Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Okozhat-e rosaceát, pattanást a bőratka? 

Sokan kétkedve fogadják, vagy el sem hiszik, van, aki undorral gondol rá, pedig valóban létező élősködő a bőratka. Egyes feltételezések szerint a szőrtüszőkben élő, faggyúval táplálkozó bőratka neve több bőrprobléma kialakulásával is összefüggésbe hozható. Ennek jártunk utána, a közelmúltban megjelent tudományos vizsgálatok eredményeinek segítségével.

Mi a bőratka?

A bőratkának közel 65 típusát ismerjük, ezek közül kettőről tudjuk, hogy az embereken is él. Érdekes adat, miszerint a bőratka az emberek közel 40 százalékánál kimutatható, ám mégsem mindenkinél okoz tüneteket, pusztán egy, a többi mikroorganizmus közül, amely a bőrünkön megtalálható – magyarázza Peterman Krisztina kozmetikus, a problémás bőrűek kezelésére specializálódott Dermatica szakembere. Kutatások szerint azonban, egyéntől függően a bőratka jelenléte igen komoly tüneteket is okozhat: gyulladásban tartja a bőrt, ami a kutatások szerint szerepet játszhat a rosacea és a pattanások kialakulásában.

A bőratka szerepe a rosacea kialakulásában

A bőratka szerepe a különböző bőrpanaszok létrejöttében vitatott, a kutatások azonban azt igazolják, hogy az élősködő jóval nagyobb százalékban fordul elő olyan embereken, akik valamilyen bőrproblémával küzdenek. Az Archives of Dermatology folyóirat még 2010-ben közölt egy kutatási eredményt, melyben 48 angol és kínai nyelven megjelent cikket összegeztek, összesen tíz országból. Megállapították, hogy a bőratka jelenléte jelentősen megnövelte a rosacea kialakulásának esélyét. Az élősködő 7,6-szor gyakrabban fordult elő azok körében, akinél a bőrpírral és esetenként gyulladt pattanásokkal is járó bőrbetegség, mint az egészséges bőrűek körében.

bőratka pattanás rosacea bőrflóra helyreállítás gyulladás faggyú bőr kozmetikus Peterman KrisztinaPattanás és bőratka

A Journal of Zhejiang University folyóiratban a pattanás és a bőratka kapcsolatáról megjelent összes korábbi tanulmányt összesítették. Az 1995 január és 2011 augusztusa közölt többségében kínai páciensek eredményeiről szóló vizsgálatok alapján a kutatók megállapították, hogy a problémamentes bőrű résztvevőkhöz képest, a pattanás előfordulása 2,8-szor magasabb volt azok körében, akiknél kimutatták a bőratka jelenlétét is. A kutatók azonban fontosnak tartják megjegyezni, hogy a bőratkák jelenléte a pattanásos bőrön ok-okozati összefüggés nem egyértelmű. Tudjuk, hogy a bőratkák fő tápláléka a faggyú, és az is ismert, hogy a pattanásokra hajlamos bőr általában zsírosabb, több faggyút termel, mint a normál bőr, így ez még csak a bőratkák jelenlétére ad magyarázatot, de a pattanások kialakulásában betöltött szerepüket nem jelzi egyértelműen.

A bőratka gyulladást okoz, ez lehet a kulcs a rosacea és a pattanás megjelenésében

Rosaceás bőrű pácienseken végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az atkával fertőzött bőrön fokozott gyulladás jelentkezett, illetve az atkával fertőzött szőrtüszők körül több, a gyulladás leküzdéséért küzdő fehérvérsejtet is találtak. A feltételezések szerint, ha a bőratka gyulladást okoz a bőrben, akkor az nemcsak rosaceás, hanem pattanásos tüneteket is előidézhet.

Kozmetikai kezelés a bőrflóra helyreállításáért

Rosaceás és pattanásos bőrűeknél nagyon fontos a bőrflóra helyreállítását segítő kozmetikai kezelés. Ez az e célra kifejlesztett készítményekkel történik, egyéntől és a panaszok súlyosságától függően, szükség szerint patikai készítményekkel, kiegészítve kozmetikai kezelésekkel. Állapottól függően recept nélküli szerek is használhatóak a kezeléshez, de ez mindig a szakember megítélése alapján dől el. A tünetektől függően fontos a bőr kitisztítása, a mielőbbi gyógyulás érdekében. Lényeges a bőr profi nyugtatása, a szövődmények elkerülése érdekében, a bőr regenerálása. A gyógyulás során bizonyos kozmetikumokat kerülni kell, míg másokat alkalmazni egy időre, később pedig visszatérhet a beteg a régi kozmetikumaira. Ezek sorrendjét minden esetben hozzáértő kozmetikus határozza meg.

Az atkák életciklusának megfelelően ez megközelítőleg 3 hónapot vesz igénybe, ezt érdemes kivárni, mert ellenkező esetben könnyen kiújul és az egész folyamatot kezdhetjük újra. Eközben törekedni kell a megelőzésre is, melynek fontos része a sminkszerek cserélgetésének mellőzése, a kozmetikai eszközök rendszeres fertőtlenítése. A kozmetikai tanácsadás során fontosnak tartom minderre kitérni, hiszen így lehet igazán eredményes a kezelés is – hangsúlyozza a higiénia fontosságát Peterman Krisztina.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Hogyan lehet eltüntetni az aknés hegeket?

Akár a kamaszkori pattanások otthoni nyomkodásainak nyomairól, vagy a nehezen gyógyuló, erősen gyulladt aknék után maradt hegekről legyen is szó, mindenképp szabadulni szeretnénk a zavaró bőrhibáktól. Az egyenetlen bőrfelszín hatékony kezeléséről Peterman Krisztina mesterkozmetikust, a problémás bőrűek kezelésére szakosodott Dermatica szakemberét kérdeztük.

Nem csak a nyomkodás miatt alakulnak ki
Az, hogy kinél milyen nyomokat hagynak maguk után a pattanások, nagyban függ a gyulladás nyomán kialakult szövetkárosodás kiterjedésétől, mélységétől, attól, hogy mennyire fertőződött el, és természetesen a bőrtípustól, örökletes hajlamtól is. Ha nem piszkáljuk feleslegesen a pattanásokat, akkor a maradandó bőr egyenetlenség, hegesedés esélye ugyan jelentősen csökken, ám az aknék nyomában így is maradhat hepehupás, egyenetlen bőrfelszín, tág pórusok és foltos bőr, pigmentáció. A zavaró, sokszor sminkkel is nehezen elfedhető bőrhibák nemcsak esztétikailag zavaróak, de az érintettek számára nagy lelki terhet is jelentenek. A mélyhámlasztás ezekre a problémákra nyújt megoldást: segítségével feszesebb, egyenletesebb bőrfelszín érhető el.

Az első lépés az arc kitisztítása
A sok gennyet tartalmazó, fájdalmas csomók, hólyagok a bőr mélyebb rétegeit is érintik, és egyértelműen gyakrabban hagynak maguk után heges nyomot – magyarázza Peterman Krisztina. Ha valakinél egy időben jelentkeznek a gyulladt pattanások, de már látszanak a hegesedés nyomai is, akkor első lépésként a bőrt ki kell tisztítani, meg kell nyugtatni, ellenkező esetben bármilyen durvább kezeléssel, akár egy erősebb masszírozással is csak növeljük a további pattanások megjelenésének esélyét, a gyulladás továbbterjedését a környező szövetek felé. Ha már nincsenek gyulladt pattanások, csak a hegektől szeretnénk megszabadulni, akkor is érdemes tisztítással kezdeni a kezelést, a mitesszerektől – ha vannak – megszabadulni.

Gyulladáscsökkentés gépekkel
A gyulladt pattanások ellen a különböző krémek, hatóanyagok mellett gépi kezeléseket is bevethetünk. Erre az egyik lehetőség az aknelámpa alkalmazása, mely kúraszerűen, meghatározott ideig alkalmazva mérsékli a gyulladást és elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat is. A másik eszköz még újdonságnak számít a kozmetikában. Több kedvező hatása mellett a pattanások ellen gyulladáscsökkentőként, baktérium- és vírusölőként is alkalmazható a plazma fényterápia, mely teljes mértékben allergénmentes, nem okoz allergiás reakciót. A plazma kisülés során keletkező mikro villámok hatására több mint 200 kémiai reakció is elindul a bőrben, így például a plazma sugár hatására elpusztulnak a károsodott sejtek és ezzel egy időben stimuláló hatású is, serkenti az egészséges sejtek létrejöttét. 

Mélyhámlasztás: a bőr kicserélődik
A pattanásos bőr kitisztítása, a gyulladácsökkentés után következhet az aknés hegek kezelése. Bőrünk 28-30 naponta folyamatosan megújul, a külső hámréteg leválik, hogy helyet adjon az alatta lévő új bőrrétegnek. A mélyhámlasztás ezt a folyamatot képes felgyorsítani. A kezelés során eltávolítják a bőr felső egy vagy több hámrétegét, ezzel mesterségesen előidézett regenerációra serkentve az alsóbb bőrréteget, beindítva a hámsejtképződést, illetve a bőr rugalmasságáért felelős kollagén és elasztin termelődést. A kezelés hatékony fegyver az aknék után maradt hegek ellen: a kúra végeztével a mélyedések látványosan csökkennek, a bőr felszíne és pigmentációja sokkal egyenletesebb lesz.

Már két hét alatt is látványos eredmény érhető el
A mélyhámlasztás két alkalmas kezelésből áll. Az első kezelés során alkalmazott hatóanyagok és a kíméletes, apró formátumban lévő gyógynövény keverék bőrbe masszírozásának hatására a kezelést követő néhány napon belül a régi bőrréteg egyenletesen leválik. Ez idő alatt a reggeli és esti arctisztításhoz speciális készítményeket szükséges használni, melyek a hámlasztási folyamatra hatnak, ezért ezeket más termékekkel helyettesíteni nem szabad. A hámlási folyamat egyénenként különböző lehet, de a hámló részecskék erőszakos eltávolítása minden esetben kerülendő. Az utókezelés a hámlasztást követő ötödik nap környékén történik. Ez ideig a bőrt víz nem érheti, így a hajmosás is tilos. A bőr teljes regenerációja két-három hetet vesz még igénybe, a kezelést követő 14-28. napon nyeri el a bőr a legszebb állapotát. Ezt követően, az eredmények alapján a kezeléseket meg lehet ismételni, így a hatás fokozható.

Tavaszig még elkezdheti!
A kezelés elvégzésére az őszi-téli hónapok a legideálisabbak, ilyenkor okoz a legkevesebb gondot a napfény, az UV-sugarak kerülése. Az elvékonyodott bőr az új hámréteg felépüléséig ugyanis fokozottan érzékeny a külső hatásokra, így nagy gondot kell fordítanunk a fényvédelemre. A kezelést érdemes hétvégére, szabadnapok köré időzíteni.

Forrás: Dermatica
www.dermatica.hu

Tovább

A bőrön élő baktérium is okozhat pattanást

A bőrön több hasznos baktérium él, ezek az egészséges bőrflóra részei. Ha azonban a bőr normál mikroflórája valamilyen okból megváltozik, akkor az egyensúly könnyen felborulhat, bizonyos baktériumok túlsúlyba kerülnek, ami pattanások kialakulásához vezethet. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa elmondta, hogyan tudjuk ezt a folyamatot megelőzni, illetve a már kialakult helyzetet kezelni.

pattanás baktérium kozmetikus Peterman KrisztinaHa az egyensúly felborul

A bőrön több hasznos baktérium is él, ezek összetétele eltérő lehet testrészenként, illetve attól függően, hogy mennyire zsíros vagy száraz az adott bőrterület. A baktériumok megtelepedése a bőrön akkor kezdődik el, amikor a magzat szülés során a szülőcsatornán keresztül halad. A szülés után több tényező is hat a mikroflóra összetételére, a veleszületett genetikai adottságok mellett többek közt a bőr pH értéke, a nedvesség és a hőmérséklet is. A bőr mikroflóráját ezen kívül az életkor és a környezeti hatások is befolyásolják. Ezek az egymás mellett élő jótékony baktériumok fontos funkciót töltenek be, segítik a bőr normális működését. Ha azonban az egyensúly felborul és valamelyik baktérium túlsúlyba kerül a többihez képest, az kellemetlen tüneteket is okozhat.

Mindennek a túl sok faggyú az oka?

Típustól függően a duzzadt, vörös pattanások lehetnek csomók, ciszták, fájdalmasak, gennyesek. Kialakulásuk általában hormonális változásokhoz köthető, ezért jelennek meg először a pubertáskorban, illetve a későbbiekben is a menzesz időpontja körül. A faggyúmirigyek ezekben az időszakokban intenzívebben dolgoznak, több faggyút termelnek, mely aztán a bőr felszínére kerül. Sok esetben már ez is képes elzárni a pórusokat, ám ha a faggyú elhalt hámsejtekkel is keveredik, akkor még nagyobb eséllyel okoz pattanásokat. Az elhalt hámsejtektől és faggyútól elzárt pórusok ugyanis ideális feltételeket biztosítanak az arcon lévő Propionibacterium acnes nevű baktérium elszaporodásához.

Pattanást okozó baktérium

A faggyúval táplálkozó P.acnes egy ártalmatlan baktérium, azonban az említett megfelelő körülmények mellett könnyen elszaporodik és a bőrön gyulladást, pattanásokat okoz. Egy vizsgálat során például a Washington University School of Medicine kutatói, a pattanásokkal küzdő személyek csoportjánál 20%-ban mutattak ki két P. acnes törzset, a bőrproblémákkal nem küzdő személyeknél pedig egyik törzset sem azonosították.

Egyensúlyba hozni a bőrt

Peterman Krisztina elmondta, hogy a rövid idő alatt látványos javulást ígérő csodaszereket érdemes inkább elkerülni, mert ezek sajnos csak még nagyobb károkat okoznak. Az ilyen típusú készítmények hatása általában valóban gyorsan megmutatkozik, többnyire azért, mert drasztikus megoldással, erős szárító hatóanyagokkal mérséklik a gyulladást és a bőr zsírosságát. Krisztina szerint azonban a pattanásos bőr kezelésénél a legfontosabb, hogy normalizáljuk a faggyúműködést, de ezt ne agresszív szárító hatású készítményekkel tegyük, hiszen így megint nem tudjuk azt az egyensúlyt elérni, amivel a normál bőrflórát visszanyerjük. Egy ilyen típusú kezelés ideje átlagosan három hónap. Ez idő alatt – és persze a későbbiekben is - nagyon fontos a pórusok tisztán tartása, az ehhez szükséges kozmetikumokat nemcsak a kozmetikai kezeléseknél, hanem az otthoni bőrápolási rutinban is alkalmazni kell. A gyulladás csökkentés mellett a bőr hidratálására is figyelmet kell fordítani, a bőrtípusnak megfelelő készítményekkel.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Nem kell, hogy a bőrtisztítás fájdalommal járjon!

A problémás bőr kezelésében elengedhetetlen a rendszeres időközönként, szakember által végzett bőrtisztítás. A nyomkodással járó fájdalmak miatt sokan mégis inkább nem, vagy a szükségesnél ritkábban végeztetik el a kezelést, esetleg otthoni ápolással igyekeznek megszabadulni a zavaró bőrhibáktól. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa szerint sokan ok nélkül tartanak a kezelésektől, létezik ugyanis olyan fájdalomcsillapító pakolás, amellyel az arctisztítással járó kellemetlen érzés a minimálisra csökkenthető.

Bőrtípustól és életkortól független probléma

A mitesszerek nem csak a tinédzserek életét nehezítik meg, későbbi életkorban, felnőtteknél, idősebbeknél is gyakran okoz problémát a makacs bőrhibák kezelése – mondja Peterman Krisztina. Megjelenésük általában hormonális változásokhoz köthető, ezért jelentkezik először a nemi érés idején, serdülőknél, de nőknél a terhesség alatt, a menstruáció és később a menopauza idején is gyakori a bőrhibák előfordulása, vagy meglévő tünetek rosszabbodása. Tévhit, hogy mitesszerek csak a zsírosabb bőrtípusúaknál jelennek meg, kialakulásukra hajlamosít a tág pórusú bőr, vagy ha az arc nincs megfelelően tisztítva.

mitesszer pattanás arctisztítás kozmetikus Peterman KrisztinaNem mindegy, hogyan szabadul meg tőlük

A mitesszerek szakszerűtlen nyomkodásával könnyen felsérthetjük az érzékeny bőrt, emellett a gyakori ingerléssel könnyen a faggyútermelődés fokozódását idézhetjük elő, ami miatt idővel még több mitesszer jelenik meg az arcon. A mitesszerek kialakulásának oka ugyanis, hogy a faggyú nem tud szabadon távozni a pórusokon keresztül, hanem megreked, megül a pórusokban és elhalt hámsejtekkel keveredik. A levegő hatására oxidálódni kezd, besötétedik. Minél több faggyú termelődik tehát, annál valószínűbb, hogy mitesszerek jelennek meg a bőrön. Fokozott faggyútermelést okozhatnak rosszul megválasztott kozmetikumok bizonyos hatóanyagai épp úgy, mint a házi kozmetikai kezelésekben alkalmazott radírozás is. A túl gyakori, vagy erős bőrradír ugyanis irritálja a bőrt, ami védekezésképpen fokozott faggyútermelésbe kezd, hogy a bőr egyensúlyát helyreállítsa, így végül megint ott vagyunk, ahol a part szakad. A mitesszerek ellen vívott harcunk kezd teljesen kilátástalanná válni. Különösen, ha arra gondolunk, hogy nem csak az arcon, de egyedül nem elérhető testrészeinken, például a háton, vagy a fülben is megjelenhetnek.

Amit csak a szakember érhet el: a fülben lévő mitesszerek

Az arcon, egyéb testrészeken megjelenő mitesszerek jól láthatóak, de a fülben lévő mitesszerekről alig veszünk tudomást, vagy pedig nem megfelelően próbáljuk eltávolítani. Sajnos ez a terület a kozmetikában végzett kezelések során is gyakran kimarad, nem része az arc tisztításának, holott esztétikailag és egészségügyileg is fontos a fülkagylóban jelentkező bőrhibákat is kezelni – hívja fel a figyelmet Peterman Krisztina. Az ezen a területen keletkező mitesszerek eltávolítása azonban meglehetősen bonyolult, hiszen a fülben lévő kanyarulatokhoz nehéz hozzáférni. A nem hozzáértő beavatkozásoktól gyulladt, vagy az elhanyagolt mitesszeres fül komoly gennyes gócot eredményezhet, ami akár sebészeti kezelést is igényelhet. A problémás bőr kezelésében jártas szakember által, minimális fájdalommal megszüntethető probléma így akár könnyen orvosi esetté is válhat.

A szépségért nem feltétlenül kell megszenvedni

Akár az arcon, fülben vagy egyéb testrészen lévő mitesszer eltávolításáról legyen szó, nagyon fontos, hogy a művelet a bőr megfelelő előkészítése után, speciális, erre a célra szolgáló, megfelelően fertőtlenített eszközök segítségével történjen. Külön, vagy arckezeléssel egyben, a bőrt felpuhítva, a megfelelő utógondozással az apró, de kellemetlen szövődményeket is okozó bőrprobléma kezelhető. Ha valakit a művelettel járó fájdalom tart vissza attól, hogy szakemberhez forduljon, akkor érdemes helyi fájdalomcsillapítást kérnie a bőrtiszítás előtt- tanácsolja Krisztina. Nem kell semmitől tartania, ebben az esetben ez egy nagyon kellemes, enyhe hűsítő érzést okozó fájdalomcsillapító arcpakolást jelent, amit kezelés előtt gyengéd mozdulatokkal viszünk fel a bőrre. Ez természetesen alkalmazható más testrészeken, így a hát, mellkas, vagy a fül tisztítása előtt is. Rövid várakozási idő után a pakolást eltávolítjuk majd így kezdjük meg a bőr tisztítást. A visszajelzések alapján így nem csak a nyomkodások miatti fájdalmat tudjuk csökkenteni, de a kezelések utáni bőrpír is enyhébb, a bőr gyorsabban regenerálódik.

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

A száj körüli pattanások gyakori okai 

A felnőttkori pattanások nem csak zavaróak, de sokszor az egészségünkkel kapcsolatos gondokra is figyelmeztetnek. A száj körül megjelenő pattanások például hormonális, vagy gyomor-és bélrendszeri problémákat is jelezhetnek, de kiválthatja például a fogkrém, vagy bizonyos ételek is.

akne pattanás száj körüli pattanás Peterman Krisztina kozmetikusA bőrön megjelenő elváltozások valóban utalhatnak gyomor- és bélrendszeri panaszokra, jelezhetnek fogászati, vagy nőgyógyászati gyulladást, hormonális panaszokat is – magyarázza Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa. Bőrünk folyamatosan reagál a bennünket érő hatásokra. Nőknél a menstruációs ciklushoz kapcsolódóan, de stresszhelyzetben, bizonyos ételek, kozmetikumok miatt is megjelenhetnek pattanások, érdemes ezeket a tényezőket is figyelembe venni, ha a kiváltó okokat kutatjuk.

Kozmetikumok

Ha a száj körüli pattanások megjelenése valamilyen új kozmetikum használatához köthető, akkor jó esélyünk van rá, hogy a készítmények lecserélésével, viszonylag könnyen megszabaduljunk a zavaró bőrhibáktól. Problémát okozhat egy új ajakápoló, fogkrém, vagy make-up.

Hormonok

A száj körül megjelenő pattanások fellángolhatnak hormonális változások következtében is. A serdülőkor után nőknél ezért általában a terhesség és a menopauza időszakában fordulnak elő gyakrabban.

Betegségek

Az arcdiagnosztika szerint a szervezet belső szervei az arcon épp úgy tükröződnek, mint a kezeken, vagy a talpakon. Eszerint a száj körüli terület főként a petefészek és a belek állapotáról adhat képet. A száj két sarka körüli terület elsősorban a hormonális rendszerrel kapcsolatos problémákat jelezhet, míg az áll területe a gyomor- és bélrendszer állapotáról ad képet. A túlzott stressz pedig mindhárom területen szerepet játszhat a bőrhibák megjelenésében.

Felesleges nyomkodás

A pattanásokat tényleg ne nyomkodjuk, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Saját magunknak okozunk további kellemetlenségeket, ha a száj körül megjelenő egy-két pattanástól így akarunk gyorsan megszabadulni. Ehelyett épp az ellenkezőjére fog bekövetkezni: a pattanások száma a területen növekedni fog.

Elhanyagolt arcápolás

A sminkszerek, kozmetikumok használata is kiválthat pattanásokat, ám sokszor nem ez a valódi probléma, hanem az esti arctisztítás kihagyása. Hiába használjuk nappal a legjobb minőségű kozmetikumokat, ha azokat éjszakára nem távolítjuk el alaposan. Az éjszakára fenn maradt nappali smink maradványok, szennyeződések miatt is kialakulhatnak pattanások.

Rossz szokások és ételek

Próbáljunk meg leszokni arról, hogy napközben babráljuk a száj környékét a kezünkkel, mert ezzel még inkább segítjük a pattanások egyre nagyobb területen való megjelenését. Az érzékeny, pattanásos száj körüli bőr számára kevés lehet, ha csak szalvétával letöröljük fűszeres, csípős ételek, savas gyümölcsök fogyasztása után. Hogy az irritációt csökkentsük, mossuk is le gyengéden.

Megelőzhető? Kezelhető?

Panaszok esetén érdemes lecserélni a fogkrémet, ajakápolót, rúzst hipoallergén termékekre. Ügyeljünk a gondos arcápolásra, reggel és este végezzük a bőrápolási rutin lépéseit, akkor is, ha későn értünk haza, ha sietünk, vagy fáradtak vagyunk. Az arcápolás során használt készítményekkel kapcsolatban érdemes szakember segítségét kérni.

Sokan esnek abba a hibába, hogy a zavaró bőrhibákat gyorsan eltüntessék, erős szárító hatású kozmetikumokat kezdenek el használni. Tilos a bőrt szárítani, inkább táplálni kell, de ehhez ismerni kell az előzményeket – figyelmeztet Peterman Krisztina. „Jó eredményeket érhetünk el a cink-oxid, az ezüst, a szalicilsav, a teafaolaj hatóanyagú készítmények használatával, de nincs egy bizonyos, mindenki számára bevethető csodaszer. Pattanások ugyanis olyan sokféle okból alakulhatnak ki, hogy érdemes a pontos ok meghatározása szerint kezelni őket.”

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább
«
12345