Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

A mosópor is okozhat allergiás tüneteket

A mosószerekhez adagolt összetevők naponta érintkeznek a bőrfelülettel, ami az arra érzékenyeknél bőrtüneteket is okozhat. A testszerte jelentkező kiütések és bőrvörösség a mosópor allergia tünete is lehet.

mosószer mosópor bőr allergiás tünetek kiütés bőrvörösségA mai mosószerek öt-tizenöt féle összetevőből állnak

A mosási szokások terén és a mosószerek összetételében is jelentős változások történtek az elmúlt évtizedek során. A mai szemmel nézve kezdetleges hamuból kiáztatott, magas zsíroldó hatású hamuzsír, majd a döntően lúgos anyagokból álló mosóporok helyett ma már az áruházaik polcain hosszan sorakoznak a különböző márkájú, színű és illatú termékek. A ruhák tisztítása jóval korszerűbbé vált, a nagyszüleink idejében ismert ecet, citrom és alkohol helyét mára felváltották a vegyi tisztító- és folteltávolító összetevők. A mai mosószerek megközelítőleg öt-tizenöt féle összetevőből állnak. A foltok eltávolítását a különböző enzimek végzik, a ruhák puhaságáért a celluláz, fehérségükért szerves peroxid-vegyületek felelnek, de a tökéletes tisztaság érdekében az összetevők között szerepelnek még felületaktív hatóanyagok, leoldószerek és színvédők is.

Vigyázat, allergiát okozhatnak!

A mosószerekhez adagolt számtalan összetevő nap, mint nap érintkezik a bőrfelülettel, mely az arra érzékenyeknél bőrtüneteket, kiütéseket és vörösséget okozhat – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa. A mosópor allergia okozója lehet egy, vagy több, a készítmény összetevői között szereplő enzim, illatanyag. A poralakú mosószerek nikkelt és kobaltot is tartalmazhatnak, melyek szintén hozzájárulhatnak az allergiás reakció megjelenéséhez. A fém-, és illatanyag allergia vizsgálattal kimutatható. Az epicutan-teszt során a hátra ragasztott tapaszokra a standardizált allergénekből kis mennyiségeket helyeznek fel. A szakorvos ezután meghatározott időnként ellenőrzi, majd leolvassa az eredményt. A tapaszok helyén jelentkező bőrpír, vörösség alapján megállapítható az allergia.

Alternatív megoldások

A kialakult bőrtünetek helyi gyulladáscsökkentő krémekkel kezelhetők, azonban ha a kimutatott allergénnel ismét érintkezik a bőrfelszín, akkor a panaszok újból megjelennek. A kezelés ez esetben tehát az allergén elkerülését jelenti. Ennek érdekében mosáshoz válasszuk inkább a folyékony, gél formájú mosószereket, melyek kevesebb fém szennyeződést tartalmaznak, könnyebben oldódnak, öblítéssel jobban eltávolíthatóak. Mosogatásnál és takarítás közben is viseljünk gumikesztyűt, hogy elkerüljük a vegyszerekkel történő közvetlen érintkezést. A dezodorok, erős illatú öblítőszerek illatanyagai is allergizálhatnak. Ilyen esetben keressük az illatanyag-mentes, minél kevesebb mesterséges összetevőt tartalmazó, bőrbarát készítményeket.

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Hogyan szabadulhat meg a zavaró bőrkinövésektől?

Jóindulatú bőrnövedékek a test bármely pontján jelentkezhetnek. Kialakulásuk helyétől függően esztétikai, vagy praktikus okokból idővel az eltávolításuk mellett dönthetünk.

Éves kontroll a bőrgyógyásznál

bőrkinövés bőrnövedékek bőrgyógyász dr. Vincze IldikóA bőrön több elváltozás is kialakulhat, ezek között van jó- és rosszindulatú is. Az évenként javasolt anyajegyszűrés során a bőrgyógyász alaposan átvizsgálja a bőrön megjelent kinövéseket, dudorokat, kiütést és minden olyan eltérést, ami aggodalomra adhat okot.

Hámszemölcsök

A kor előrehaladtával egyre több elváltozás jelenik meg a bőrön, ezek egyik jellegzetes típusa a sárgás-barnás, vagy sötétbarna hámszemölcs, a seborrhoeas keratosis, vagy verruca - magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa. Az akár nagyon gyorsan növekvő, elszarusodó felszínű elváltozás bármely testtájon, nagy számban megjelenhet. Eltávolítása történhet lekaparással, Volkmann kanállal, elektrosebészeti rádiofrekvenciás készülékkel, vagy folyékony nitrogénes fagyasztással.

Fibrómák

Fiatalabb korban is kialakulhatnak a bőrszínű, vagy barnás nyeles növedékek, a fibrómák. Megjelenésük különösen a testhajlatokban gyakori, de a nyakon, vagy a mellek környékén is előfordulnak. A kötőszövetből kialakuló fibrómákat, melyek puha, kocsányos növedékként jelentkeznek a bőrfelszínen, általában rádiofrekvenciás készülékkel távolítják el.

Angioma

Vörös, lapos vagy kissé előemelkedő, pár milliméteres elváltozás a bőrön, amely érburjánzás következtében jön létre, és akár növekedni is képes. Korai felismerése és kezelése nagyon fontos, mert minél nagyobbra növekszik, annál nehezebb maradandó nyom nélkül eltávolítani. A beavatkozást általában rádiofrekvenciás készülékkel, vagy lézerrel végzik.

Mi történik a beavatkozások során?

A Volkmann kanál éles széleinek segítségével sebészeti úton távolíthatóak el az elváltozások. Helyi érzéstelenítést követően, a beavatkozást végző orvos a speciális kanállal a szemölcsöket kifordítja. A minimális fájdalommal járó beavatkozást követően a seb spontán gyógyul.

Az elektrosebészeti rádiófrekvenciás készülék segítségével a nem kívánt bőrkinövések a környező szövetek károsodása nélkül távolíthatók el. A kezelés a lágyszövetek sejtjeiben levő víz felmelegedését idézi elő, mely gőzt termel, és így az egyes sejtek károsodását okozza. A rádiófrekvenciás eszköz tehát a magas frekvenciájú váltóáram segítségével a kezelt szöveteket elpárologtatja. A beavatkozás minimális vérzéssel és hegesedéssel jár.

A folyékony nitrogénes fagyasztás az egyik leggyakoribb, bőrelváltozások kezelésére szolgáló beavatkozás. A pár perces kezelés során a folyékony nitrogén megfagyasztja a bőr felső rétegét, hólyagot és hámlást idéz elő. A kezelt terület gyógyulása során pörk képződik, mely pár nappal később leesik és új bőr alakul ki alatta.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Nem érdemes várni a szemölcs eltávolításával

Vírusos szemölcs a test bármely pontján megjelenhet, nagy valószínűséggel, élete során legalább egyszer már mindenki találkozott a zavaró növedékekkel. Annak, aki hajlamos rá, és a szemölcs folyamatos kiújulásával küzd, érdemes elolvasnia dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosának javaslatait a kezelésről és a megelőzésről.

A humán papilloma vírus okozza

szemölcs humán papilloma vírus eltávolítás dr. Vincze Ildikó bőrgyógyászA szemölcsök valójában egy vírusfertőzés következményei, a kórokozó általában valamilyen sérülés helyén jut a bőrbe: például felszakadt köröm, vagy a borotvával okozott apróbb vágás mentén. A bőrgyógyászok sem tudják a pontos okát annak, hogy egyeseknél miért jelentkezik gyakrabban, míg másoknál alig fordul elő szemölcs. Annyi bizonyos, hogy a gyermekek fogékonyabbak rá, hiszen az ő immunrendszerük még nem elég fejlett ahhoz, hogy a humán papilloma vírus sok típusa ellen megfelelő védelmet nyújtson.

Fertőzéssel terjed

A szemölcsökkel való küzdelmet a könnyű újrafertőződés is nehezíti. Akár saját magunk is hozzájárulhatunk a fertőzés terjedéséhez: ha egy szemölcs érintése után nem mosunk kezet, könnyen átvihetjük más testrészeinkre is a kórokozót. Ha a szemölcs olyan helyen található, ahol borotvával könnyen felsérthetjük, akkor így is átvihetjük a vírust a test bármely más pontjára. A vírust közvetve is elkaphatjuk, például olyan törölközővel, vagy kád kilépővel érintkezve, amit előttünk szemölccsel fertőzött személy használt.

Nem minden szemölcs egyforma

szemölcs humán papilloma vírus eltávolítás dr. Vincze Ildikó bőrgyógyászA közönséges szemölcs - verruca vulgaris – főleg a tenyéren, talpon, de a test bármely területén jelentkezhet, vaskos szaruréteg jellemzi. A lapos szemölcsök - veruca plana juvenile - gyerekeknél, fiatal felnőtteknél arcon, kézfejen megjelenő pár mm-s lapos növedékek. Az uszoda szemölcs - molluscum contagiosum - főleg gyermekek bőrén fordul elő, 1-4 mm-s fehéres , vagy bőrszínű kiemelkedő, olykor közepükön behúzódó, félgömbszerű göbcsék, gyakran pattanásnak nézik. Szemölcsök a nemi szerveken is megjelenhetnek, ezek lapos, vagy rücskös felszínű bőrszínű növedékek.

Elmúlik magától?

Van olyan szemölcs, amely kezelés nélkül valóban elmúlik magától, ám ez akár hónapokig is eltarthat, a várakozás pedig gyakran többet árt, mint használ. A szemölcs ugyanis ez idő alatt is fertőz, így elképzelhető, hogy mire az elsőtől megszabadulunk, addigra több másik is megjelent helyette. A bőrgyógyászok ezért azt tanácsolják, hogy a szemölcsöt lehetőleg távolítsuk el.

Megoldás az otthoni ecsetelésen túl

A szemölcsök kezelésére ma már több otthoni ecsetelő készítmény is kapható. Ezekről fontos tudni, hogy terhesség idején és cukorbetegség esetén nem használhatóak! Ilyen esetben, illetve ha a szemölcs problémás helyre nőtt, - például nemi szervek területén - hogy kockázatos lehet a különböző készítménnyel, felügyelet nélkül kezelni, szintén keressünk fel bőrgyógyászt! A szakember – attól függően, hogy milyen típusú a szemölcs – különböző módon távolíthatja el a zavaró növedéket. „Bőrgyógyászati konzílium során először megállapítjuk, hogy milyen elváltozásról van szó, majd kiválasztjuk a leghatékonyabb kezelési, eltávolítási módot” – mondja dr. Vincze Ildikó. Ez lehet ecsetelés, fagyasztás, eltávolítás Volkmann kanál segítségével, kaparással, vagy rádiófrekvenciás készülékkel is történhet. Mindegyik eljárás közös vonása, hogy gyorsan és gyökeresen szünteti meg a problémát.

Megelőzhető?

Habár a szemölcsök megjelenését teljes mértékben kivédeni nem lehet, kis odafigyeléssel mégis csökkenthetjük kialakulásuk kockázatát. A legfontosabb a rendszeres kézmosás, ez minden fertőző betegség megelőzésének is az alapja. Mivel a kórokozók a bőrön keresztül okoznak fertőzést, ezért nagyon fontos a bőr épségére ügyelni. „Sokan nem gondolnak rá, amikor immunerősítésről, betegségek megelőzéséről beszélünk, hogy valójában a bőr az első védelmi vonal, amin a kórokozók a szervezetbe juthatnak.” Ahhoz, hogy a bőr egészségét megőrizzük, fontos a rendszeres hidratálás, hiszen a kiszáradt, berepedt, sérült bőrön át a vírusok is könnyebben átjutnak. Amennyire lehetséges, próbáljuk meg kivédeni az apróbb vágásokat, sérüléseket, ha mégis bekövetkezik, lássuk el megfelelően. Dr. Vincze Ildikó szerint ez okból is fontos felhagyni a körömrágással, hiszen az is apróbb sérüléseket okoz a kezeken. Ha hajlamosak vagyunk a szemölcsre, akkor edzőteremben, szállodában használjunk inkább mindig saját törölközőt, a zuhanyzóban pedig papucsot.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Meddig normális az őszi hajhullás?

A haj folyamatosan megújul, bizonyos időszakokban, főként ősszel és tavasszal intenzívebb hajhullást is tapasztalhatunk. Probléma akkor jelentkezik, ha az elvesztett hajszálak helyén nem nő újabb, így a hajkorona folyamatos csökkenését észleljük. A hajhullás okairól és a kezelési lehetőségekről dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa ad felvilágosítást.

Betegséget is jelezhet

Nők körében, a menopauza időszakát követően gyakori jelenség a hajszálak elvékonyodása, ezért a korábbi dús hajzat tömege jelentősen csökken. A hajhullást nagy mértékben befolyásolják örökletes tényezők, de okozhatják bizonyos betegségek, például pajzsmirigy problémák, vagy nőgyógyászati panaszok is. A hajvesztés gyógyszer mellékhatásként is jelentkezhet, de hátterében a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, akár fog-, vagy ínygyulladás is állhatnak. Vitamin- és ásványianyag hiány, illetve a fejbőrt érintő gombás fertőzés is nagyfokú hajvesztéssel járhat.

Stressz, fogyókúra is kiválthatja

A fokozott hajhullást kiváltó tényezők felderítésének fontos állomása a haj és a fejbőr vizsgálata, azonban épp ilyen lényeges a beteg kikérdezése – magyarázza dr. Vincze Ildikó. Ha külsőleg nem látható gyulladásra, fertőzésre, egyéb eltérésre utaló jel, a pácienstől kapott információk is segíthetik a diagnózis felállítását. A panaszok átbeszélése során kiderülhet, hogy a beteg épp egy stresszesebb időszakon van túl, esetleg a hajhullás összeköthető egy intenzív fogyókúrás program megkezdésével. Ezek után, amennyiben szükséges, a további vizsgálatok célzottan végezhetők el. A hajhullás okairól vérvizsgálat és a hajszálak mikroszkópos elemzése, az un. trichogramm vizsgálat is sokat elárulhat.

Hosszú terápia

A hajhullás kezelése a felderített kiváltó okoknak megfelelően történik. A bőrgyógyászati vizsgálat alapján a szakorvos minden esetben a számunkra legoptimálisabb terápiát javasolja, mely lehet gyógyszeres kezelés, vagy  különböző helyi készítmények alkalmazása. A kezelés a haj növekedési ciklusai miatt hosszadalmas, hatása átlagosan 3-6 hónap alatt mérhető fel. Sikeressége egyénfüggő, bizonyos esetekben, például öröklött hajlam esetén a folyamat rendszerint csak lelassítható. A gyógyszerek szedése, stressz, vagy hajkárosodások – hajfestékek, hajvasaló, a haj túl szoros és gyakori összefogása – miatt jelentkező hajhullás rendszerint a kiváltó okok elhagyásával megszűnik, bizonyos idő elteltével a haj ismét dússá válik. A szülés után jelentkező hajvesztés természetes folyamat, ha egyéb elváltozás nincs a háttérben, a panaszok rendszerint két-hat hónapon belül rendeződnek. Amennyiben a hajhullás hátterében hormonális eltérés merül fel, az endokrinológiai vizsgálatok eredményei határozzák meg a kezelési lehetőségeket.

Tovább

Ekcéma csecsemőkorban

Az ekcéma a csecsemő- és kisdedkor leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Gyakorisága 8-15 százalék és ez az arány egyre nő. Dr.Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusának segítségével utána jártunk, mi okozhatja a panaszokat és hogyan kezeljük a tüneteket.

Tipikus tünetek

Az ekcéma első jelei már a pár hetes babán is megjelenhetnek, jellemzően azonban az 1-2. életévben, az arcon és fejbőrön jelentkeznek vörös, viszkető foltok, kiütések formájában. Az először nedvedző hólyagocskák pár nap elteltével felszakadva beszáradnak, majd az egész folyamat ismétlődik. A gyermekek és szülők számára talán a legnehezebb, hogy az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik, melyek nappal, vagy éjszaka egyaránt jelentkezhetnek.

Kiváltó okok

Csecsemő és kisgyermekkorban leginkább atópiás ekcémával találkozhatunk, ami azt jelenti, hogy a tünetek kialakulásában nagy szerepet játszik az allergiás hajlam öröklődése. A gyermekkori ekcéma sajnos előre jelezheti a későbbiekben megjelenő allergiás betegséget. Az atópiás, vagyis allergiára hajlamos csecsemőknél 2 éves kor alatt ekcémás bőrtünetek jelentkezhetnek, melyek táplálék allergiával is társulhatnak, majd 2 és 3 év között gyakori a savós középfül-gyulladás és végül óvodás-kisiskolás korban megjelennek a légúti allergiára jellemző tünetek: köhögés, szemviszketés és orrfolyás.

Irány az orvos!

A bőrgyógyász többnyire már az első vizsgálat során felismeri a jellegzetes tüneteket, melyek alapján megszületik a diagnózis: ekcéma. A terápia felírása során az orvos minden esetben figyelembe veszi a gyermek életkorát, s ennek megfelelően állítja össze az alkalmazandó szerek listáját. Az ekcéma kezelésében helyi szteroid készítmények –krémek- használhatóak a panaszok jelentkezésekor. Ezeket kisgyermekeknél rövid ideig, higított formában alkalmazzuk. Fontos szerepet játszanak a panaszok fellángolásakor jelentkező nagyfokú viszketés csillapításában, azonban a tünetek javulását követően a kis beteg kezelésében inkább a testápolásra helyeződik a hangsúly.

2 éves kor után alkalmazhatók az ún. helyi immunmoduláló szerek, melyek lényege, hogy érzékenyebb bőrfelületeken is alkalmazhatóak, illetve fenntartó kezelésként, hosszabb távon, panaszmentes állapotban is használhatjuk őket, a tünetek megelőzésére.

Fontos a gondos testápolás

Az ekcémás csecsemő érzékeny, gyakran igen száraz bőre gondos ápolást igényel. Fontos a nedvesség- és lipidpótlás, melyekről hypoallergén kozmetikumok segítségével gondoskodhatunk. Kerüljünk minden olyan terméket, amely illatanyagot és színezéket tartalmazhat. A kicsi ruháit, ágyneműit, illetve minden olyan textíliát, amely a bőrével közvetlenül érintkezhet folyékony, színtelen mosószerrel mossuk. Öblítőből a szenzitív, vagy bababarát változatot válasszuk, de az is jó megoldás, ha tiszta vízzel öblítjük át alaposan a ruhácskáit. A nedvesség fokozottan irritálhatja a pici érzékeny bőrét, ezért a pelenkát cseréljük gyakrabban. Ügyeljünk rá, hogy a gyermekszobában ne legyen túl meleg és a kicsit ne öltöztessük túl, mivel a verejtékezés fokozza a panaszokat.

Megelőzhető?

Az allergiás hajlam öröklődik. Már egy allergiás szülő esetén is 30, ha mindkettő allergiás, a gyermeknél közel 60- 80 százalék az esély, hogy megjelennek a tünetek. Több kutatás is igazolta, hogy az anya várandósság alatti diétájával nem csökkenthető a gyermeknél megjelenő ekcéma kockázata. A megelőzésben egyes vizsgálatok alapján azonban fontos szerepet játszhatnak a terhesség alatt nagyobb mennyiségben fogyasztott zöld- és sárga zöldségek, citrusfélék és béta-karotin. Friss kutatások pedig a probiotikumok előnyeiről számolnak be, melyeket a várandósság időszakában és csecsemőkorban fogyasztva csökkenthető a gyermeknél megjelenő allergia kockázatát.

A szoptatás az ekcéma megelőzésében is kulcsfontosságú szerepet játszik. Anyatej hiányában az allergiára hajlamos csecsemőknek hipoallergén (HA) tápszert adhatunk. Ekcémás gyermekeknél a hozzátáplálás megkezdésénél az allergizáló ételek –tehéntej, tojás, olajos magvak- bevezetését javasoljuk az 1 éves kor utáni időszakra halasztani.

Kinőhető, vagy a későbbi allergia előfutára?

Azt, hogy az atópiás ekcéma tünetei elmúlnak-e, vagy a későbbiekben is megmaradnak, csecsemőkorban még nem láthatjuk előre. A kicsik egy része valóban kinőheti a betegséget, többségüknél azonban az allergiás tünetek a későbbiekben az ekcéma mellett más formában is jelentkeznek. Az allergiás hajlamot felülírni nem tudjuk, de sokat tehetünk azért, hogy a tünetek ne rosszabbodjanak. A gondos testápolás és az egészséges, minél kevesebb adalékanyagot, tartósítószert tartalmazó étrend segíthet kontrollálni a panaszokat. Sokak számára a nagyváros szennyezett levegője is fokozza a tüneteket, mások esetében épp a vidéki levegővel járó pollendús környezet okoz állapotromlást. Az ekcéma ugyan nem minden esetben gyógyítható véglegesen, de a kiváltó okok elkerülésével, a gyulladás megszüntetésével tünetmentes állapot érhető el.

Tovább
«
123