Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

A heg típusától is függ, hogy el lehet-e tüntetni a pattanások nyomait

A pattanások nyomainak eltüntetéséhez sokszor hosszadalmas, több alkalomból álló kezeléssorozaton át vezet az út. Az, hogy pontosan mennyi kezelésre is van szükség, attól függ, hogy mélyebb, vagy a bőr síkjából kiemelkedő hegekkel van-e dolgunk, esetleg tág pórusokat vagy fokozott pigmentációt kell-e kezelni.

A hegek típusai

A pattanások körüli gyulladt szövetek hegesedéssel gyógyulnak, a helyzetet súlyosbítja, ha nyomkodjuk, kapargatjuk a sérült bőrfelületet. Alapvetően két féle hegesedés lehetséges – magyarázza Peterman Krisztina mesterkozmetikus, a problémás bőr kezelésére specializálódott Dermatica szakembere. Az egyik az atrófiás, ami a bőr síkjától mélyebb és bőr színű. Ezt a típust jóval könnyebb kezelni, nagyon látványosan is gyógyul. A másik típus a keloidos, ami a bőr síkjából kiemelkedik, sokszor piros. Gyakran vannak még benne fertőző ágensek, létezik hevenyebb és idültebb szakasza is. Ennél a bőrtípusnál sokkal több kezelésre lehet szükség, ám kitartással nagyon szép eredményt lehet elérni. Az időtartam attól is függ, hogy a bőr éppen milyen fázisban tart.

Mélyhámlasztással újra szép lehet a bőre

A mélyhámlasztás segítségével a bőr természetes megújulását lehet felgyorsítani. A kezelés során alkalmazott hatóanyagok és az apró formátumban lévő gyógynövény keverék, kíméletes bőrbe masszírozásának hatására a bőr felső egy vagy több hámrétege leválik, ezzel mesterségesen előidézett regenerációra serkentve az alsóbb bőrréteget, beindítva a hámsejtképződést, illetve a bőr rugalmasságáért felelős kollagén és elasztin termelődést. Öt nap múlva utókezelés történik, a teljes regeneráció két-három hetet vesz igénybe, a bőr ezt követően éri el a legszebb állapotát, illetve az eredmény függvényében lehet dönteni a kezelés megismétléséről is.

Hepehupa, tág pórus és pigmentáció

A hegeknek több fajtája létezik, ezen belül a kezelések eredményességét befolyásolja az alap bőrtípus is, ezért azt mindig csak személyesen, az első találkozás alkalmával lehet megmondani, hogy hány alkalmas kezelésre van szükség – ismertette Peterman Krisztina. Amit a hétköznapi nyelvben hegeknek hívunk, az a hepehupás, egyenetlen, ripacsos bőrfelszín. Ennél a típusnál általában már egy kezeléssel is nagyon látványos javulást lehet elérni, az eredmény egy szép, homogén bőrfelszín. A másik pattanásosság utáni szövődmény a tág pórusok. A fő probléma ilyenkor is a bőr egyenetlensége, hiszen a pórusok tágassága az egészen enyhétől a szabad szemmel is jól látható mélyedésekig terjedhet. A harmadik gyakori szövődmény az egyenetlen bőrszín, a pigmentáció. Nagyon sokszor ezek mindegyike megtalálható az arcon, akár az arcrészek között kombinálódva. A mélyhámlasztással ezek mindegyikére lehet hatni egyidejűleg. A kúra végeztével a mélyedések látványosan csökkennek, a bőr feszesebb, felszíne és pigmentációja sokkal egyenletesebb lesz.

 

Tovább

Hogyan lehet eltüntetni az aknés hegeket?

Akár a kamaszkori pattanások otthoni nyomkodásainak nyomairól, vagy a nehezen gyógyuló, erősen gyulladt aknék után maradt hegekről legyen is szó, mindenképp szabadulni szeretnénk a zavaró bőrhibáktól. Az egyenetlen bőrfelszín hatékony kezeléséről Peterman Krisztina mesterkozmetikust, a problémás bőrűek kezelésére szakosodott Dermatica szakemberét kérdeztük.

Nem csak a nyomkodás miatt alakulnak ki
Az, hogy kinél milyen nyomokat hagynak maguk után a pattanások, nagyban függ a gyulladás nyomán kialakult szövetkárosodás kiterjedésétől, mélységétől, attól, hogy mennyire fertőződött el, és természetesen a bőrtípustól, örökletes hajlamtól is. Ha nem piszkáljuk feleslegesen a pattanásokat, akkor a maradandó bőr egyenetlenség, hegesedés esélye ugyan jelentősen csökken, ám az aknék nyomában így is maradhat hepehupás, egyenetlen bőrfelszín, tág pórusok és foltos bőr, pigmentáció. A zavaró, sokszor sminkkel is nehezen elfedhető bőrhibák nemcsak esztétikailag zavaróak, de az érintettek számára nagy lelki terhet is jelentenek. A mélyhámlasztás ezekre a problémákra nyújt megoldást: segítségével feszesebb, egyenletesebb bőrfelszín érhető el.

Az első lépés az arc kitisztítása
A sok gennyet tartalmazó, fájdalmas csomók, hólyagok a bőr mélyebb rétegeit is érintik, és egyértelműen gyakrabban hagynak maguk után heges nyomot – magyarázza Peterman Krisztina. Ha valakinél egy időben jelentkeznek a gyulladt pattanások, de már látszanak a hegesedés nyomai is, akkor első lépésként a bőrt ki kell tisztítani, meg kell nyugtatni, ellenkező esetben bármilyen durvább kezeléssel, akár egy erősebb masszírozással is csak növeljük a további pattanások megjelenésének esélyét, a gyulladás továbbterjedését a környező szövetek felé. Ha már nincsenek gyulladt pattanások, csak a hegektől szeretnénk megszabadulni, akkor is érdemes tisztítással kezdeni a kezelést, a mitesszerektől – ha vannak – megszabadulni.

Gyulladáscsökkentés gépekkel
A gyulladt pattanások ellen a különböző krémek, hatóanyagok mellett gépi kezeléseket is bevethetünk. Erre az egyik lehetőség az aknelámpa alkalmazása, mely kúraszerűen, meghatározott ideig alkalmazva mérsékli a gyulladást és elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat is. A másik eszköz még újdonságnak számít a kozmetikában. Több kedvező hatása mellett a pattanások ellen gyulladáscsökkentőként, baktérium- és vírusölőként is alkalmazható a plazma fényterápia, mely teljes mértékben allergénmentes, nem okoz allergiás reakciót. A plazma kisülés során keletkező mikro villámok hatására több mint 200 kémiai reakció is elindul a bőrben, így például a plazma sugár hatására elpusztulnak a károsodott sejtek és ezzel egy időben stimuláló hatású is, serkenti az egészséges sejtek létrejöttét. 

Mélyhámlasztás: a bőr kicserélődik
A pattanásos bőr kitisztítása, a gyulladácsökkentés után következhet az aknés hegek kezelése. Bőrünk 28-30 naponta folyamatosan megújul, a külső hámréteg leválik, hogy helyet adjon az alatta lévő új bőrrétegnek. A mélyhámlasztás ezt a folyamatot képes felgyorsítani. A kezelés során eltávolítják a bőr felső egy vagy több hámrétegét, ezzel mesterségesen előidézett regenerációra serkentve az alsóbb bőrréteget, beindítva a hámsejtképződést, illetve a bőr rugalmasságáért felelős kollagén és elasztin termelődést. A kezelés hatékony fegyver az aknék után maradt hegek ellen: a kúra végeztével a mélyedések látványosan csökkennek, a bőr felszíne és pigmentációja sokkal egyenletesebb lesz.

Már két hét alatt is látványos eredmény érhető el
A mélyhámlasztás két alkalmas kezelésből áll. Az első kezelés során alkalmazott hatóanyagok és a kíméletes, apró formátumban lévő gyógynövény keverék bőrbe masszírozásának hatására a kezelést követő néhány napon belül a régi bőrréteg egyenletesen leválik. Ez idő alatt a reggeli és esti arctisztításhoz speciális készítményeket szükséges használni, melyek a hámlasztási folyamatra hatnak, ezért ezeket más termékekkel helyettesíteni nem szabad. A hámlási folyamat egyénenként különböző lehet, de a hámló részecskék erőszakos eltávolítása minden esetben kerülendő. Az utókezelés a hámlasztást követő ötödik nap környékén történik. Ez ideig a bőrt víz nem érheti, így a hajmosás is tilos. A bőr teljes regenerációja két-három hetet vesz még igénybe, a kezelést követő 14-28. napon nyeri el a bőr a legszebb állapotát. Ezt követően, az eredmények alapján a kezeléseket meg lehet ismételni, így a hatás fokozható.

Tavaszig még elkezdheti!
A kezelés elvégzésére az őszi-téli hónapok a legideálisabbak, ilyenkor okoz a legkevesebb gondot a napfény, az UV-sugarak kerülése. Az elvékonyodott bőr az új hámréteg felépüléséig ugyanis fokozottan érzékeny a külső hatásokra, így nagy gondot kell fordítanunk a fényvédelemre. A kezelést érdemes hétvégére, szabadnapok köré időzíteni.

Forrás: Dermatica
www.dermatica.hu

Tovább

A száj körüli pattanások gyakori okai 

A felnőttkori pattanások nem csak zavaróak, de sokszor az egészségünkkel kapcsolatos gondokra is figyelmeztetnek. A száj körül megjelenő pattanások például hormonális, vagy gyomor-és bélrendszeri problémákat is jelezhetnek, de kiválthatja például a fogkrém, vagy bizonyos ételek is.

akne pattanás száj körüli pattanás Peterman Krisztina kozmetikusA bőrön megjelenő elváltozások valóban utalhatnak gyomor- és bélrendszeri panaszokra, jelezhetnek fogászati, vagy nőgyógyászati gyulladást, hormonális panaszokat is – magyarázza Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa. Bőrünk folyamatosan reagál a bennünket érő hatásokra. Nőknél a menstruációs ciklushoz kapcsolódóan, de stresszhelyzetben, bizonyos ételek, kozmetikumok miatt is megjelenhetnek pattanások, érdemes ezeket a tényezőket is figyelembe venni, ha a kiváltó okokat kutatjuk.

Kozmetikumok

Ha a száj körüli pattanások megjelenése valamilyen új kozmetikum használatához köthető, akkor jó esélyünk van rá, hogy a készítmények lecserélésével, viszonylag könnyen megszabaduljunk a zavaró bőrhibáktól. Problémát okozhat egy új ajakápoló, fogkrém, vagy make-up.

Hormonok

A száj körül megjelenő pattanások fellángolhatnak hormonális változások következtében is. A serdülőkor után nőknél ezért általában a terhesség és a menopauza időszakában fordulnak elő gyakrabban.

Betegségek

Az arcdiagnosztika szerint a szervezet belső szervei az arcon épp úgy tükröződnek, mint a kezeken, vagy a talpakon. Eszerint a száj körüli terület főként a petefészek és a belek állapotáról adhat képet. A száj két sarka körüli terület elsősorban a hormonális rendszerrel kapcsolatos problémákat jelezhet, míg az áll területe a gyomor- és bélrendszer állapotáról ad képet. A túlzott stressz pedig mindhárom területen szerepet játszhat a bőrhibák megjelenésében.

Felesleges nyomkodás

A pattanásokat tényleg ne nyomkodjuk, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Saját magunknak okozunk további kellemetlenségeket, ha a száj körül megjelenő egy-két pattanástól így akarunk gyorsan megszabadulni. Ehelyett épp az ellenkezőjére fog bekövetkezni: a pattanások száma a területen növekedni fog.

Elhanyagolt arcápolás

A sminkszerek, kozmetikumok használata is kiválthat pattanásokat, ám sokszor nem ez a valódi probléma, hanem az esti arctisztítás kihagyása. Hiába használjuk nappal a legjobb minőségű kozmetikumokat, ha azokat éjszakára nem távolítjuk el alaposan. Az éjszakára fenn maradt nappali smink maradványok, szennyeződések miatt is kialakulhatnak pattanások.

Rossz szokások és ételek

Próbáljunk meg leszokni arról, hogy napközben babráljuk a száj környékét a kezünkkel, mert ezzel még inkább segítjük a pattanások egyre nagyobb területen való megjelenését. Az érzékeny, pattanásos száj körüli bőr számára kevés lehet, ha csak szalvétával letöröljük fűszeres, csípős ételek, savas gyümölcsök fogyasztása után. Hogy az irritációt csökkentsük, mossuk is le gyengéden.

Megelőzhető? Kezelhető?

Panaszok esetén érdemes lecserélni a fogkrémet, ajakápolót, rúzst hipoallergén termékekre. Ügyeljünk a gondos arcápolásra, reggel és este végezzük a bőrápolási rutin lépéseit, akkor is, ha későn értünk haza, ha sietünk, vagy fáradtak vagyunk. Az arcápolás során használt készítményekkel kapcsolatban érdemes szakember segítségét kérni.

Sokan esnek abba a hibába, hogy a zavaró bőrhibákat gyorsan eltüntessék, erős szárító hatású kozmetikumokat kezdenek el használni. Tilos a bőrt szárítani, inkább táplálni kell, de ehhez ismerni kell az előzményeket – figyelmeztet Peterman Krisztina. „Jó eredményeket érhetünk el a cink-oxid, az ezüst, a szalicilsav, a teafaolaj hatóanyagú készítmények használatával, de nincs egy bizonyos, mindenki számára bevethető csodaszer. Pattanások ugyanis olyan sokféle okból alakulhatnak ki, hogy érdemes a pontos ok meghatározása szerint kezelni őket.”

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Milyen tünetekkel érdemes bőratka szűrésre menni?

Az arcon és a fejbőrön is tüneteket okozhat az apró, szabad szemmel nem látható élősködő. Ilyenkor hiába minden idő és pénz, a legdrágább kozmetikum, vagy kezelés is csak átmeneti javulást hoz, amíg a probléma valódi kiváltó okát, a bőratkát nem távolítjuk el.

Pattanások

Habár bőratka minden életkorban előfordulhat, különösen a felnőttkori, vagy nehezen kezelhető pattanások esetében érdemes gondolni a jelenlétére – mondja Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa. A Demodex brevis nevű atkák a faggyúmirigyekben élnek, az ott található fehérjével és zsírral táplálkoznak. A faggyúmirigyekben megtelepedő atkák irritálják a pórusokat, hatásukra fokozódik a faggyútermelés, pattanások, kiütések, göbök jelennek meg a bőrön. bőratka szűrés-pattanás-rozácea

Rozácea

Egyes kutatások szerint az atkák a bőrpírral is járó rozácea nevű bőrbetegség kialakulásában is szerepet játszanak: a Dermodex brevis egyik baktériuma, a Bacillus oleronius lehet a felelős a vörös, foltos, értágulatokkal teli, gyulladt bőrért.

Hajhullás

A Demodex atkák egy csoportja, a Demodex folliculorum a hajtüszőkben élősködve gyulladásos reakciót indít meg, így károsítja a normál hajképződést, a haj szerkezetének károsodását okozza: ritkuló, egészségtelen hajat, hajvesztést és gyulladt, hámló fejbőrt.

2-3 hónap alatt kezelhető

Az atkák vizsgálata mikroszkóppal történik, teljesen fájdalommentes. A nagyításban jól láthatóak a 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködők. Ezután következhet a célzott, speciális készítményekkel végzett kezelés, ami az atkák életciklusától függően 3 hónapot vehet igénybe.

Fontos!

Mivel az atkák könnyen terjednek emberről emberre, a fertőzés kiújulása ellen javasolt a sminkszereket, ecsetet, fésűt nem cserélgetni, mindig csak a sajátunkat használni. Emellett fontos a kozmetikai eszközöket is rendszeresen fertőtleníteni.

Tovább

Az arcon élő atka is okozhat pattanásokat

A faggyúrmirigyekben élő Demodex brevis atkák és azok baktériumai, az arcon megtelepedve pattanások megjelenését idézhetik elő. A problémás bőr kezelése kapcsán ezért érdemes elvégezni az atka-szűrést is, mert eltávolításuk csak célzott kezeléssel lehetséges.

Az arcbőr ellensége

A Demodex atkák egy csoportja, a Demodex folliculorum a szőrtüszökben él, elszaporodásuk következtében nagyfokú hajhullást, a fejbőrön viszketést okoz. Az atkák másik csoportja, a Demodex brevis pedig az arcbőrön, a faggyúmirigyekben telepszik meg, az ott található fehérjével és zsírral táplálkozik. Kozmetikusként én elsősorban az utóbbi csoportba tartozó élősködők által okozott problémákkal találkozom – mondja Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa. Tapasztalataim alapján a jelenség  gyakoribb, mint gondoljuk, kevesen tudják, hogy bőrproblémáik hátterében parazita fertőzés is állhat.

Bárki érintett lehet

Pontosabb hazai adatok sajnos nem állnak rendelkezésre, de az Egyesült Államokban felmérések szerint közel 16 millió embert érintenek a Demodex atka által okozott panaszok. A fertőzés tartós testi kontaktus útján terjed, a közös ágynemű, párna, vagy kozmetikumok – sminkecset, szempillaspirál, púder -használata pedig szinte biztos fertőzést jelent.

Pattanásokat, rosaceát is okozhatnak

A faggyúmirigyekben megtelepedő atkák irritálják a pórusokat, hatásukra fokozódik a faggyútermelés, pattanások, kiütések, göbök jelennek meg a bőrön. Egyes kutatások szerint az atkák a bőrpírral is járó rosacea nevű bőrbetegség kialakulásában is szerepet játszanak: a Dermodex brevis egyik baktériuma, a Bacillus oleronius lehet a felelős a vörös, foltos, pörsenéses, gyulladt bőrért.

Fájdalommentesen szűrhető

Az atkák jelenlétének mielőbbi felismerése azért is fontos, mert az általuk okozott bőrproblémák is csak így szüntethetők meg. Több beteg is érkezett hozzám évek óta elhúzódó bőrpanaszokkal, de az elvégzett vizsgálat során derült csak ki, hogy a problémákat az atkák addig fel nem ismert jelenléte okozta – meséli Peterman Krisztina. A teljesen fájdalommentes, mikroszkóppal végzett vizsgálat azonban segít láthatóvá tenni a 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködőket.

Célzott kezelés

A bőratka szűrés, bőr vizsgálata után a kezelés az  e célra kifejlesztett készítményekkel történik, egyéntől és a panaszok súlyosságától függően – magyarázza a Dermatica kozmetikusa. Szükség szerint patikai készítményekkel, kiegészítve kozmetikai kezelésekkel. Állapottól függően recept nélküli szerek is használhatóak a kezeléshez, de ez mindig a szakember megítélése alapján dől el. A tünetektől függően fontos a bőr kitisztítása, a mielőbbi gyógyulás érdekében. Lényeges a bőr profi nyugtatása, a szövődmények elkerülése érdekében, a bőr regenerálása.  A gyógyulás során bizonyos kozmetikumokat kerülni kell, míg másokat alkalmazni egy időre, később pedig visszatérhet a beteg a régi kozmetikumaira. Ezek sorrendjét minden esetben, hozzáértő kozmetikus határozza meg.

Kiújulás ellen

Az atkák életciklusának megfelelően a teljes kezelés megközelítőleg 3 hónapot vesz igénybe, ezt érdemes kivárni, mert ellenkező esetben könnyen kiújul és az egész folyamatot kezdhetjük újra. Eközben törekedni kell a megelőzésre is, melynek fontos része a sminkszerek cserélgetésének mellőzése, a kozmetikai eszközök rendszeres fertőtlenítése. A kozmetikai tanácsadás során fontosnak tartom minderre kitérni, hiszen így lehet igazán eredményes a kezelés is – hangsúlyozza a higiénia fontosságát Peterman Krisztina.

A faggyúrmirigyekben élő Demodex brevis atkák és azok baktériumai, az arcon megtelepedve akne megjelenését idézhetik elő.  Az atka-szűrésről és a célzott kezelésről Peterman Krisztinát a Dermatica gyógykozmetikusát kérdeztük.

Tovább
«
12