a mitesszerek könnyen begyulladhatnak, pattanások jelenhetnek meg az érintett bőrterületen. A megfelelő kezelést ezért bízzuk inkább szakemberre.

 

Egyénre szabott nedvességpótlás

A hidratálás minden bőrtípus esetében fontos. Az akne különböző fokozataiban speciális, kifejezetten az állapotnak megfelelő hidratáló krémre van szükség. Ezek tartalmazhatnak gyulladáscsökkentő-, faggyútermelést normalizáló-, pórusösszehúzó stb. hatóanyagot. Vannak készen kapható készítmények, s van, amit a bőrgyógyász állít össze. A készítményekkel nincs értelme önállóan kísérletezni, gyakran többet árthat vele magának az ember, mint gondolná. Problémás bőrű betegek esetében azt tanácsolom, mindenképpen forduljon szakemberhez, aki segít a bőrtípusának leginkább megfelelő készítmény kiválasztásában is.

 

Takarás helyett kiemeli a bőrhibát

A hajszálértágulat súlyosabb esetben rendkívül kellemetlen lehet, pszichés zavarokat is okozhat. A megfelelő bőrgyógyászati és kozmetikai kezelésekkel az állapot jól kordában tartható, de természetes, hogy az ápolt külsőhöz az alkalomhoz illő smink is hozzátartozik. Remek készítmények kaphatók, megfelelő hatóanyag- és hidratáló tartalommal.

A krémek lehetnek színezettek is: vagy a zöld színt tartalmazzák, vagy a bőrszínnek megfelelő színanyagot, s így már kendőznek, takarnak, fednek is egyúttal. Hajszálér tágulatos bőr esetében különösen fontos a fényvédelem! Vannak speciálisan ilyen típusú fényvédő krémek is. Mindenképpen keressen fel szakembert, aki segít megtalálni a megfelelő ápoló készítményt – javasolja Peterman Krisztina. A helytelenül megválasztott, túlzásba vitt szépítőszerekkel gyakran épp ellenkező hatást érünk csak el. A "vastagon" smink még inkább vonzza a tekinteteket és felhívja a figyelmet az elfedni kívánt problémára.

 

Rosaceás bőr: ne túl meleg, ne túl hideg!

A rosacea kezelésének két fontos eleme, hogy egyrészt erősítsük a kiserek falát, s ezzel párhuzamosan kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. A terápia során alkalmazott készítmények mellett a rosaceás panaszok kezelésében lényeges szerepe van a diétás, bizonyos életmódbeli tanácsok betartásának és a megfelelő kozmetikumok alkalmazásának is. Javasolt a vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése, így az alkohol, forró, erős fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott. A napfénynek szintén provokáló szerepe van. Javasolt már az első napsugarak megjelenésétől magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt. A nagyon hűvös, “jéghideg” vízzel történő arcmosás átmenetileg érösszehúzó hatású ugyan, ezzel együtt azonban károsítja a bőr hámrétegét, irritációt okoz. A túl meleg víz pedig értágító hatású, tehát semmiképp sem javasolt. Rosaceas betegek számára leginkább a langyos vízzel történő arcmosás az ideális.

Tovább

Az arcbőr téli ápolása

A téli időszakban még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. Az arc bőrének ápolásához Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusának tanácsai nyújtanak segítséget.

 

Természetes jelenség

A bőr szerkezete az életkorral együtt változik. A serdülőkori hormonális változások hatására zsírosabbá váló bőr állapota idővel normalizálódik, majd az téli bőrápolás - Dermatica - Peterman Krisztinaéletkor előrehaladtával egyre inkább a bőr szárazsága okoz problémát. A téli időszakban a helyzetet nem csak a csípős, hideg levegő, de a fűtési szezonban alacsonyabb páratartalmú, száraz belső levegő is súlyosbíthatja. Emellett természetesen egyéni tulajdonságok is szerepet játszanak, a száraz, érzékeny bőr még nagyobb odafigyelést igényel.

 





Professzionális segítség

A száraz bőr egy bizonyos formában és mértékig természetes jelenség a téli időszakban. Megelőzésére a legalapvetőbb eszköz a bőrtípusnak megfelelő arcápoló készítmények, hidratáló krémek rendszeres használata. Az otthoni gyógymódok mellett érdemes szakszerű segítségét is kérni a kezeléshez. Mindenképp javasolt szakemberhez fordulnunk, ha az arcon a bőrszárazság foltokban jelentkezik, esetleg viszketéssel párosul, vagy a bőr hámlani kezd, feszül, berepedezik, a ráncok szabad szemmel is jól láthatóan elmélyülnek. A száraz bőr rendszeres ápolást igényel, melyben fontos szerepet töltenek be a különböző kozmetikai kezelések is. Segítségükkel tartós, hosszú távú hatást érhetünk el, a hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe is eljuttathatjuk.

 

A természet kincsei, személyre szabva

Száraz bőr kezelésére a készen beszerezhető krémek és maszkok mellett különösen eredményesnek találom a kreatív kozmetika eszközeit – számol be tapasztalatairól Peterman Krisztina. A tiszta növényi olajok kiváló antioxidánsok, flavonoidokban és vitaminokban gazdag készítmények. Típustól függően fertőtlenítő, tápláló, sejtvédő, restrukturáló és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Könnyen bejutnak a bőrbe, természetesek, nem trendfüggők, mert örökzöldek, melyek minden időben, korban megállják a helyüket Bevizsgált, leinformálható alapanyagokból készíthetünk speciális, az adott bőrtípus igényeinek maximálisan megfelelő ápoló készítményeket. A felhasznált összetevők közül a rózsaolajos készítmények például igazi delikátesznek számítanak a száraz bőrű hölgyek számára. Ezen kívül ajánlott illóolajok még: a geránium, jázmin, kamilla, levendula, szantálfa, ylang-ylang is. A felhasználni kívánt illóolajokhoz virágvizeket, rügykivonatokat adva tovább növelhetjük a kezelés eredményességét.

 

Gépi kezelésekkel a hidratált bőrért

Az egyes készítmények hatékonyságát fokozhatjuk gépi kezelésekkel is. A száraz bőr kezelésére leginkább az ultrahang alkalmazható, melynek előnye, hogy segítségével a kezelés során célzottan használt hatóanyagok, zsírban oldódó vitaminok, a bőr számára fontos zsírok a bőr mélyebb rétegeibe is képesek bejutni és így hosszabb távú hatást is elérhetünk. A másik gyakran használt eszköz az iontoforézis, mely önmagában alkalmazva is gyors segítséget jelent a száraz bőr ellen. Emellett bőrfiatalító hatású és nyugtatja, tonizálja a gyulladásra hajlamos száraz bőrt.

 

www.dermatica.hu

Tovább