Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Visszatérő szempanaszait bőratka is okozhatja

Már gyermekkorban megtanultuk, hogy ne piszkáljuk a szemünket, mert így könnyen vihetünk át a kezünkről kórokozókat. De mit tegyünk, ha a fertőzés forrása a szemünk közvetlen környezetében él, a szempillák tövében megbújva okoz különböző tüneteket? Erre a lehetőségre is gondolni kell, ha gyakran szenved szemszárazságtól, égő érzéstől, gyulladástól, szemei gyakran viszketnek és váladékozás jelentkezik.

Bőratka a szempillák közt

A bőratka egy apró, szabad szemmel nem látható élősködő, mely a szőrtüszőkben él és faggyúval táplálkozik. Korábbi kutatások szerint jelenléte fontos szerepet játszik bizonyos bőrbetegségek - elsősorban a rosacea és a pattanás – kialakulásában, de több vizsgálat igazolta azt is, hogy bizonyos szemproblémák megjelenéséhez is közük lehet. Az Archives of Medical Science folyóirat korábbi számában megjelent kutatásban, szakemberek a szempillákon vizsgálták a bőratkákat. A 290 résztvevőtől vett szempilla mintákat mikroszkóp alatt kielemezve megállapították, hogy 41 százalékuk esetében kimutatható a bőratka jelenléte.

Gyorsan szaporodnak és könnyen terjednek

A bőratkák száma a serdülőkor környékén drasztikusan megnövekedhet. A bőratkák ugyanis elhalt bőrsejtekkel és faggyúval táplálkoznak, a hormonális változások következtében pedig ebben a korban a bőr faggyútermelődése intenzívebbé válik, ezáltal a bőratkák életfeltételei is jelentősen javulnak – magyarázza Peterman Krisztina mesterkozmetikus, a problémás bőrűek kezelésére specializálódott Dermatica szakembere. A 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködők igen gyorsan szaporodnak. Egy atka egy alkalommal 12-14 petét rak le a faggyúmirigyekben, ezért a kor előrehaladtával számuk tovább emelkedhet. A bőratkák emellett könnyen is terjednek, közös törölköző, szempillaspirál, vagy fésű használatával is átadható, de elterjedését segíti a rossz higiéniai környezet – mosdatlanság, hetekig nem cserélt törölköző és ágyneműhuzat – is.

Szemhéjszéli gyulladást is okozhatnak

A Klinika Oczna folyóiratban közült tanulmányban, lengyel kutatók a bőratka szerepét vizsgálták a krónikus blepharitis kialakulásában. A 435, 3 és 96 év közötti résztvevőtől szempilla mintákat gyűjtöttek, majd azokat mikroszkóp alatt vizsgálták. A kor előrehaladtával egyre több résztvevőnél mutatták ki az atka jelenlétét. A 3-15 évesek 13 százalékánál, a 19 és 25 év közöttiek 34 százalékánál, a 31 és 50 év közöttiek 69 százalékánál, 51 és 70 év közöttiek 87 százalékánál, 71 év felett pedig 96 százaléknál. Azon résztvevők közül, akiknél kimutatták az atka jelenlétét, 58 százalékuk küzdött rendszeresen a szemhéjszéli gyulladás visszatérő tüneteivel.

Az atkák jelenléte a kúszóhályog kialakulásával is összefügghet

A Medical Hypotheses folyóirat közelmúltban megjelent tanulmánya szerint azok körében, akiknél a Pterygium, vagy kúszóhályog nevű szembetegség tünetei jelentkeztek, majdnem minden esetben igazolni tudták a bőratkák jelenlétét. A vizsgált 69 résztvevő közül 39-nél diagnosztizálták a szemrés területében jelentkező fájdalommentes – ha begyullad, akkor égő, irritáló érzéssel kísért - kötőhártya megvastagodással járó betegséget. Ebben a csoportban 93,33%-os arányban mutatták ki a bőratkák jelenlétét, míg az egészséges egyének között mindössze 20.51%-os volt az előfordulása.

Fontos a bőrflóra helyreállítása

A fokozott faggyútermelődés mellett a rossz higiéniai környezet is kedvező életfeltételeket biztosít az atkák elterjedéséhez. Peterman Krisztina szerint azonban nem lehetetlen megszabadulni tőlük, de kitartó, több hónapos odafigyelésre van hozzá szükség. Az egyes atkák életciklusa ugyan mindössze 14-28 nap, ám mivel igen gyorsan szaporodnak, a folyamatos utánpótlásuk biztosított. Ebbe a folyamatba a bőrflóra helyreállítását célzó kozmetikai kezeléssel, speciális hatóanyagokkal tudunk beavatkozni, így gyakorlatilag a megmaradásukhoz kedvezőtlen életfeltételeket teremtünk. Annak érdekében, hogy megelőzzük a panaszok kiújulását, egy teljes kúrát érdemes végig csinálni, ami megközelítőleg három hónapot vesz igénybe.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Természetesen a rosacea ellen

Az első tavaszi napsugarak megjelenése óta egyre több gondot okoznak a rosacea tünetei. Piros foltok, makacs bőrpír, gennyes pattanások sújtják azokat, akik ebben a bőrbetegségben szenvednek. Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa olyan komplex megoldást kínál, amelynek segítségével a rosacea tartósan kezelhető.

Mi okozza a tüneteket?

A rosacea tüneteit az erek túlzott tágulata okozza, így elterjedt kezelési mód a lézeres terápia, melynek hatására a kitágult erek összehúzódnak, így a bőrpír is elmúlik. Bizonyos esetekben azonban ez a beavatkozás csak átmeneti megoldást jelent. Ha a panaszok kiújulnak, gondolni kell a bőrfertőzés lehetőségére is, amit egy parányi élősködő, a szőrtüszőkben élő bőratka okoz. Jelenléte mikroszkópos vizsgálattal kimutatható, célzott kezeléssel eltávolítható. A rosacea hátterében emellett több kiváltó ok is állhat: a bőrtüneteket okozhatja gyomor- és bélrendszeri, hormonális eltérés, de a genetika is szerepet játszik a megjelenésében, örökölhető bőrpoblémáról van szó.

Milyen kozmetikai kezelés lehet hatásos a rosacea ellen?

A kozmetikai kezelés történhet önállóan, vagy a kiváltó okok függvényében, súlyosabb eseteknél az orvosi kezelés kiegészítéseként. Az arcbőr ápolására minden esetben szükség van: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, érösszehúzó hatóanyagokkal minden esetben sokat javíthatunk a bőr állapotán. A rosaceás bőr kozmetikai kezelése célzottan történik, egy kezelés során valósul meg: a bőr alapos fertőtlenítése, az értorna, a felhám megújulása, oxigenizációja, a bőr revitalizálása és nyugtatása. A masszázson itt kevesebb a hangsúly, rövid ideig alkalmazom, speciális olajkomplexet használva. Tapasztalataim szerint azok a betegek, akik a külső kezeléssel párhuzamosan vállalni tudják az immunrendszer erősítését, támogatását is, gyorsabban gyógyulnak.

Milyen eredményeket érhetünk el a kezeléssel?

A kezelés hatására az arcbőr egészséges textúrájú, tiszta lesz. A páciens a korának és genetikailag meghatározott bőrtípusát, pórusméretét nyeri vissza. Elmúlik a betegek életét megkeserítő bőrpír, gyulladás. A bőr normális komfortérzetének kialakítása segít visszanyerni önbizalmukat.

Mennyi időt vesz igénybe a terápia?

Az első időszakban heti egy kezelést végzünk, hat alkalommal. A tünetek változása egyéntől függ. Van olyan betegem, akinél már a második kezelésre elmúlt a tünetek 80 százaléka, de van, akinél csak a hetedik, nyolcadik alkalommal következett be látható javulás. Fontos megjegyezni, hogy az eredményes kezeléshez nagyon fontos a beteg együttműködése is. A kezelések után részletesen elmagyarázom az otthoni bőrápolás lépéseit, ehhez természetesen biztosítom a megfelelő készítményeket is. Ha a beteg ezeket napi rendszerességgel követi és alkalmazza, azzal segíti a tünetek megszűnését.

Tovább

Őszi bőrregenerálás – szőlőmagolaj a kozmetikában

Szőlőmag olaj

Szervezetünkben lejátszódó oxidációs folyamatok során aktív gyökök, ún. szabad gyökök képződnek, melyek károsak az élő szövetekre. Rendkívül gazdag linolénsavban és olyan bioaktív antioxidáns összetevőkben melyek hússzor-ötvenszer  hatékonyabbak, mint az A- vagy az E vitamin! A szőlőmag olaja táplálja a bőrt és szabályozza fagyú termelését.

Magas antioxidáns tartalma révén kiváló öregedés gátló hatással van a bőrre. Bőrsimító, feszesítő hatású. Képes a bőr szöveteit regenerálni. A bőrbe könnyen felszívódó anyag. Ideális arc és testápoló olaj. Mind a zsíros bőrre, mind az igénybevett bőrre, mindaz érett bőrre kiváló. Gyakran szoláriumba járók részére is kiváló ápoló hatású.

A szőlőmag olaj külsőleg történő használata

A szőlőmag-olaj belsőleg történő fogyasztása rendkívül jótékony hatásokkal bír a szervezetre, azonban a bőrápolás szempontjából a külsőleg történő alkalmazás szempontjából is aranyat érő természetes hatóanyag. A hidegen sajtolt szőlőmag-olajban az összes hatóanyag megmarad, ami az előkelő natúr-kozmetikumok közé emeli a szőlőmag olajat.  Peterman Krisztina gyógykozmetikustól a javasolt használati módját is megtudhatjuk.

Kozmetikai használata – felüdülés a bőrnek

Külső alkalmazása javasolt egy-két alkalommal hetente. Az olajat dekoltázsra, arcbőrre felvisszük vékonyan, majd 20 percig a bőrön hagyjuk, ennyi idő elegendő is ahhoz, hogy felszívódjon. A szőlőmag-olajos masszázzsal rendkívüli eredmények érhetők el. A hajtöveken alkalmazva regenerálja a hajhagymákat.

Tovább

Mitől kenhető a rúzs és miért habzik a sampon?

Kozmetikumok összetevői közt válogattunk. Az egyes hatóanyagok értelmezéséhez Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusának segítségét kértük.

 

Veszélyes, vagy hasznos?

A kozmetikai termékekben található hatóanyagok megítélése gyakran eltérő mind a szakemberek, mind a felhasználók körében. Sok összetevő évtizedekkel korábban hasznosnak bizonyult, de ma már korszerűbbre cserélték és persze vannak olyan hatóanyagok, amelyek hosszú ideje jó megoldást jelentenek bizonyos problémákra. Tartósító, habzó, vagy vízlepergető hatásánál fogva azonban több, az arra érzékenyeknél irritációt okozó anyag továbbra is a mindennapos használatban lévő termékek összetevői közt szerepel. Az évek során a testápoláshoz használt termékek és így a bőrünkkel kapcsolatba kerülő vegyi anyagok száma is emelkedett, ezért gyakrabban jelentkezik kellemetlen mellékhatásként bőrérzékenység, kiütés, vörösség is.

 

Színezett ajkak, púder, alapozó

Az izopropil-mirisztát a ’60-as évek egyik legnagyobb sikert aratott kozmetikai alapanyaga. Ma már nem annyira korszerű, de rengeteg kedvező tulajdonsága miatt mégis fontos összetevő, például rúzsokban: biztosítja a krémek, púderek kenhetőségét. Fokozza a hatóanyag bőrbe jutását, segíti a bőrre kent anyag áthaladását a szarurétegen. Hátránya, hogy komedogén hatású, tehát hozzájárul a mitesszerek, pattanások kialakulásához. Az ilyen összetevőt tartalmazó készítmény használata után este ezért mindenképp alapos bőrtisztítás javasolt!

 

Habzás magas fokon

A samponok, habfürdők, fogkrémek, arctejek habzását a Sodium Lauryl Sulfate biztosítja. Kozmetikumokban kisebb, tisztítószerekben nagyobb mennyiségben alkalmazzák a habzás, ezáltal a tisztítás elősegítésére. Irritatív hatású, az egyik legerősebb allergénként számon tartott összetevő. Érdemes átolvasnunk a termékek összetevőinek listáját és a lehető legkevesebbet használnunk az olyan készítményekből, amelyek tartalmazzák ezt a hatóanyagot.

 

Puha bőr lanolinnal

A lanolin gyapjúzsírból finomítással és tisztítással készül. Hamar avasodik, ezért fontos tartósítani. Az utóbbi időben megemelkedett a lanolinra allergiások száma, ezzel mindenképp számolni kell a termékek használatakor, illetve érdemes jó minőségű készítményeket vásárolni, mivel problémát leginkább a nem megfelelően tisztított, káros maradványokat tartalmazó termékek okozhatnak. Kedvező hatásai: a bőrben könnyen és gyorsan felszívódik, pótolja a bőr elvesztett nedvességét, segít megelőzni a kiszáradást, ezért babakrémek gyakori alapanyaga is.

 

Ragaszkodjon az egyedi és bevált termékekhez!

Ma már számos natúr-, vagy bio- jelzővel ellátott termék is elérhető a kozmetikumoktól a háztartásban használt tisztítószerekig, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Jó, ha a hosszú ideje bevált és panaszokat nem okozó készítményhez ragaszkodunk, ezen kívül a saját bőrtípusunknak leginkább megfelelő, egyénre szabott kozmetikumok jelentik az ideális megoldást a kellemetlen tünetek elkerülésében.

Tovább

Emu olaj, mint anti-aging hatóanyag

Folytatásos összeállításunkban a világ minden tájáról szemezgetünk, hogy hol milyen természetes és tradícionális bőrápoló hatóanyagok és eljárások fordulnak elő.


Auszrália:

Az emu zsírjából kinyert olaj igen hatékony hidratáló hatású köszönhetően a benne lévő természetes antioxidánsoknak és zsírsavaknak, melyek szinte utánozzák az emberi bőrben találhatóak szerkezetét. Az Emu olaj erősen sejtregeneráló miközben nem tömíti el a pórusokat. Az emu olaj gyulladáscsökkentőként és égési- és ízületi fájdalmaknál is hatékonynak bizonyult a legfrissebb kutatások szerint.

Tardíciós alkalmazása:

Az ausztrál benszülöttek emu tollazattal borítják be magukat egy-egy intenzívebb vadászati utat követően, így csökkentik a fájdalmukat.

Tovább
«
123