Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Tartós megoldás a száj körüli pattanások ellen

Periorális dermatitisz néven ismert a száj körül kiütéseket, vörös pöttyöket, pattanásokat okozó makacs bőrbetegség. A probléma sokakat érint, de csak kevesen találnak rá tartós megoldást. Az átmeneti javulást hozó diéták, szteroidos krémek és smink nélküliség helyett Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa a probléma gyökerét kutatja és kezeli sikerrel.

Diétától az öngyógyításig

A hozzám forduló vendégek többsége már több módszert is kipróbált, hogy megoldást találjon a periorális dermatitisz kezelésére. Részt vettek allergia vizsgálaton, diétáznak, több – gyakran komoly mellékhatásokat is okozó - krémet, tablettát próbáltak, de időszakos javulást követően a bőrpanaszok kiújultak, vagy rosszabbodtak – meséli Krisztina.

A gyógykozmetikus tapasztalatai arra is rávilágítanak, hogy sokan esnek az öngyógyítás csapdájába. „A legnagyobb gond, ha a panaszokat az otthoni gyógyszeres, vagy pipere szekrény tartalmából próbálják meg orvosolni. A korábban bevált, hasonló panaszokra használt termék egyáltalán nem biztos, hogy most is jó lesz, sőt, a nem megfelelő kezelés miatt pedig gyakran csak fokozódnak a panaszok.”

Betegségek a háttérben?

Az arcdiagnosztika szerint a szervezet belső szervei az arcon épp úgy tükröződnek, mint a kezeken, vagy a talpakon. Eszerint a száj körüli terület főként a petefészek és a belek állapotáról adhat képet. „A bőrön megjelenő elváltozások valóban utalhatnak gyomor- és bélrendszeri panaszokra, jelezhetnek fogászati, vagy nőgyógyászati gyulladást, hormonális panaszokat is. Bőrünk folyamatosan reagál a bennünket érő hatásokra. Nőknél a menstruációs ciklushoz kapcsolódóan, de stresszhelyzetben, bizonyos ételek, kozmetikumok miatt is megjelenhetnek pattanások, érdemes ezeket a tényezőket is figyelembe venni, ha a kiváltó okokat kutatjuk.”

Amire kevesen gondolnak: bőratka

Sok embert érint, még sincs elterjedve a köztudatban, hogy a pattanásokat nagyon gyakran egy bőrben lévő élősködő, a bőratka okozza. A Demodex brevis az arcbőrön, a faggyúmirigyekben telepszik meg, az ott található fehérjével és zsírral táplálkozik. A faggyúmirigyekben megtelepedő atkák irritálják a pórusokat, hatásukra fokozódik a faggyútermelés, pattanások, kiütések, göbök jelennek meg a bőrön; sőt az atkák a rosacea kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Tüneti kezelés helyett valódi eredmények

Az atkák jelenlétének mielőbbi felismerése azért is fontos, mert az általuk okozott bőrproblémák is csak így szüntethetők meg. A bőratkák szűrése fájdalommentes, mikroszkópos vizsgálattal történik.  A bőr vizsgálata után a kezelés az e célra kifejlesztett, speciális készítményekkel történik, szükség szerint patikai készítményekkel, kiegészítve kozmetikai kezelésekkel. Az atkák életciklusának megfelelően a teljes kezelés megközelítőleg 3 hónapot vesz igénybe, ezt érdemes kivárni, mert ellenkező esetben könnyen kiújul és az egész folyamatot kezdhetjük újra. A gyógyulás során bizonyos kozmetikumokat kerülni kell, míg másokat alkalmazni egy időre, később pedig visszatérhet a beteg a régi kozmetikumaira. Ezek sorrendjét minden esetben, hozzáértő kozmetikus határozza meg.

Tovább

Természetesen a rosacea ellen

Az első tavaszi napsugarak megjelenése óta egyre több gondot okoznak a rosacea tünetei. Piros foltok, makacs bőrpír, gennyes pattanások sújtják azokat, akik ebben a bőrbetegségben szenvednek. Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa olyan komplex megoldást kínál, amelynek segítségével a rosacea tartósan kezelhető.

Mi okozza a tüneteket?

A rosacea tüneteit az erek túlzott tágulata okozza, így elterjedt kezelési mód a lézeres terápia, melynek hatására a kitágult erek összehúzódnak, így a bőrpír is elmúlik. Bizonyos esetekben azonban ez a beavatkozás csak átmeneti megoldást jelent. Ha a panaszok kiújulnak, gondolni kell a bőrfertőzés lehetőségére is, amit egy parányi élősködő, a szőrtüszőkben élő bőratka okoz. Jelenléte mikroszkópos vizsgálattal kimutatható, célzott kezeléssel eltávolítható. A rosacea hátterében emellett több kiváltó ok is állhat: a bőrtüneteket okozhatja gyomor- és bélrendszeri, hormonális eltérés, de a genetika is szerepet játszik a megjelenésében, örökölhető bőrpoblémáról van szó.

Milyen kozmetikai kezelés lehet hatásos a rosacea ellen?

A kozmetikai kezelés történhet önállóan, vagy a kiváltó okok függvényében, súlyosabb eseteknél az orvosi kezelés kiegészítéseként. Az arcbőr ápolására minden esetben szükség van: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, érösszehúzó hatóanyagokkal minden esetben sokat javíthatunk a bőr állapotán. A rosaceás bőr kozmetikai kezelése célzottan történik, egy kezelés során valósul meg: a bőr alapos fertőtlenítése, az értorna, a felhám megújulása, oxigenizációja, a bőr revitalizálása és nyugtatása. A masszázson itt kevesebb a hangsúly, rövid ideig alkalmazom, speciális olajkomplexet használva. Tapasztalataim szerint azok a betegek, akik a külső kezeléssel párhuzamosan vállalni tudják az immunrendszer erősítését, támogatását is, gyorsabban gyógyulnak.

Milyen eredményeket érhetünk el a kezeléssel?

A kezelés hatására az arcbőr egészséges textúrájú, tiszta lesz. A páciens a korának és genetikailag meghatározott bőrtípusát, pórusméretét nyeri vissza. Elmúlik a betegek életét megkeserítő bőrpír, gyulladás. A bőr normális komfortérzetének kialakítása segít visszanyerni önbizalmukat.

Mennyi időt vesz igénybe a terápia?

Az első időszakban heti egy kezelést végzünk, hat alkalommal. A tünetek változása egyéntől függ. Van olyan betegem, akinél már a második kezelésre elmúlt a tünetek 80 százaléka, de van, akinél csak a hetedik, nyolcadik alkalommal következett be látható javulás. Fontos megjegyezni, hogy az eredményes kezeléshez nagyon fontos a beteg együttműködése is. A kezelések után részletesen elmagyarázom az otthoni bőrápolás lépéseit, ehhez természetesen biztosítom a megfelelő készítményeket is. Ha a beteg ezeket napi rendszerességgel követi és alkalmazza, azzal segíti a tünetek megszűnését.

Tovább

Ünnep a kozmetikában – kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Fontos az arányok pontos ismerete

Az illóolajok alkalmazásának számtalan előnyét élvezhetjük, de senkinek sem javaslom, hogy egyéni elképzelések alapján kezdjen el készítményeket előállítani otthon. A koncentrált illóolajat a megfelelő vívőanyaggal történő hígítás után szabad csak a bőrre kenni, ellenkező esetben súlyos tüneteket okozhat: a 100%-os illóolaj bőrgyulladást idézhet elő a bőrre kerülve. Megfelelő arányban oldva azonban élvezhetjük pozitív hatásait. Főként saját készítésű, a vendég bőrtípusának megfelelő készítményhez adagolva, masszírozás során javaslom alkalmazását – magyarázza Peterman Krisztina – de otthoni használatra is gyakran készítek illóolajok hozzáadásával készült, természetes összetevőket tartalmazó készítményeket.

Fertőtlenít és ünnepi hangulatot áraszt

A tömjén és a mirha illata kétség kívül a karácsonyi ünnepek hangulatát idézi. Emellett több fontos, a bőrre és az egészségünkre nézve is kedvező hatással rendelkeznek.


A tömjén az ókorban az arannyal és egyéb drágakövekkel egy rangban álló illatszer volt, ezért a hatalom jelképének is számított. Az ókori kínaiak a lepra, és a tüdővész ellenszerének tartották, de keleten és nyugaton egyaránt használták légzőszervi megbetegedések, reuma, bőrbajok, vérbajok, vesebetegségek gyógyítására. Régebben a tömjént a háztartásban elsősorban a higiéniai hatása miatt értékelték, mert távol tartott bizonyos kártevőket. Svájcban a tömjénkészítményeket gyógyszernek ismerték el: jótékony hatással van a sebekre, izomhártyákra, segít megtisztítani a tüdőt a váladékoktól, gyógyítja a légúti betegségeket, a hörghurutot. A tömjén csíraölő, fertőtlenítő, sebgyógyító, feszültség- és görcsoldó hatású, csillapítja az ízületi fájdalmakat. Segíti az emésztést, gátolja a nemi szervek fertőződését, a hólyagbántalmakat. Alkalmazzák még mellgyulladásnál, méh kezelésre, szülés utáni fájdalmak enyhítésére.
A tömjén fogalma emlékezetek óta összefonódik a spiritualitással: segít megszabadulni a lelki szorongásoktól, gondterheltségtől, visszaadja a lélek erejét. Támogatja az energia összpontosítását, koncentrálja és állandósítja a figyelmet.  Csökkenti a lelki és szellemi kimerültséget, segít az érzelmi sebek elviselésében, a régmúlt terheinek elengedésében.

A mirha gyógyhatásai

A tömjénfafélék családjába tartozik, Arábiában, Ázsiában, a Vörös-tenger partvidékén, Etiópiában őshonos. A mirha gyantáját a fa kérgének felmetszésével gyűjtik. Egyiptomban a legdrágább árucikkek közé tartozott a tömjénnel együtt. Sumér feliratok is említik a mirhát a rossz fogak és gilisztafertőzöttség ellenszereként. Görögök köhögés ellen is ajánlották. Az ókorban a kis mennyiségű mirhát tartalmazó borok hosszabb ideig elálltak, később ecetesedtek meg. A gyantát vagy közvetlenül a borba szórták, vagy a korsó belsejét, fedelét vonták be Aloéval keverve.

Térségünkben méltánytalanul elhanyagolják a mirha egészségünkre gyakorolt pozitívumait, pedig megannyi gyógyhatással rendelkezik. Fertőtlenítő hatású, különösen hatékony a szájnyálkahártya és a gége betegségeinek kezelésében: torokfájásra, megfázásra, fogíny-, száj-nyálkahártya-gyulladás, fogprotézis okozta gyulladás, valamint a garatbetegségek kezelésére. Külsőleg alkalmazzák sebgyógyulás elősegítésére és sebfertőtlenítésre is. Az illóolaj összetevői gyulladás gátló és fájdalomcsillapító anyagot tartalmaznak. Csökkenti a vér koleszterinmennyiségét, és segítséget nyújt a szívinfarktus megelőzésében. A belőle készített cseppeket különböző pszichés megbetegedések, hisztériás rohamok és a koncentrálóképesség csökkenése esetén is sikerrel alkalmazzák.

Gyógyír a pattanásos, fáradt arcbőrre

A mirha és a tömjén kozmetikai célú felhasználását elsősorban fertőtlenítő, sebgyógyító, gyulladás gátló hatásának köszönheti. A tömjénolajnak emellett bőrfiatalító hatást is tulajdonítanak: a bőrt puhává, rugalmassá és fiatalossá teszi, kisimítja a ráncokat. Megfelelően összeállított készítményekkel a zsíros bőr is jól kezelhető, a tömjénnel végzett kezeléseknek kiegyensúlyozó hatása is van –sorolja a kezelés előnyeit Peterman Krisztina.
Fontos hangsúlyozni, hogy az illóolajok használata kizárólag külsőleg javasolt. A mirha inhalálása várandós kismamáknak számára kerülendő, mivel menstruációt serkentő hatással rendelkezik.  A tiszta illóolajok ára magasabb az átlagnál, de terápiás hatást is csak a 100%-os tisztaságú készítményektől várhatunk.

Tovább

Kén a kozmetikában?

A kén minden élő szervezetben megtalálható ásványi anyag. Az MSM a szerves kén egyik formája, ami egyaránt fontos szerepet játszik a porcok, haj, bőr, csontok szerkezetének fejlődésében. A bőrproblémák orvoslásában régóta használjuk: baktérium- és gombaölő, fertőtlenítő hatása miatt elsősorban a túlzott faggyúműködéssel járó problémák kezelésére.

Hol fordul elő?

A természetben vulkángőzökben fordul elő, illetve a kőolaj-finomítás melléktermékeként is keletkezik. Vulkanikus kőzetek és fosszilis palák lepárlásából juthatunk az egyik ismert, 10%-os kéntartalmú anyaghoz, az ichtiolhoz. Ennél is magasabb, 27% a Holt-tengeri iszapból nyert ichtamol kéntartalma. Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa elmondta, hogy az értékes ásványi anyaghoz növényekből is juthatunk, az uborka-, hagyma-, fokhagyma tartalmú készítmények, pakolások, ampullák is kiváló kénforrások.


Mikor érdemes használni?


A kén felhasználása a kozmetikumokban igen széleskörű. Tartalmazzák szőrtelenítő készítmények, fürdősó, megtalálható a dauervízben, samponokban. Az egyes  készítményekben a kén különböző koncentrációban fordulhat elő: az elérni kívánt hatástól függően hámképző, vagy hámoldó is lehet. Kedvező tulajdonságai miatt alkalmazását főként a következő bőrproblémák esetében javasoljuk: tág pórusú bőr, túlzott faggyúműködés, szeborrea és ekcéma.

Milyen hatása van a bőrre?


Az MSM tartalmú krém hatását lassan fejti ki, így ne számítsunk azonnali változásokra. A vendégek elmondása alapján azonban a javulás pár héten belül már szemmel látható – számolt be a Dermatica kozmetikusa. Puhább bőr, a bőrgyulladások fokozatos mérséklődése, halványodó hegek, gyorsabb sebgyógyulás és csökkent bőrviszketést tapasztalnak a legtöbben.
 


Tovább

Őszi bőrtréning: itt a gyógynövényes mélyhámlasztás szezonja

A bőr típusonként, életkoronként és évszakonként is eltérő gondoskodást igényel. A hűvösebb időjárásra történő felkészülés jegyében Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa a mélyhámlasztás jótékony hatásait ismertette.

 

A nyári felesleg

Az év legmelegebb hónapjaiban a bőrt a hőség, fokozott verejtékezés és erős UV-sugárzás hatásai is megviselhetik. A fokozott megpróbáltatások ellen a bőr megvastagodással védekezik. A hámréteg megvastagodása a napnak leginkább kitett testrészeken, így elsősorban az arcon észrevehető – magyarázza Peterman Krisztina. Az elhalt hámsejtek eltávolítására átmeneti megoldásként jó szolgálatot tehetnek az otthoni bőrradír készítmények, de igazán látványos és tartós megoldást professzionális kezelésekkel érhetünk el.

 

Ősz, a bőrhámlasztás időszaka

A mechanikai peeling során apró, kemény részecskék segítségével egyszerűen, dörzsöléssel távolítjuk el az elhalt hámsejteket. Kémiai peeling esetén alfa-hidroxi savakat használunk a bőr hámlasztásához, fiatalításához. Az ilyen típusú kozmetikai kezelést az őszi időszakban javasolt elvégeztetni, mivel a savas hámlasztás során a bőrt védő keratin réteget oldjuk. A bőr fokozott érzékenységével pedig nő a leégés veszélye: a naposabb hónapokban szövődményként hiperpigmentáció, egyenetlen barnulás, fokozódó bőrgyulladások is jelentkezhetnek. Kémiai hámlasztás ezért csak ősztől végezhető, amikor az erős napsütéses időszaknak már vége.

 

Fiatalít, szépít, feszesít

A mélyhámlasztást elsősorban a bőr fiatalítására javasoljuk, segítségével a ráncok mélysége csökkenthető. Fiatalabbak esetében szeplők, májfoltok, vagy bőrhibák kezelésére ajánlott, de látványos eredményeket érhetünk el megvastagodott, seborrheás, rossz vérkeringésű, fakó, tág pórusú bőr esetében is – sorolja a kezelés előnyeit a Dermatica kozmetikusa. A kezelés jótékony hatású comedó képződésre, faggyúmirigy túltengésre és millium képződésre hajlamos bőr esetében, de alkalmazható pattanásos bőr, acnés hegek eltüntetésére is. Anti-aging kezelésekben is használjuk, rugalmatlan, élettelen, korai ráncképződésre hajlamos bőr esetében. A mélyhámlasztás az arcbőr mellett más testrészeken is alkalmazható: kezek öregedési jeleinek, cellulitis, stria esetében, vagy ernyedt hasfal, kar és combon feszesítésre.

 

Lépésről-lépésre

A gyógynövényes mélyhámlasztás két alkalmas kezelésből áll. Az első kezelés során alkalmazott hatóanyagok és a kíméletes, apró formátumban lévő gyógynövény keverék bőrbe masszírozásának hatására a kezelést követő néhány napon belül a régi bőrréteg egyenletesen leválik. Ez idő alatt a reggeli és esti arctisztításhoz speciális készítményeket szükséges használni, melyek a hámlasztási folyamatra hatnak, ezért ezeket más termékekkel helyettesíteni nem szabad. A hámlási folyamat egyénenként különböző lehet, de a hámló részecskék erőszakos eltávolítása minden esetben kerülendő. Az utókezelés a hámlasztást követő, 5. nap környékén történik. Ez ideig a bőrt víz nem érheti, így a hajmosás is tilos. A bőr teljes regenerációja két-három hetet vesz még igénybe, a kezelést követő 14-28. napon nyeri el a bőr a legszebb állapotát.

 

Szakértő kezekben

A gyógynövényes mélyhámlasztás egy ún. korpázó és lemezes hámlást előidéző beavatkozás. A kezelést csak orvos vagy speciális képzettséggel rendelkező kozmetikus végezheti. A kezelést végző személy szakmai tudása nemcsak a beavatkozás során, de a bőr állapotának felmérésében is nagyon fontos. A mélyhámlasztás a legtöbb bőrpoblémára megoldást jelent, bizonyos esetekben azonban végzése nem javasolt. Kizáró ok például minden fertőző eredetű bőrbetegség. A kezelés nem végezhető allergiás, vagy nagyon érzékeny bőrön, de nem javasolt rosacea esetében sem. A beavatkozás nem végezhető anyajegyek területén sem.

 

 

 

Tovább
«
12