Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

A kozmetikumok által okozott bőrallergiák tünetei

Az utóbbi években a légúti allergiákhoz hasonlóan emelkedett a különböző bőrallergiák előfordulásának gyakorisága is. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológust, a Dermatica orvosát a tünetekről és a kezelésről kérdeztük.

Allergének a kozmetikumokban

bőrproblémák kozmetikumoktól - bőrgyógyászMíg nagyszüleink, de akár szüleink rendelkezésére is csupán néhány kozmetikum, tisztálkodási termék és tisztítóeszköz állt, addig napjainkban igen széles skálán válogathatunk az illatszerek, tusfürdők, testápolók és háztartási szerek között. Egy nő bőre naponta megszámlálhatatlan illat- és színezőanyaggal, tartósítószerrel kerül kapcsolatba. Gondoljunk itt a fogápoláshoz használt termékekre, hajfestékek, arclemosó, krém, alapozó, szemfestékek, napvédő krémek, parfümök, körömlakkok és nem beszéltünk még a mosáshoz, mosogatáshoz használt készítményekről.

Allergiás tünetek

Az allergiás reakció kialakulhat a termék használatát követően rövid idővel, de jelentkezhet akár napokkal, hetekkel később is. Ilyen esetekben nehezebb a kiváltó okok meghatározása. A leggyakrabban észlelt tünetek általában bőrpír, kiütés, hámlás és duzzanat a bőrfelszínen. A tünetek kezeléséhez bőrgyógyászati vizsgálat során kaphatunk segítséget. Dr. Vincze Ildikó arra is felhívta a figyelmet, hogy a bőrtünetek gyógyítása után érdemes kideríteni, hogy mi okozta a tüneteket. Ez az epicutan allergia vizsgálatok elvégzésével lehetséges. A bőrre egy speciális tapasz segítségével rögzítjük a vizsgálni kívánt anyagokat, majd többszöri leolvasást követően meghatározható a tüneteket kiváltó allergén.

A természetes sem mindig jó

Napjainkban számos olyan termék kapható, amelyet hypoallergén jelzővel látnak el. Fontos azonban tudnunk, hogy ezek a kozmetikumok sem jelentenek teljes biztonságot az allergiás reakciók elkerülésére. A természetes alapanyagokból készült kozmetikumok sem mindenki számára jelentenek megoldást, nem ritka ugyanis, hogy épp bizonyos gyümölcs –citrus-, vagy gyógynövényfélékkel szemben alakul ki érzékenység.

Akinek eddig semmi nem vált be

Az allergiás reakciók elkerülésének érdekében azt javaslom, ha bizonyos kozmetikumokat évek óta problémamentesen használunk, ragaszkodjunk hozzájuk. A termékek folyamatos váltogatásával ugyanis könnyen bukkanhatunk egy olyan összetevőre, ami allergiás tüneteket okoz. Amennyiben eddig nem sikerült megfelelő terméket találnunk, javasolt szakemberhez fordulnunk, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az eredmények tükrében javaslatot tesz, hogy milyen termékcsaládból érdemes válogatnunk.

Tovább

Mitől kenhető a rúzs és miért habzik a sampon?

Kozmetikumok összetevői közt válogattunk. Az egyes hatóanyagok értelmezéséhez Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusának segítségét kértük.

 

Veszélyes, vagy hasznos?

A kozmetikai termékekben található hatóanyagok megítélése gyakran eltérő mind a szakemberek, mind a felhasználók körében. Sok összetevő évtizedekkel korábban hasznosnak bizonyult, de ma már korszerűbbre cserélték és persze vannak olyan hatóanyagok, amelyek hosszú ideje jó megoldást jelentenek bizonyos problémákra. Tartósító, habzó, vagy vízlepergető hatásánál fogva azonban több, az arra érzékenyeknél irritációt okozó anyag továbbra is a mindennapos használatban lévő termékek összetevői közt szerepel. Az évek során a testápoláshoz használt termékek és így a bőrünkkel kapcsolatba kerülő vegyi anyagok száma is emelkedett, ezért gyakrabban jelentkezik kellemetlen mellékhatásként bőrérzékenység, kiütés, vörösség is.

 

Színezett ajkak, púder, alapozó

Az izopropil-mirisztát a ’60-as évek egyik legnagyobb sikert aratott kozmetikai alapanyaga. Ma már nem annyira korszerű, de rengeteg kedvező tulajdonsága miatt mégis fontos összetevő, például rúzsokban: biztosítja a krémek, púderek kenhetőségét. Fokozza a hatóanyag bőrbe jutását, segíti a bőrre kent anyag áthaladását a szarurétegen. Hátránya, hogy komedogén hatású, tehát hozzájárul a mitesszerek, pattanások kialakulásához. Az ilyen összetevőt tartalmazó készítmény használata után este ezért mindenképp alapos bőrtisztítás javasolt!

 

Habzás magas fokon

A samponok, habfürdők, fogkrémek, arctejek habzását a Sodium Lauryl Sulfate biztosítja. Kozmetikumokban kisebb, tisztítószerekben nagyobb mennyiségben alkalmazzák a habzás, ezáltal a tisztítás elősegítésére. Irritatív hatású, az egyik legerősebb allergénként számon tartott összetevő. Érdemes átolvasnunk a termékek összetevőinek listáját és a lehető legkevesebbet használnunk az olyan készítményekből, amelyek tartalmazzák ezt a hatóanyagot.

 

Puha bőr lanolinnal

A lanolin gyapjúzsírból finomítással és tisztítással készül. Hamar avasodik, ezért fontos tartósítani. Az utóbbi időben megemelkedett a lanolinra allergiások száma, ezzel mindenképp számolni kell a termékek használatakor, illetve érdemes jó minőségű készítményeket vásárolni, mivel problémát leginkább a nem megfelelően tisztított, káros maradványokat tartalmazó termékek okozhatnak. Kedvező hatásai: a bőrben könnyen és gyorsan felszívódik, pótolja a bőr elvesztett nedvességét, segít megelőzni a kiszáradást, ezért babakrémek gyakori alapanyaga is.

 

Ragaszkodjon az egyedi és bevált termékekhez!

Ma már számos natúr-, vagy bio- jelzővel ellátott termék is elérhető a kozmetikumoktól a háztartásban használt tisztítószerekig, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Jó, ha a hosszú ideje bevált és panaszokat nem okozó készítményhez ragaszkodunk, ezen kívül a saját bőrtípusunknak leginkább megfelelő, egyénre szabott kozmetikumok jelentik az ideális megoldást a kellemetlen tünetek elkerülésében.

Tovább

Mi micsoda a kozmetikai termékekben?

A kozmetikumok összetevői közt sok rövidítés, idegen nyelvű, vagy csak a kémiában jártas egyének számára felismerhető név szerepel. Kozmetikus szakértőnket gyakran előforduló komponensek beazonosítására kértük. 

 

Káros, vagy csak nem ismerjük?

A lista olyan hosszú, hogy lehetetlen volna egy írásba sűríteni az összes alkotóelem bemutatását, ezért csak három összetevőt választottunk. A hatóanyagok ismertetésében Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa volt segítségünkre. Az egyénre szabott kozmetikumok híve vagyok, így fontos, hogy minden összetevő hatását pontosan ismerjem, így tudom elkészíteni az adott bőrtípusnak leginkább megfelelő készítményeket – magyarázza Krisztina. Tapasztalatom szerint sok tévhit kering a köztudatban, emiatt fordulhat elő, hogy alaptalan félelmek miatt mondunk le egy-egy valóban hatásos kezelésről, vagy termékről. Emellett persze vannak olyan hatóanyagok is, melyeket egyértelműen kerülni kell, de ha bizonytalanok vagyunk, kérjük inkább szakember segítségét.

 

PEG

A polietilén glikol olyan adalékanyag, melynek több alszármazéka van, ezeket számokkal jelölik. Felhasználása megosztja a közvéleményt, bőrre gyakorolt hatása miatt gyakran kerül viták középpontjába. Konkrét mérgező hatása ugyan nincs, de úgy tartják, hogy a kőolajból szintetizált vegyületek nem tesznek jót a bőrnek. Ez azonban nem minden esetben igaz, a PEG-ek egy részét ugyanis természetes olajokból - például mandula, ligetszépe, kókusz – készítik.

Hatása:

-a kozmetikumokban található PEG-ek a bőrt áteresztővé teszik, így könnyebben bejutnak a hasznos – és az esetleges káros anyagok is.

-sűrítő, állományjavító, nedvességmegtartó, így megakadályozza, hogy a kozmetikum a tégelyből elpárologjon, vagy kiszáradjon.

 

Paraffinum liquidum

Sokan vitatják az ásványi olajokból készült termékek kozmetikai felhasználásának létjogosultságát. A paraffinum liquidum kőolajszármazék, pakurából nyerik. A kozmetikai ipar fontos alapanyaga, felhasználása sűrűségétől függ. A következőkben összegyűjtöttük a paraffin pozitív és negatív hatásait.

 

Hatása:

Nem szívódik fel, mert nem bőrrokon.

Ez a tulajdonsága azonban kimondottan előnyére válik, ha naptejekbe kerül és így biztosítja a vízlepergető hatást.

 

A bőrön vízzáró réteget képez.

Az előbbiekben említett naptejek mellett ezért hideg, szeles időben is jó hasznát vesszük, így ugyanis az időjárás viszontagságainak ellenálló krémet kaphatunk.

 

Elzárja a pórusokat, mitesszereket képez.

Sokan nem fordítanak kellő figyelmet az esti bőrápolásra. Ez a kellemetlen mellékhatás megelőzhető, ha lefekvés előtt alapos lemosást követően arctej és tonik használatával eltávolítjuk szennyeződéseket, naptejet, a védőkrémet, sminket.

Nem engedi lélegezni a bőrt.

Így csökkenti a láthatatlan vízleadást, késlelteti az öregedést.

Bőrgyulladást idézhet elő.

Egyéntől függően ez bármilyen összetevőnél előfordulhat. A natúrkozmetikumokban található illóolajokra is jelentkezhet érzékenység.

 

Propylparaben

Kémiai vegyület, tartósítószer. Gomba- és vírusellenes hatása van, így meggátolja a penészedést is, valamint szavatosságot biztosít a terméknek.

Míg az előző két anyag megítélése lehet változó, a propylparabenek egy csoportja egyértelműen a káros összetevők közé sorolandó. A parabének a kozmetikumok egyik leggyakrabban allergiát és gyulladást okozó alkotóelemei. Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó tudományos bizottsága 2010-ben hozta nyilvánosságra jelentését a parabének kockázatairól. Eszerint csak a hosszabb láncú szénvegyületek jelenthetnek veszélyt, mivel ösztrogénszerű viselkedésük következtében károsíthatják a hormonrendszert. Az etil-metilparabének viszont adott koncentrációban biztonsággal alkalmazhatóak.

Tovább