Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Okozhat-e rosaceát, pattanást a bőratka? 

Sokan kétkedve fogadják, vagy el sem hiszik, van, aki undorral gondol rá, pedig valóban létező élősködő a bőratka. Egyes feltételezések szerint a szőrtüszőkben élő, faggyúval táplálkozó bőratka neve több bőrprobléma kialakulásával is összefüggésbe hozható. Ennek jártunk utána, a közelmúltban megjelent tudományos vizsgálatok eredményeinek segítségével.

Mi a bőratka?

A bőratkának közel 65 típusát ismerjük, ezek közül kettőről tudjuk, hogy az embereken is él. Érdekes adat, miszerint a bőratka az emberek közel 40 százalékánál kimutatható, ám mégsem mindenkinél okoz tüneteket, pusztán egy, a többi mikroorganizmus közül, amely a bőrünkön megtalálható – magyarázza Peterman Krisztina kozmetikus, a problémás bőrűek kezelésére specializálódott Dermatica szakembere. Kutatások szerint azonban, egyéntől függően a bőratka jelenléte igen komoly tüneteket is okozhat: gyulladásban tartja a bőrt, ami a kutatások szerint szerepet játszhat a rosacea és a pattanások kialakulásában.

A bőratka szerepe a rosacea kialakulásában

A bőratka szerepe a különböző bőrpanaszok létrejöttében vitatott, a kutatások azonban azt igazolják, hogy az élősködő jóval nagyobb százalékban fordul elő olyan embereken, akik valamilyen bőrproblémával küzdenek. Az Archives of Dermatology folyóirat még 2010-ben közölt egy kutatási eredményt, melyben 48 angol és kínai nyelven megjelent cikket összegeztek, összesen tíz országból. Megállapították, hogy a bőratka jelenléte jelentősen megnövelte a rosacea kialakulásának esélyét. Az élősködő 7,6-szor gyakrabban fordult elő azok körében, akinél a bőrpírral és esetenként gyulladt pattanásokkal is járó bőrbetegség, mint az egészséges bőrűek körében.

bőratka pattanás rosacea bőrflóra helyreállítás gyulladás faggyú bőr kozmetikus Peterman KrisztinaPattanás és bőratka

A Journal of Zhejiang University folyóiratban a pattanás és a bőratka kapcsolatáról megjelent összes korábbi tanulmányt összesítették. Az 1995 január és 2011 augusztusa közölt többségében kínai páciensek eredményeiről szóló vizsgálatok alapján a kutatók megállapították, hogy a problémamentes bőrű résztvevőkhöz képest, a pattanás előfordulása 2,8-szor magasabb volt azok körében, akiknél kimutatták a bőratka jelenlétét is. A kutatók azonban fontosnak tartják megjegyezni, hogy a bőratkák jelenléte a pattanásos bőrön ok-okozati összefüggés nem egyértelmű. Tudjuk, hogy a bőratkák fő tápláléka a faggyú, és az is ismert, hogy a pattanásokra hajlamos bőr általában zsírosabb, több faggyút termel, mint a normál bőr, így ez még csak a bőratkák jelenlétére ad magyarázatot, de a pattanások kialakulásában betöltött szerepüket nem jelzi egyértelműen.

A bőratka gyulladást okoz, ez lehet a kulcs a rosacea és a pattanás megjelenésében

Rosaceás bőrű pácienseken végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az atkával fertőzött bőrön fokozott gyulladás jelentkezett, illetve az atkával fertőzött szőrtüszők körül több, a gyulladás leküzdéséért küzdő fehérvérsejtet is találtak. A feltételezések szerint, ha a bőratka gyulladást okoz a bőrben, akkor az nemcsak rosaceás, hanem pattanásos tüneteket is előidézhet.

Kozmetikai kezelés a bőrflóra helyreállításáért

Rosaceás és pattanásos bőrűeknél nagyon fontos a bőrflóra helyreállítását segítő kozmetikai kezelés. Ez az e célra kifejlesztett készítményekkel történik, egyéntől és a panaszok súlyosságától függően, szükség szerint patikai készítményekkel, kiegészítve kozmetikai kezelésekkel. Állapottól függően recept nélküli szerek is használhatóak a kezeléshez, de ez mindig a szakember megítélése alapján dől el. A tünetektől függően fontos a bőr kitisztítása, a mielőbbi gyógyulás érdekében. Lényeges a bőr profi nyugtatása, a szövődmények elkerülése érdekében, a bőr regenerálása. A gyógyulás során bizonyos kozmetikumokat kerülni kell, míg másokat alkalmazni egy időre, később pedig visszatérhet a beteg a régi kozmetikumaira. Ezek sorrendjét minden esetben hozzáértő kozmetikus határozza meg.

Az atkák életciklusának megfelelően ez megközelítőleg 3 hónapot vesz igénybe, ezt érdemes kivárni, mert ellenkező esetben könnyen kiújul és az egész folyamatot kezdhetjük újra. Eközben törekedni kell a megelőzésre is, melynek fontos része a sminkszerek cserélgetésének mellőzése, a kozmetikai eszközök rendszeres fertőtlenítése. A kozmetikai tanácsadás során fontosnak tartom minderre kitérni, hiszen így lehet igazán eredményes a kezelés is – hangsúlyozza a higiénia fontosságát Peterman Krisztina.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Így sminkeljen, ha a rozáceás!

Szakszerű terápiával a rozácea tünetei jól kezelhetők, ám ez akár több hónapot is igénybe vehet. Ez idő alatt is adódhatnak olyan fontos alkalmak, amikor gyorsan szeretnénk a legjobb formánkat hozni. Az érzékeny bőr ápolásához és sminkeléséhez Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusának tanácsait kértük.

Nyáron fokozódnak a tünetek

A rozácea fő tünete az arcon jelentkező bőrpír, ami nyáron a meleg és a napsugarak következtében még intenzívebben jelentkezhet – mondja Peterman Krisztina. Első lépésben persze mindenkinek azt tanácsolom, hogy a rozáceát kiváltó okot kell megkeresni és kezelni. A bőrtünetek kialakulásában örökletes tényezők, vagy hormonális változások is szerepet játszhatnak, nők körében jellemzően a menopauza időszakában, 40-50 éves kor között jelentkezik. Az arcon megjelenő tünetek azonban összefügghetnek egyéb gyomor-bélrendszeri betegségekkel, azok gyulladásával is, de a rosacea hátterében vérnyomás ingadozás is állhat. Természetesen a kivizsgálás és kezelés ideje alatt sem kell lemondani a sminkelésről, ám a rozáceára jellemző érzékenység miatt ez a bőrtípus a sminkelés során is speciális odafigyelést igényel.

rosacea seprűvéna smink kozmetikus Peterman KrisztinaBőrápolás 5 pontban

- A bőrtípusnak megfelelő arclemosó készítmény használatát követően a napi bőrápolási rutin kelléke a hidratáló krém használata sminkelés előtt. Mivel a rozáceás bőr nagyon érzékeny, ezért minden termék használatát finom mozdulatokkal végezzük, de dörzsöljük a bőrt.
- A tisztítás és a hidratálás után következő lépés az alapozó. Itt szintén javasolt a rozáceás bőrre kifejlesztett termékek között válogatni. Létezik zöldes árnyalatú alapozó is, amivel remekül tudjuk tompítani az arcbőr pirosságát. Érdemes a camouflage termékek palettáján is szétnézni, ezekkel a jól fedő készítményekkel - megfelelően alkalmazva - tartós sminket készíthetünk.
- A rozáceás tünetek a napfény hatására felerősödhetnek, ezért nagyon fontos, hogy nyáron mindig kenjük be az arcunkat fényvédőkrémmel, ha a szabadban tartózkodunk. Emellett jó, ha az érzékeny bőrre minél kevesebb terméket használunk, ezzel is csökkentve az esetleges irritáció esélyét. Peterman Krisztina ezért azt tanácsolja, hogy keressük a fényvédős nappali krémeket, alapozókat, így egyből kettős védelmet biztosíthatunk bőrünknek, egy termékkel.
- Mivel a rozáceás bőr nagyon érzékeny, ezért ha új terméket próbálunk ki, azt mindig teszteljük egy kis bőrfelületen, a nyakon, vagy a könyökhajlatban. Ha 24 óra múlva sem tapasztalunk égő, viszkető érzést, akkor nagyobb felületen is bátran használhatjuk.
- Az alapozót a legjobb, ha tiszta, frissen mosott kézzel visszük fel a bőrre, mert a szivacs, vagy ecset túl durva lehet az érzékeny bőrnek.

Rendszeres ápolás és smink tanácsok

A napi rutin mellett érdemes néha feltölteni a bőrt ápoló, tápláló kozmetikai kezelésekkel is. A terápia egyik fontos eleme hogy erősítsük a kiserek falát – magyarázza a Dermatica kozmetikusa. Erre kiváló hatóanyag például a rutin, mely a rutaszkorbin egyik összetevője, ezen kívül jótékony hatásúak még a magas C vitamin tartalmú készítmények. Fontos, hogy kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. A kezelések során több természetes összetevőt, hatóanyagot is használunk a tünetek enyhítésére. Gyulladásos fázisban nyugtató, - például körömvirág, málnamag olaj, homoktövis – és fertőtlenítő hatású készítményeket alkalmazunk helyileg, és szükség szerint belső kezelésként is. A málnamagban és a homoktövisben természetes UV filter is található az érerősítő hatás mellett, illetve a szőlőmag olaja is tartalmaz természetes UV szűrőt. A kozmetikai kezelés része lehet a sminktanácsadás is, itt a szakember segítségével mindenki megtanulhatja azokat az alapvető fogásokat, amivel egy nappali, vagy akár alkalmi sminket is elkészíthet.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

A rosacea nem mindenkinél okoz azonos tüneteket

Vörös, kipirulásra hajlamos, érzékeny bőr, kitágult erek – a rosacea általános tünetei. Az elsősorban nőket érintő bőrbetegségnek több altípusa is létezik. A következőkben a Nemzeti Rosacea Társaság által meghatározott rosacea típusokat vesszük sorra Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusának segítségével.

A betegség négy altípusa

A rosacea elsősorban nőket érintő betegség, első tünetei általában 30-50 év között jelennek meg. A Nemzeti Rosacea Társaság által, a Journal of the American Academy of Dermatology folyóiratban közzétett írás alapján, a rosacea négy altípusát különböztetjük meg. Ezen kívül létezik még egy variáns, a granulomatózus rosacea, amelyet főként a szem körül és az orron megjelenő göbök, sárgásbarna gennycsomók alapján lehet beazonosítani.

1. Az egyik leggyakrabban előforduló típus az eritematoid-teleangiektatikus rosacea, amelynek fő tünetei a bőrpír, tartós kipirulás és a látható erek.
2. A papulopusztuláris rosaceát állandó pirosság és pattanásosság jellemzi.
3. A fimatózus rosacea fő ismertetőjele a bőr megvastagodása. A szövetszaporulat következtében idővel szembetűnő az orr megnagyobbodása. Ez a típus főleg férfiaknál fordul elő.
4. Az utolsó típus a legkevésbé ismert, ez az okuláris rosacea, amely főként szemtüneteket okoz. Nem is gondolnánk, de a szemvörösség, szemszárazság, égő érzés hátterében is állhat ez a betegség.

rosacea kitágult erek Peterman KrisztinaKezelés nélkül rosszabbodnak a tünetek

A betegeknél a rosacea típusai közül egy időben akár több is jelentkezhet. Minden érintett esetében igaz, hogy mielőbb kezdi a szükséges kezelést, annál nagyobb eséllyel lehet a tünetek rosszabbodását megelőzni. Enélkül ugyanis egyre több tünet jelentkezik, a kezdetben még múló bőrpír tartóssá válik, a pattanások is egyre nehezebben mulaszthatók el, a bőr gyulladása súlyosbodik.

A Demodex atka szerepe a rosacea kialakulásában

Még mindig csak kevesen tudnak róla, pedig több tanulmány is igazolta, hogy a Demodex felnőttkorban nagyon gyakori. A Demodex atkának két típusát különböztetjük meg, az egyik a hajas fejbőrön, a másik a bőrön él és faggyúval kiválasztódó bomlástermékekkel táplálkozik. Ez utóbbi típus a kutatások szerint összefüggésbe hozható a rosacea kialakulásával. Ezt igazolja az az eredmény is, miszerint nagyobb százalékban fordul elő rosaceás betegeken, mint a problémamentes bőrűeknél.

Csak speciális készítményekkel kezelhető

A bőratka jelenléte fájdalmatlan mikroszkópos vizsgálattal kimutatható – magyarázza Peterman Krisztina. Ilyen esetben a hagyományos kezelésekkel átmeneti javulás érhető el, de ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, akkor számolni kell a panaszok kiújulásával. A bőr vizsgálata után a kezelés az e célra kifejlesztett készítményekkel történik, egyéntől és a panaszok súlyosságától függően. Az atkák életciklusának megfelelően a teljes kezelés megközelítőleg 3 hónapot vesz igénybe, ezt érdemes kivárni, mert ellenkező esetben könnyen kiújul és az egész folyamatot kezdhetjük újra.

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Természetesen a rosacea ellen

Az első tavaszi napsugarak megjelenése óta egyre több gondot okoznak a rosacea tünetei. Piros foltok, makacs bőrpír, gennyes pattanások sújtják azokat, akik ebben a bőrbetegségben szenvednek. Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa olyan komplex megoldást kínál, amelynek segítségével a rosacea tartósan kezelhető.

Mi okozza a tüneteket?

A rosacea tüneteit az erek túlzott tágulata okozza, így elterjedt kezelési mód a lézeres terápia, melynek hatására a kitágult erek összehúzódnak, így a bőrpír is elmúlik. Bizonyos esetekben azonban ez a beavatkozás csak átmeneti megoldást jelent. Ha a panaszok kiújulnak, gondolni kell a bőrfertőzés lehetőségére is, amit egy parányi élősködő, a szőrtüszőkben élő bőratka okoz. Jelenléte mikroszkópos vizsgálattal kimutatható, célzott kezeléssel eltávolítható. A rosacea hátterében emellett több kiváltó ok is állhat: a bőrtüneteket okozhatja gyomor- és bélrendszeri, hormonális eltérés, de a genetika is szerepet játszik a megjelenésében, örökölhető bőrpoblémáról van szó.

Milyen kozmetikai kezelés lehet hatásos a rosacea ellen?

A kozmetikai kezelés történhet önállóan, vagy a kiváltó okok függvényében, súlyosabb eseteknél az orvosi kezelés kiegészítéseként. Az arcbőr ápolására minden esetben szükség van: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, érösszehúzó hatóanyagokkal minden esetben sokat javíthatunk a bőr állapotán. A rosaceás bőr kozmetikai kezelése célzottan történik, egy kezelés során valósul meg: a bőr alapos fertőtlenítése, az értorna, a felhám megújulása, oxigenizációja, a bőr revitalizálása és nyugtatása. A masszázson itt kevesebb a hangsúly, rövid ideig alkalmazom, speciális olajkomplexet használva. Tapasztalataim szerint azok a betegek, akik a külső kezeléssel párhuzamosan vállalni tudják az immunrendszer erősítését, támogatását is, gyorsabban gyógyulnak.

Milyen eredményeket érhetünk el a kezeléssel?

A kezelés hatására az arcbőr egészséges textúrájú, tiszta lesz. A páciens a korának és genetikailag meghatározott bőrtípusát, pórusméretét nyeri vissza. Elmúlik a betegek életét megkeserítő bőrpír, gyulladás. A bőr normális komfortérzetének kialakítása segít visszanyerni önbizalmukat.

Mennyi időt vesz igénybe a terápia?

Az első időszakban heti egy kezelést végzünk, hat alkalommal. A tünetek változása egyéntől függ. Van olyan betegem, akinél már a második kezelésre elmúlt a tünetek 80 százaléka, de van, akinél csak a hetedik, nyolcadik alkalommal következett be látható javulás. Fontos megjegyezni, hogy az eredményes kezeléshez nagyon fontos a beteg együttműködése is. A kezelések után részletesen elmagyarázom az otthoni bőrápolás lépéseit, ehhez természetesen biztosítom a megfelelő készítményeket is. Ha a beteg ezeket napi rendszerességgel követi és alkalmazza, azzal segíti a tünetek megszűnését.

Tovább

Az arcon élő atka is okozhat pattanásokat

A faggyúrmirigyekben élő Demodex brevis atkák és azok baktériumai, az arcon megtelepedve pattanások megjelenését idézhetik elő. A problémás bőr kezelése kapcsán ezért érdemes elvégezni az atka-szűrést is, mert eltávolításuk csak célzott kezeléssel lehetséges.

Az arcbőr ellensége

A Demodex atkák egy csoportja, a Demodex folliculorum a szőrtüszökben él, elszaporodásuk következtében nagyfokú hajhullást, a fejbőrön viszketést okoz. Az atkák másik csoportja, a Demodex brevis pedig az arcbőrön, a faggyúmirigyekben telepszik meg, az ott található fehérjével és zsírral táplálkozik. Kozmetikusként én elsősorban az utóbbi csoportba tartozó élősködők által okozott problémákkal találkozom – mondja Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa. Tapasztalataim alapján a jelenség  gyakoribb, mint gondoljuk, kevesen tudják, hogy bőrproblémáik hátterében parazita fertőzés is állhat.

Bárki érintett lehet

Pontosabb hazai adatok sajnos nem állnak rendelkezésre, de az Egyesült Államokban felmérések szerint közel 16 millió embert érintenek a Demodex atka által okozott panaszok. A fertőzés tartós testi kontaktus útján terjed, a közös ágynemű, párna, vagy kozmetikumok – sminkecset, szempillaspirál, púder -használata pedig szinte biztos fertőzést jelent.

Pattanásokat, rosaceát is okozhatnak

A faggyúmirigyekben megtelepedő atkák irritálják a pórusokat, hatásukra fokozódik a faggyútermelés, pattanások, kiütések, göbök jelennek meg a bőrön. Egyes kutatások szerint az atkák a bőrpírral is járó rosacea nevű bőrbetegség kialakulásában is szerepet játszanak: a Dermodex brevis egyik baktériuma, a Bacillus oleronius lehet a felelős a vörös, foltos, pörsenéses, gyulladt bőrért.

Fájdalommentesen szűrhető

Az atkák jelenlétének mielőbbi felismerése azért is fontos, mert az általuk okozott bőrproblémák is csak így szüntethetők meg. Több beteg is érkezett hozzám évek óta elhúzódó bőrpanaszokkal, de az elvégzett vizsgálat során derült csak ki, hogy a problémákat az atkák addig fel nem ismert jelenléte okozta – meséli Peterman Krisztina. A teljesen fájdalommentes, mikroszkóppal végzett vizsgálat azonban segít láthatóvá tenni a 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködőket.

Célzott kezelés

A bőratka szűrés, bőr vizsgálata után a kezelés az  e célra kifejlesztett készítményekkel történik, egyéntől és a panaszok súlyosságától függően – magyarázza a Dermatica kozmetikusa. Szükség szerint patikai készítményekkel, kiegészítve kozmetikai kezelésekkel. Állapottól függően recept nélküli szerek is használhatóak a kezeléshez, de ez mindig a szakember megítélése alapján dől el. A tünetektől függően fontos a bőr kitisztítása, a mielőbbi gyógyulás érdekében. Lényeges a bőr profi nyugtatása, a szövődmények elkerülése érdekében, a bőr regenerálása.  A gyógyulás során bizonyos kozmetikumokat kerülni kell, míg másokat alkalmazni egy időre, később pedig visszatérhet a beteg a régi kozmetikumaira. Ezek sorrendjét minden esetben, hozzáértő kozmetikus határozza meg.

Kiújulás ellen

Az atkák életciklusának megfelelően a teljes kezelés megközelítőleg 3 hónapot vesz igénybe, ezt érdemes kivárni, mert ellenkező esetben könnyen kiújul és az egész folyamatot kezdhetjük újra. Eközben törekedni kell a megelőzésre is, melynek fontos része a sminkszerek cserélgetésének mellőzése, a kozmetikai eszközök rendszeres fertőtlenítése. A kozmetikai tanácsadás során fontosnak tartom minderre kitérni, hiszen így lehet igazán eredményes a kezelés is – hangsúlyozza a higiénia fontosságát Peterman Krisztina.

A faggyúrmirigyekben élő Demodex brevis atkák és azok baktériumai, az arcon megtelepedve akne megjelenését idézhetik elő.  Az atka-szűrésről és a célzott kezelésről Peterman Krisztinát a Dermatica gyógykozmetikusát kérdeztük.

Tovább
«
12