Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

A kozmetikumok által okozott bőrallergiák tünetei

Az utóbbi években a légúti allergiákhoz hasonlóan emelkedett a különböző bőrallergiák előfordulásának gyakorisága is. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológust, a Dermatica orvosát a tünetekről és a kezelésről kérdeztük.

Allergének a kozmetikumokban

bőrproblémák kozmetikumoktól - bőrgyógyászMíg nagyszüleink, de akár szüleink rendelkezésére is csupán néhány kozmetikum, tisztálkodási termék és tisztítóeszköz állt, addig napjainkban igen széles skálán válogathatunk az illatszerek, tusfürdők, testápolók és háztartási szerek között. Egy nő bőre naponta megszámlálhatatlan illat- és színezőanyaggal, tartósítószerrel kerül kapcsolatba. Gondoljunk itt a fogápoláshoz használt termékekre, hajfestékek, arclemosó, krém, alapozó, szemfestékek, napvédő krémek, parfümök, körömlakkok és nem beszéltünk még a mosáshoz, mosogatáshoz használt készítményekről.

Allergiás tünetek

Az allergiás reakció kialakulhat a termék használatát követően rövid idővel, de jelentkezhet akár napokkal, hetekkel később is. Ilyen esetekben nehezebb a kiváltó okok meghatározása. A leggyakrabban észlelt tünetek általában bőrpír, kiütés, hámlás és duzzanat a bőrfelszínen. A tünetek kezeléséhez bőrgyógyászati vizsgálat során kaphatunk segítséget. Dr. Vincze Ildikó arra is felhívta a figyelmet, hogy a bőrtünetek gyógyítása után érdemes kideríteni, hogy mi okozta a tüneteket. Ez az epicutan allergia vizsgálatok elvégzésével lehetséges. A bőrre egy speciális tapasz segítségével rögzítjük a vizsgálni kívánt anyagokat, majd többszöri leolvasást követően meghatározható a tüneteket kiváltó allergén.

A természetes sem mindig jó

Napjainkban számos olyan termék kapható, amelyet hypoallergén jelzővel látnak el. Fontos azonban tudnunk, hogy ezek a kozmetikumok sem jelentenek teljes biztonságot az allergiás reakciók elkerülésére. A természetes alapanyagokból készült kozmetikumok sem mindenki számára jelentenek megoldást, nem ritka ugyanis, hogy épp bizonyos gyümölcs –citrus-, vagy gyógynövényfélékkel szemben alakul ki érzékenység.

Akinek eddig semmi nem vált be

Az allergiás reakciók elkerülésének érdekében azt javaslom, ha bizonyos kozmetikumokat évek óta problémamentesen használunk, ragaszkodjunk hozzájuk. A termékek folyamatos váltogatásával ugyanis könnyen bukkanhatunk egy olyan összetevőre, ami allergiás tüneteket okoz. Amennyiben eddig nem sikerült megfelelő terméket találnunk, javasolt szakemberhez fordulnunk, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az eredmények tükrében javaslatot tesz, hogy milyen termékcsaládból érdemes válogatnunk.

Tovább

Fényre múló pattanások - hogyan segít az akne lámpa?

Kúraszerűen, meghatározott ideig alkalmazva mérsékli a gyulladást és elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat. Az akne lámpa működését dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa ismertette.

pattanás kezelése - fénnyel -fényterápia

Piros és kék

Külsejét tekintve leginkább arcszoláriumra emlékeztet, de működési elve ettől teljesen eltér. Az akne lámpa fénysugarai kék és piros színűek, mindkét fény hullámhossza az UV-fény tartományon kívül esik,  bőrkárosodás veszélye nélkül, biztonsággal alkalmazható. Az akne lámpának is több változata létezik, vizsgálatok alapján a legjobb hatás eléréséhez fontos, hogy a lámpa működése közben mindkettő, a piros és kék fény is érje az arcot, vagy a kezelni kívánt testrészt – magyarázza dr. Vincze Ildikó. A hatás ugyanis csak így lehet teljes: a piros a gyulladást csökkenti, az új sejtek növekedését serkenti, a kék pedig a baktériumok elpusztításáért felel.

Fényfürdőzzön rendszeresen!

A fényterápia hatása kúraszerűen végzett kezeléseknél érvényesül, de itt se várjunk azonnali eredményt – figyelmeztet a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológus orvosa. Egyéntől, a bőr állapotától függően 8-12 hetet vesz igénybe, míg a javulás jelei láthatóvá válnak a bőrön. Az akne lámpa használata segíthet az egyéb, akár gyógyszeres, akár kozmetikai kezelések hatását felerősíteni, sőt ezek rendszerint párhuzamosan alkalmazva a legeredményesebbek. A lámpa minden problémás testrészen alkalmazható: a dekoltázs és hát területén is.

Kedvező „mellékhatások”

A lámpa használatát bőrgyógyász, vagy kozmetikus is javasolhatja, a kezelések önállóan végezhetők. Lényeges, hogy 15-20 cm-es távolságban a lámpától egy-egy érintett testrészt 15 percig érjen a fény. A pattanásokra gyakorolt kedvező hatása mellett a lámpa a bőr általános állapotát is javítja: használata csökkenti a ráncok mélységét, üdébb, fiatalosabb megjelenést eredményez

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább

Tengeri alga a pikkelysömör tradíciós kezelésében

A tengeri algáról (tengeri moszat) legtöbb embernek a japán konyha jut eszébe, azonban az íreknek régi tradíciójuk van a növénnyel, akik bőrbetegségek kezelésére használták az algát fürdővízben kiáztatva.

Az ír tradíció

A kezelésekhez nagy öntöttvas dézsákat használtak, amibe közvetlenül a tengervizet töltöttek, a helyben gyűjtött tengeri algákat pedig kötegekben a vízbe áztatták. Néhány percen belül a növény kiengedi magából az esszenciális hatóanyagait, ami finoman táplálja és gyógyítja a bőrt.

Edward király több tartományában a tengerpart mentén fürdőházak működtek, melyek életkortól függetlenül népszerűek voltak a lakosság körében kikapcsolódási és gyógyászati szempontból is. A kezelés és a növény felhasználása napjainkban újjáéledt, mley többek között annak is köszönhető, hogy a pikkelysömörben szenvedők újra felfedezték a jótékony hatását. A kozmetikai felhasználásban is méltó helyet szerzett a növény, értékes hatóanyagainak köszönhetően.

 

Tovább

Szabaduljon meg a szemölcsöktől!

Fiatalokon és felnőtteken is jelentkezhet, a pattanások után a második leggyakoribb bőrprobléma. Többféle típust különböztetünk meg, köztük is legismertebb a közönséges szemölcs, a verruca vulgaris.

 

Vírus okozza

Az immunrendszer éretlensége miatt főként a fiatalabb korosztály tagjai között fordul elő, de szemölcs valójában bármely életkorban kialakulhat – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa.  A bőrnövedékek megjelenését vírus okozza, tehát fertőzés útján kerülnek a bőrre. Tipikusan óvodás, kisiskoláskorú gyermekeknél jelentkezik az uszodaszemölcsnek nevezett probléma, felnőtteknél viszont nem ritka a nemi úton terjedő szemölcs felbukkanása. A közönséges szemölcs megjelenése a tavaszi időszakban viszonylag gyakrabban megfigyelhető, kialakulásához a téli betegségek miatt legyengült immunrendszer is hozzájárul.

 

Szemölcs a talpon, tenyéren és a térden

A vírus parányi sérüléseken keresztül behatol a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be. Szemölcs jellemzően a kéz, lábak, gyermekeknél a térdek területén fordul elő, de megjelenhetnek a köröm alatt és az arcon, nyak, vállak területén is. Kialakulására hajlamosíthatnak a bőrsérülések, körömrágás, a bőr felázása, fokozott izzadás, a láb deformitásai és a bokasüllyedés is.

 

Megjelenési formák és eltávolítás

A tipikus szemölcs kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, érdes, pontozott felszínű göbcse, amely nem viszket, nem okoz gyulladást, csak akkor fáj, ha megsérül, például bereped. A szemölcsök kezelés nélkül évekig megmaradhatnak, máskor spontán, nyom nélkül eltűnnek.

Szakszerű eltávolításuk fájdalmatlan, történhet fagyasztással, sebészeti eltávolítással, elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával egyaránt. A megfelelő módszer kiválasztása, mindig az egyedi probléma felmérése után lehetséges.

 

Óvatosan az otthoni kezelésekkel!

A szemölcsök eltávolítására számos, recept nélkül beszerezhető készítmény kapható. Az ilyen típusú termékek fő összetevője a szalicilsav, amelyet ecsetelőként alkalmazva általában több hetes  kezeléssel szabadulhatunk meg a nem kívánt bőrnövedékektől. Az eredmény elérését a szalicilsav  hámlasztó hatása segíti, ezért fontos, hogy az ép bőrszövetet ne érje a hatóanyag. Amennyiben nem egyértelmű, hogy a bőrön látható elváltozás valóban  vírusos szemölcs, a kezelés előtt forduljon szakemberhez. Ez javasolt cukorbetegség esetén is, mivel az otthoni kezeléssel csak tovább növeljük a fertőzés veszélyét, illetve a nem megfelelően alkalmazott készítmény komoly, nehezen gyógyuló sérüléseket is okozhat.

Tovább

Tippek problémás bőrre

Milyen nappali krémet válasszunk pattanásos bőrre, mivel tüntethetjük el a mitesszereket és sminkeljük-e a hajszálértágulatos arcbőrt? Kozmetikus szakértőnk segítségével néhány gyakran feltett kérdést válaszolunk meg a bőrpoblémákkal kapcsolatban.

 

Nyomkodás helyett

Mitesszerek a bőr elszarusodási zavara miatt jelentkeznek, a legtöbbször az orr, illetve a T-vonal (homlok, orr és áll) területén. Ilyen esetben nem optimálisan válik le az elszarusodott bőrréteg, az elhalt hámsejtek így elzárják a pórusok kivezető nyílását és a faggyú nem tud a bőrfelszínre jutni. A probléma ellen a megfelelő ápoláson kívül mást nem tehetünk. Rendszeres kozmetikai kezelések alkalmával megszabadulhatunk a mitesszerektől, a szakember pedig tanácsot adhat a bőrtípusunknak megfelelő készítmények megválasztásával és alkalmazásával kapcsolatban is – tanácsolja Peterman Krisztina kozmetikus, a Dermatica szépség-terapeutája. Az otthoni „nyomkodás” gyors megoldást jelenthet, de sokszor mégis többet árt, mint használ. Következtében a mitesszerek könnyen begyulladhatnak, pattanások jelenhetnek meg az érintett bőrterületen. A megfelelő kezelést ezért bízzuk inkább szakemberre.

 

Egyénre szabott nedvességpótlás

A hidratálás minden bőrtípus esetében fontos. Az akne különböző fokozataiban speciális, kifejezetten az állapotnak megfelelő hidratáló krémre van szükség. Ezek tartalmazhatnak gyulladáscsökkentő-, faggyútermelést normalizáló-, pórusösszehúzó stb. hatóanyagot. Vannak készen kapható készítmények, s van, amit a bőrgyógyász állít össze. A készítményekkel nincs értelme önállóan kísérletezni, gyakran többet árthat vele magának az ember, mint gondolná. Problémás bőrű betegek esetében azt tanácsolom, mindenképpen forduljon szakemberhez, aki segít a bőrtípusának leginkább megfelelő készítmény kiválasztásában is.

 

Takarás helyett kiemeli a bőrhibát

A hajszálértágulat súlyosabb esetben rendkívül kellemetlen lehet, pszichés zavarokat is okozhat. A megfelelő bőrgyógyászati és kozmetikai kezelésekkel az állapot jól kordában tartható, de természetes, hogy az ápolt külsőhöz az alkalomhoz illő smink is hozzátartozik. Remek készítmények kaphatók, megfelelő hatóanyag- és hidratáló tartalommal.

A krémek lehetnek színezettek is: vagy a zöld színt tartalmazzák, vagy a bőrszínnek megfelelő színanyagot, s így már kendőznek, takarnak, fednek is egyúttal. Hajszálér tágulatos bőr esetében különösen fontos a fényvédelem! Vannak speciálisan ilyen típusú fényvédő krémek is. Mindenképpen keressen fel szakembert, aki segít megtalálni a megfelelő ápoló készítményt – javasolja Peterman Krisztina. A helytelenül megválasztott, túlzásba vitt szépítőszerekkel gyakran épp ellenkező hatást érünk csak el. A "vastagon" smink még inkább vonzza a tekinteteket és felhívja a figyelmet az elfedni kívánt problémára.

 

Rosaceás bőr: ne túl meleg, ne túl hideg!

A rosacea kezelésének két fontos eleme, hogy egyrészt erősítsük a kiserek falát, s ezzel párhuzamosan kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. A terápia során alkalmazott készítmények mellett a rosaceás panaszok kezelésében lényeges szerepe van a diétás, bizonyos életmódbeli tanácsok betartásának és a megfelelő kozmetikumok alkalmazásának is. Javasolt a vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése, így az alkohol, forró, erős fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott. A napfénynek szintén provokáló szerepe van. Javasolt már az első napsugarak megjelenésétől magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt. A nagyon hűvös, “jéghideg” vízzel történő arcmosás átmenetileg érösszehúzó hatású ugyan, ezzel együtt azonban károsítja a bőr hámrétegét, irritációt okoz. A túl meleg víz pedig értágító hatású, tehát semmiképp sem javasolt. Rosaceas betegek számára leginkább a langyos vízzel történő arcmosás az ideális.

Tovább
«
12