Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Milyen tünetekkel érdemes bőratka szűrésre menni?

Az arcon és a fejbőrön is tüneteket okozhat az apró, szabad szemmel nem látható élősködő. Ilyenkor hiába minden idő és pénz, a legdrágább kozmetikum, vagy kezelés is csak átmeneti javulást hoz, amíg a probléma valódi kiváltó okát, a bőratkát nem távolítjuk el.

Pattanások

Habár bőratka minden életkorban előfordulhat, különösen a felnőttkori, vagy nehezen kezelhető pattanások esetében érdemes gondolni a jelenlétére – mondja Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa. A Demodex brevis nevű atkák a faggyúmirigyekben élnek, az ott található fehérjével és zsírral táplálkoznak. A faggyúmirigyekben megtelepedő atkák irritálják a pórusokat, hatásukra fokozódik a faggyútermelés, pattanások, kiütések, göbök jelennek meg a bőrön. bőratka szűrés-pattanás-rozácea

Rozácea

Egyes kutatások szerint az atkák a bőrpírral is járó rozácea nevű bőrbetegség kialakulásában is szerepet játszanak: a Dermodex brevis egyik baktériuma, a Bacillus oleronius lehet a felelős a vörös, foltos, értágulatokkal teli, gyulladt bőrért.

Hajhullás

A Demodex atkák egy csoportja, a Demodex folliculorum a hajtüszőkben élősködve gyulladásos reakciót indít meg, így károsítja a normál hajképződést, a haj szerkezetének károsodását okozza: ritkuló, egészségtelen hajat, hajvesztést és gyulladt, hámló fejbőrt.

2-3 hónap alatt kezelhető

Az atkák vizsgálata mikroszkóppal történik, teljesen fájdalommentes. A nagyításban jól láthatóak a 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködők. Ezután következhet a célzott, speciális készítményekkel végzett kezelés, ami az atkák életciklusától függően 3 hónapot vehet igénybe.

Fontos!

Mivel az atkák könnyen terjednek emberről emberre, a fertőzés kiújulása ellen javasolt a sminkszereket, ecsetet, fésűt nem cserélgetni, mindig csak a sajátunkat használni. Emellett fontos a kozmetikai eszközöket is rendszeresen fertőtleníteni.

Tovább

Tartós megoldás a száj körüli pattanások ellen

Periorális dermatitisz néven ismert a száj körül kiütéseket, vörös pöttyöket, pattanásokat okozó makacs bőrbetegség. A probléma sokakat érint, de csak kevesen találnak rá tartós megoldást. Az átmeneti javulást hozó diéták, szteroidos krémek és smink nélküliség helyett Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa a probléma gyökerét kutatja és kezeli sikerrel.

Diétától az öngyógyításig

A hozzám forduló vendégek többsége már több módszert is kipróbált, hogy megoldást találjon a periorális dermatitisz kezelésére. Részt vettek allergia vizsgálaton, diétáznak, több – gyakran komoly mellékhatásokat is okozó - krémet, tablettát próbáltak, de időszakos javulást követően a bőrpanaszok kiújultak, vagy rosszabbodtak – meséli Krisztina.

A gyógykozmetikus tapasztalatai arra is rávilágítanak, hogy sokan esnek az öngyógyítás csapdájába. „A legnagyobb gond, ha a panaszokat az otthoni gyógyszeres, vagy pipere szekrény tartalmából próbálják meg orvosolni. A korábban bevált, hasonló panaszokra használt termék egyáltalán nem biztos, hogy most is jó lesz, sőt, a nem megfelelő kezelés miatt pedig gyakran csak fokozódnak a panaszok.”

Betegségek a háttérben?

Az arcdiagnosztika szerint a szervezet belső szervei az arcon épp úgy tükröződnek, mint a kezeken, vagy a talpakon. Eszerint a száj körüli terület főként a petefészek és a belek állapotáról adhat képet. „A bőrön megjelenő elváltozások valóban utalhatnak gyomor- és bélrendszeri panaszokra, jelezhetnek fogászati, vagy nőgyógyászati gyulladást, hormonális panaszokat is. Bőrünk folyamatosan reagál a bennünket érő hatásokra. Nőknél a menstruációs ciklushoz kapcsolódóan, de stresszhelyzetben, bizonyos ételek, kozmetikumok miatt is megjelenhetnek pattanások, érdemes ezeket a tényezőket is figyelembe venni, ha a kiváltó okokat kutatjuk.”

Amire kevesen gondolnak: bőratka

Sok embert érint, még sincs elterjedve a köztudatban, hogy a pattanásokat nagyon gyakran egy bőrben lévő élősködő, a bőratka okozza. A Demodex brevis az arcbőrön, a faggyúmirigyekben telepszik meg, az ott található fehérjével és zsírral táplálkozik. A faggyúmirigyekben megtelepedő atkák irritálják a pórusokat, hatásukra fokozódik a faggyútermelés, pattanások, kiütések, göbök jelennek meg a bőrön; sőt az atkák a rosacea kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Tüneti kezelés helyett valódi eredmények

Az atkák jelenlétének mielőbbi felismerése azért is fontos, mert az általuk okozott bőrproblémák is csak így szüntethetők meg. A bőratkák szűrése fájdalommentes, mikroszkópos vizsgálattal történik.  A bőr vizsgálata után a kezelés az e célra kifejlesztett, speciális készítményekkel történik, szükség szerint patikai készítményekkel, kiegészítve kozmetikai kezelésekkel. Az atkák életciklusának megfelelően a teljes kezelés megközelítőleg 3 hónapot vesz igénybe, ezt érdemes kivárni, mert ellenkező esetben könnyen kiújul és az egész folyamatot kezdhetjük újra. A gyógyulás során bizonyos kozmetikumokat kerülni kell, míg másokat alkalmazni egy időre, később pedig visszatérhet a beteg a régi kozmetikumaira. Ezek sorrendjét minden esetben, hozzáértő kozmetikus határozza meg.

Tovább

Tippek problémás bőrre

Milyen nappali krémet válasszunk pattanásos bőrre, mivel tüntethetjük el a mitesszereket és sminkeljük-e a hajszálértágulatos arcbőrt? Kozmetikus szakértőnk segítségével néhány gyakran feltett kérdést válaszolunk meg a bőrpoblémákkal kapcsolatban.

 

Nyomkodás helyett

Mitesszerek a bőr elszarusodási zavara miatt jelentkeznek, a legtöbbször az orr, illetve a T-vonal (homlok, orr és áll) területén. Ilyen esetben nem optimálisan válik le az elszarusodott bőrréteg, az elhalt hámsejtek így elzárják a pórusok kivezető nyílását és a faggyú nem tud a bőrfelszínre jutni. A probléma ellen a megfelelő ápoláson kívül mást nem tehetünk. Rendszeres kozmetikai kezelések alkalmával megszabadulhatunk a mitesszerektől, a szakember pedig tanácsot adhat a bőrtípusunknak megfelelő készítmények megválasztásával és alkalmazásával kapcsolatban is – tanácsolja Peterman Krisztina kozmetikus, a Dermatica szépség-terapeutája. Az otthoni „nyomkodás” gyors megoldást jelenthet, de sokszor mégis többet árt, mint használ. Következtében a mitesszerek könnyen begyulladhatnak, pattanások jelenhetnek meg az érintett bőrterületen. A megfelelő kezelést ezért bízzuk inkább szakemberre.

 

Egyénre szabott nedvességpótlás

A hidratálás minden bőrtípus esetében fontos. Az akne különböző fokozataiban speciális, kifejezetten az állapotnak megfelelő hidratáló krémre van szükség. Ezek tartalmazhatnak gyulladáscsökkentő-, faggyútermelést normalizáló-, pórusösszehúzó stb. hatóanyagot. Vannak készen kapható készítmények, s van, amit a bőrgyógyász állít össze. A készítményekkel nincs értelme önállóan kísérletezni, gyakran többet árthat vele magának az ember, mint gondolná. Problémás bőrű betegek esetében azt tanácsolom, mindenképpen forduljon szakemberhez, aki segít a bőrtípusának leginkább megfelelő készítmény kiválasztásában is.

 

Takarás helyett kiemeli a bőrhibát

A hajszálértágulat súlyosabb esetben rendkívül kellemetlen lehet, pszichés zavarokat is okozhat. A megfelelő bőrgyógyászati és kozmetikai kezelésekkel az állapot jól kordában tartható, de természetes, hogy az ápolt külsőhöz az alkalomhoz illő smink is hozzátartozik. Remek készítmények kaphatók, megfelelő hatóanyag- és hidratáló tartalommal.

A krémek lehetnek színezettek is: vagy a zöld színt tartalmazzák, vagy a bőrszínnek megfelelő színanyagot, s így már kendőznek, takarnak, fednek is egyúttal. Hajszálér tágulatos bőr esetében különösen fontos a fényvédelem! Vannak speciálisan ilyen típusú fényvédő krémek is. Mindenképpen keressen fel szakembert, aki segít megtalálni a megfelelő ápoló készítményt – javasolja Peterman Krisztina. A helytelenül megválasztott, túlzásba vitt szépítőszerekkel gyakran épp ellenkező hatást érünk csak el. A "vastagon" smink még inkább vonzza a tekinteteket és felhívja a figyelmet az elfedni kívánt problémára.

 

Rosaceás bőr: ne túl meleg, ne túl hideg!

A rosacea kezelésének két fontos eleme, hogy egyrészt erősítsük a kiserek falát, s ezzel párhuzamosan kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. A terápia során alkalmazott készítmények mellett a rosaceás panaszok kezelésében lényeges szerepe van a diétás, bizonyos életmódbeli tanácsok betartásának és a megfelelő kozmetikumok alkalmazásának is. Javasolt a vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése, így az alkohol, forró, erős fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott. A napfénynek szintén provokáló szerepe van. Javasolt már az első napsugarak megjelenésétől magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt. A nagyon hűvös, “jéghideg” vízzel történő arcmosás átmenetileg érösszehúzó hatású ugyan, ezzel együtt azonban károsítja a bőr hámrétegét, irritációt okoz. A túl meleg víz pedig értágító hatású, tehát semmiképp sem javasolt. Rosaceas betegek számára leginkább a langyos vízzel történő arcmosás az ideális.

Tovább

A nap szárít, a naptej pattanást okoz

Sokan napoznak naptej nélkül nyáron azért, hogy így bőrük szebb legyen. A napfény szárító, antibakteriális hatása jól ismert, rövidtávon, a felületi pattanások esetében valóban élvezhetjük is áldásos hatását. Hosszú távon azonban így nemcsak a bőr korai öregedésével, de a bőrrák kockázatával is számolnunk kell.

A naptejek közt is létezik az arcbőr védelmére kifejlesztett változat, azon belül is találunk problémás bőrre való terméket, amit bátran alkalmazhatunk strandolás során és így a pattanások megjelenésétől sem kell tartanunk. Egyéb, szabadban töltött idő alatt, például egy városi séta során egy könnyű, UV-szűrővel ellátott, bőrtípusunknak megfelelő nappali krémmel biztosíthatjuk leginkább a bőr védelmét.

www.dermatica.hu

Tovább

Nyugalom, és a pattanás elkerül? Gyakori tévedések a pattanásokról #2



Nyugalom, és a pattanás elkerül?

A stressz valóban hatással van az immun- és a hormonrendszer működésére is, ilyen módon pedig – közvetve - szerepet játszhat a bőr állapotának megváltozásában. Stresszes időszakban a szokásink is eltérőek lehetnek. Valaki a haját, körmét, arcát babrálja idegességében. Mivel a használati tárgyaink soha nem lehetnek sterilek, így a telefon és billentyűzet után az arcon cirkáló koszos kéz érintése nyomot hagy a bőrön. Kozmetikai kezelések alkalmával jól látható, azt is meg lehet mondani a bőr állapotából, hogy jobb, vagy balkezes-e az illető – számol be tapasztalatairól Peterman Krisztina.

Ezen kívül van, aki nassolással gyűri le a feszültséget, a bőr zsírosodását fokozó csokoládé pedig klasszikus „boldogság-forrás” az ilyen helyzetekben. Stresszes időszakban nem fordítunk kellő figyelmet az esti arcápolásra, a napközben hordott smink és egyéb szennyeződések maradványai pedig eltömítik a pórusokat, ami pattanások kialakulásához vezethet. Kevesebbet, rosszabbul is alszunk, ami szintén nyomot hagy az arcunkon.

www.dermatica.hu

Tovább
«
12