Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

A fülben lévő mitesszerek gyulladást is okozhatnak

Talán észre sem veszi, de ha mégis, akkor ne kísérletezzen házilagos eltávolítással, mert több bajt okoz, mint gondolja!

A serdülőkor velejárója a pattanások, mitesszerek megjelenése. A túlzott faggyúműködés az arc mellett a mellkason, háton és a fülben is okozhat bőrtüneteket. Mitesszer akkor jelentkezik, ha a bőr pórusaiban felgyülemlett faggyú teteje a levegővel érintkezve oxidálódik, így fekete színű bevonat képződik rajta – mondja Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa.

Az egyéb testrészeken megjelenő mitesszerek jól láthatóak, szem előtt vannak, de a fülben lévő mitesszerekről alig veszünk tudomást, vagy pedig nem megfelelően próbáljuk eltávolítani. Sajnos ez a terület a kozmetikában végzett kezelések során is gyakran kimarad, nem része az arc tisztításának, holott esztétikailag és egészségügyileg is fontos a fülkagylóban jelentkező bőrhibákat is kezelni.

A bőrproblémák kezelését jobb szakemberre bízni, de az éppen csak serdülni kezdő, a testének rohamos változásait is nehezen követő fiatalok ezt olykor kellemetlennek érezik. Peterman Krisztina tapasztalatai szerint, ilyenkor a gondos anyukák végzik el a házi „kezeléseket”. Az ezen a területen keletkező mitesszerek eltávolítása azonban meglehetősen bonyolult, hiszen a fülben lévő kanyarulatokhoz nehéz hozzáférni. Előkerülnek tehát a hajcsatok és egyebek, amik fertőtlenítőt sosem láttak, de annál többször estek már le a földre. A hadművelet - aki átélte tudja, hogy igazi harcról van szó - fájdalmas is, mert a fülkagyló nagyon érzékeny. Ha megszúrják, könnyen vérzik, mert a fülek érhálózata igen gazdag.

A küzdelmes beavatkozástól gyulladt, vagy az elhanyagolt mitesszeres füleknek nem csak esztétikai vonzata van. Gyulladásuk komoly gennyes gócot eredményezhet, ami akár sebészeti kezelést is igényelhet. A problémás bőr kezelésében jártas szakember által, minimális fájdalommal megszüntethető probléma így akár könnyen orvosi esetté is válhat – figyelmeztet a Dermatica kozmetikusa. A mitesszerek eltávolítása speciális, erre a célra szolgáló, megfelelően fertőtlenített eszközök segítségével, akár helyi fájdalomcsillapítás mellett is végezhető. Külön, vagy arckezeléssel egyben, a bőrt felpuhítva, a megfelelő utógondozással az apró, de kellemetlen szövődményeket is okozó bőrprobléma kezelhető.

Tovább

Természetesen a rosacea ellen

Az első tavaszi napsugarak megjelenése óta egyre több gondot okoznak a rosacea tünetei. Piros foltok, makacs bőrpír, gennyes pattanások sújtják azokat, akik ebben a bőrbetegségben szenvednek. Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa olyan komplex megoldást kínál, amelynek segítségével a rosacea tartósan kezelhető.

Mi okozza a tüneteket?

A rosacea tüneteit az erek túlzott tágulata okozza, így elterjedt kezelési mód a lézeres terápia, melynek hatására a kitágult erek összehúzódnak, így a bőrpír is elmúlik. Bizonyos esetekben azonban ez a beavatkozás csak átmeneti megoldást jelent. Ha a panaszok kiújulnak, gondolni kell a bőrfertőzés lehetőségére is, amit egy parányi élősködő, a szőrtüszőkben élő bőratka okoz. Jelenléte mikroszkópos vizsgálattal kimutatható, célzott kezeléssel eltávolítható. A rosacea hátterében emellett több kiváltó ok is állhat: a bőrtüneteket okozhatja gyomor- és bélrendszeri, hormonális eltérés, de a genetika is szerepet játszik a megjelenésében, örökölhető bőrpoblémáról van szó.

Milyen kozmetikai kezelés lehet hatásos a rosacea ellen?

A kozmetikai kezelés történhet önállóan, vagy a kiváltó okok függvényében, súlyosabb eseteknél az orvosi kezelés kiegészítéseként. Az arcbőr ápolására minden esetben szükség van: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, érösszehúzó hatóanyagokkal minden esetben sokat javíthatunk a bőr állapotán. A rosaceás bőr kozmetikai kezelése célzottan történik, egy kezelés során valósul meg: a bőr alapos fertőtlenítése, az értorna, a felhám megújulása, oxigenizációja, a bőr revitalizálása és nyugtatása. A masszázson itt kevesebb a hangsúly, rövid ideig alkalmazom, speciális olajkomplexet használva. Tapasztalataim szerint azok a betegek, akik a külső kezeléssel párhuzamosan vállalni tudják az immunrendszer erősítését, támogatását is, gyorsabban gyógyulnak.

Milyen eredményeket érhetünk el a kezeléssel?

A kezelés hatására az arcbőr egészséges textúrájú, tiszta lesz. A páciens a korának és genetikailag meghatározott bőrtípusát, pórusméretét nyeri vissza. Elmúlik a betegek életét megkeserítő bőrpír, gyulladás. A bőr normális komfortérzetének kialakítása segít visszanyerni önbizalmukat.

Mennyi időt vesz igénybe a terápia?

Az első időszakban heti egy kezelést végzünk, hat alkalommal. A tünetek változása egyéntől függ. Van olyan betegem, akinél már a második kezelésre elmúlt a tünetek 80 százaléka, de van, akinél csak a hetedik, nyolcadik alkalommal következett be látható javulás. Fontos megjegyezni, hogy az eredményes kezeléshez nagyon fontos a beteg együttműködése is. A kezelések után részletesen elmagyarázom az otthoni bőrápolás lépéseit, ehhez természetesen biztosítom a megfelelő készítményeket is. Ha a beteg ezeket napi rendszerességgel követi és alkalmazza, azzal segíti a tünetek megszűnését.

Tovább

A kozmetikumok által okozott bőrallergiák tünetei

Az utóbbi években a légúti allergiákhoz hasonlóan emelkedett a különböző bőrallergiák előfordulásának gyakorisága is. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológust, a Dermatica orvosát a tünetekről és a kezelésről kérdeztük.

Allergének a kozmetikumokban

bőrproblémák kozmetikumoktól - bőrgyógyászMíg nagyszüleink, de akár szüleink rendelkezésére is csupán néhány kozmetikum, tisztálkodási termék és tisztítóeszköz állt, addig napjainkban igen széles skálán válogathatunk az illatszerek, tusfürdők, testápolók és háztartási szerek között. Egy nő bőre naponta megszámlálhatatlan illat- és színezőanyaggal, tartósítószerrel kerül kapcsolatba. Gondoljunk itt a fogápoláshoz használt termékekre, hajfestékek, arclemosó, krém, alapozó, szemfestékek, napvédő krémek, parfümök, körömlakkok és nem beszéltünk még a mosáshoz, mosogatáshoz használt készítményekről.

Allergiás tünetek

Az allergiás reakció kialakulhat a termék használatát követően rövid idővel, de jelentkezhet akár napokkal, hetekkel később is. Ilyen esetekben nehezebb a kiváltó okok meghatározása. A leggyakrabban észlelt tünetek általában bőrpír, kiütés, hámlás és duzzanat a bőrfelszínen. A tünetek kezeléséhez bőrgyógyászati vizsgálat során kaphatunk segítséget. Dr. Vincze Ildikó arra is felhívta a figyelmet, hogy a bőrtünetek gyógyítása után érdemes kideríteni, hogy mi okozta a tüneteket. Ez az epicutan allergia vizsgálatok elvégzésével lehetséges. A bőrre egy speciális tapasz segítségével rögzítjük a vizsgálni kívánt anyagokat, majd többszöri leolvasást követően meghatározható a tüneteket kiváltó allergén.

A természetes sem mindig jó

Napjainkban számos olyan termék kapható, amelyet hypoallergén jelzővel látnak el. Fontos azonban tudnunk, hogy ezek a kozmetikumok sem jelentenek teljes biztonságot az allergiás reakciók elkerülésére. A természetes alapanyagokból készült kozmetikumok sem mindenki számára jelentenek megoldást, nem ritka ugyanis, hogy épp bizonyos gyümölcs –citrus-, vagy gyógynövényfélékkel szemben alakul ki érzékenység.

Akinek eddig semmi nem vált be

Az allergiás reakciók elkerülésének érdekében azt javaslom, ha bizonyos kozmetikumokat évek óta problémamentesen használunk, ragaszkodjunk hozzájuk. A termékek folyamatos váltogatásával ugyanis könnyen bukkanhatunk egy olyan összetevőre, ami allergiás tüneteket okoz. Amennyiben eddig nem sikerült megfelelő terméket találnunk, javasolt szakemberhez fordulnunk, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az eredmények tükrében javaslatot tesz, hogy milyen termékcsaládból érdemes válogatnunk.

Tovább

Kén a kozmetikában?

A kén minden élő szervezetben megtalálható ásványi anyag. Az MSM a szerves kén egyik formája, ami egyaránt fontos szerepet játszik a porcok, haj, bőr, csontok szerkezetének fejlődésében. A bőrproblémák orvoslásában régóta használjuk: baktérium- és gombaölő, fertőtlenítő hatása miatt elsősorban a túlzott faggyúműködéssel járó problémák kezelésére.

Hol fordul elő?

A természetben vulkángőzökben fordul elő, illetve a kőolaj-finomítás melléktermékeként is keletkezik. Vulkanikus kőzetek és fosszilis palák lepárlásából juthatunk az egyik ismert, 10%-os kéntartalmú anyaghoz, az ichtiolhoz. Ennél is magasabb, 27% a Holt-tengeri iszapból nyert ichtamol kéntartalma. Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa elmondta, hogy az értékes ásványi anyaghoz növényekből is juthatunk, az uborka-, hagyma-, fokhagyma tartalmú készítmények, pakolások, ampullák is kiváló kénforrások.


Mikor érdemes használni?


A kén felhasználása a kozmetikumokban igen széleskörű. Tartalmazzák szőrtelenítő készítmények, fürdősó, megtalálható a dauervízben, samponokban. Az egyes  készítményekben a kén különböző koncentrációban fordulhat elő: az elérni kívánt hatástól függően hámképző, vagy hámoldó is lehet. Kedvező tulajdonságai miatt alkalmazását főként a következő bőrproblémák esetében javasoljuk: tág pórusú bőr, túlzott faggyúműködés, szeborrea és ekcéma.

Milyen hatása van a bőrre?


Az MSM tartalmú krém hatását lassan fejti ki, így ne számítsunk azonnali változásokra. A vendégek elmondása alapján azonban a javulás pár héten belül már szemmel látható – számolt be a Dermatica kozmetikusa. Puhább bőr, a bőrgyulladások fokozatos mérséklődése, halványodó hegek, gyorsabb sebgyógyulás és csökkent bőrviszketést tapasztalnak a legtöbben.
 


Tovább

3 bőrprobléma a túlsúly miatt

A túlsúly nem csak a szív- és érrendszert, a mozgásszerveket és az anyagcserét terheli, de a bőr állapotára is jelentős hatással van. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza az elhízással összefüggésben megjelenő bőrbetegségekről beszélt. 

1. Pikkelysömör

A psoriasis különböző típusai közül a plakk típusú pikkelysömör a leggyakoribb, amikor elsősorban a könyökök, térdek területén jelennek meg vörös alapon viaszfehér, hámló, elszarusodó foltok. Vannak azonban olyan esetek is, amelyek nem eredményeznek ilyen feltűnő bőrtüneteket. Megtörténhet, hogy a pikkelysömör csak a körmökön vagy a hajas fejbőrön jelentkezik, de sok esetben kifejezett ízületi panaszokkal is járhat.

Nemrégiben izlandi kutatók arra az eredményre jutottak, hogy vannak bizonyos metabolikus összetevők, amelyek összefüggésbe hozhatók a pikkelysömörrel. Az eredmények azt mutatták, hogy a psoriasis-os betegek 40 százaléka rendelkezik a metabolikus szindróma tüneteivel (elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír), míg az egészséges kontrollcsoportnak csak 23 százaléka. A szakember véleménye szerint a pikkelysömörös betegeknél kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma, ezt pedig érdemes figyelembe venni a bőrbetegségnek a kezelésénél is, illetve felhívni az érintettek figyelmét az életmód-változtatás jelentőségére. Sokszor sajnos éppen a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (Béta-blokkolók, ACE- gátlók) súlyosbítják a pikkelysömört, ezért ezen gyógyszertípusok kerülése javasolt.

Maga a betegség a szarutermelő sejtek túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával jár, és jelenleg nem gyógyítható. A kezelések elsősorban a tünetek csökkentését szolgálják, és tünetmentes időszakokat eredményeznek. A kortikoszteroid, szalicilsav, dithranol vagy D-vitamin tartalmú kenőcsök mind alkalmazhatók a terápiában, de kiterjedt esetben jó hatású lehet az UV fototerápia, és új módszerként helyi UVB tartalmú lézeres eljárás is. Amennyiben a pikkelysömör a beteg életminőségét jelentősen rontja, szóba jön belsőleges terápia is, mely akár teljes tünetmentességet is eredményezhet éveken keresztül.

2. Gomba

A gombásodással a lakosság jelentős része találkozik élete során, gyakran épp a túlzott tisztaság eredményeként. Már a korai tünetek alapján javasolhat a bőrgyógyász külsődleges, vagy súlyosabb esetben szájon át szedhető gyógyszerelést is. (A recept nélküli szerek nem mindig elegendőek!) A nehezebben orvosolható körömgombásodás korrekt diagnózisához rendelkezésre áll mikroszkópos és tenyésztéses technika is, így a gyógyszerelés célzottabbá válhat. Amennyiben a köröm több, mint egyharmada érintett, akkor ne próbálkozzunk a reklámokban sokat ígérő és drága szerekkel, hanem forduljunk bőrgyógyászhoz, így a kezelés valóban sikeres lehet. Főként túlsúlyos, erősen izzadó személyeknél jelenik meg gomba a nagyhajlatokban, ahol gyorsan vörössé, viszketővé, hámlóvá és fájdalmassá is válhat.- figyelmeztet dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza.

3. Pattanás

Egy új kutatás megállapítása szerint különösen a tinédzser lányoknál és a fiatal nőknek van összefüggés a túlsúly és a pattanások kialakulása közt. Ez nem az alkalmanként megjelenő aknékra, jóval inkább a közepes vagy súlyos esetekre vonatkozik. A felmérések szerint ez a probléma a tizenévesek közel ötödét érinti.
A The Archives of Dermatology című lapban megjelent cikk szerint a kutatók a tanulmányoknál figyelembe vették a lányok testsúlyát, bőrük állapotát, életkorát, étrendjét és természetesen a pubertás okozta hormonhatásokat is. Az eredmények szerint a túlsúlyos vagy elhízott tinédzserek közt jóval gyakrabban fordultak elő aknés bőrproblémák, mint normál testsúlyú kortársaiknál. A helyzetet tovább rontja az egészségtelen étrend is, hiszen a zsíros, rostszegény ételek, a gyorséttermek sós, cukros, olajos kínálata és a cukrozott üdítők nem csak a testsúlyt gyarapítják, de a pattanások súlyosságát is fokozhatják.
A kezelésben tehát éppúgy elengedhetetlen a szakorvosi segítség, mint a megfelelő életmód kialakítása.

www.oxygenmedical.hu

Tovább