Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Foltok a bőrön: ártalmatlan, vagy veszélyes?

A túlzásba vitt napozás több elváltozást is okozhat a bőrön. A kisebb, esztétikai problémák mellett megjelenhetnek súlyosabb, rákmegelőző állapotra utaló jelek is.

A napégés következményei

Azt gondolnánk, hogy ma már a legtöbben pontosan tudjuk, hogy miért és mennyire fontos a megfelelő fényvédelem. Sokan azonban még mindig nem elégszer, vagy nem megfelelően használják a napvédő készítményeket, vagy napsütéses időben, a déli órákban is a strandon, vagy szabadban tartózkodnak – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológus orvosa. Mindez azért különösen veszélyes, mert a legtöbb elváltozás, bőrprobléma a napégés következménye. A napégésnek különböző fokozatai léteznek, a bőr vörössége mellett, súlyosabb esetben az érintett területen hólyagok megjelenése tapasztalható. A napégés tünetei ugyan pár nap alatt elmúlnak, hatása azonban évekig megmarad, a károsodás hosszútávú szövődményei később jelentkezhetnek.

Ráncok, egyenetlen bőrszín

A túlzásba vitt napozás a bőr idő előtti öregedéséhez is vezethet. Itt is utalnék arra, hogy bőrünk nem felejt, a korai ráncosodás ugyanis 80 százalékban azon napsugarak következménye, amelyeket még 18 éves korunk előtt gyűjtöttünk, a barna bőrszín eléréséhez – figyelmeztet a doktornő. Az UV-sugarak ugyanis roncsolják a bőr természetes rostjait, az elasztint. A bőr rugalmasságát biztosító rostok termelődése az idő múlásával csökken, a túlzásba vitt napozás pedig egyértelműen felgyorsítja ezt a folyamatot, elősegítve ezzel a ráncok korai megjelenését.

A másik gyakori probléma, a hiperpigmentáció, az egyenetlen bőrszín. A túlzásba vitt napozás következményeként a bőrfelszín – jellemzően az arc bőrén – egyes részeken sötétebbnek, máshol világosabbnak tűnhet.

Szeplők

A szeplők elsősorban nyáron, napfény hatására jelennek meg a bőrfelszínen, főként a napnak kitett testrészeken. Néhányan zavarónak tartják jelenlétüket, de vannak, akik büszkén viselik szeplőiket, egészségünkre nézve veszélyt azonban nem jelentenek. Annyiban érdemes mégis odafigyelnünk, hogy szeplők általában világos bőrű, szőke, vagy vörös hajú személyeken jelentkeznek, ők pedig a bőrrák kialakulásának szempontjából a rizikócsoportba tartoznak. Ezért fontos, hogy önvizsgálattal is rendszeresen ellenőrizzék bőrük állapotát, s amennyiben bármilyen szokatlan változást észlelnek, forduljanak orvoshoz.

Májfolt, öregségi foltok

Várandósok körében, hormonális hatásokra gyakran jelentkezik májfolt, mely sötétebb bőrt okoz főként a homlok, áll, vagy az orr területén. A májfolt a szülés utáni időszakban rendszerint elmúlik, ha mégsem, megfelelő kozmetikumokkal kezelhető. A napvédelem ez esetben is különösen fontos, mivel a tünetek tovább erősödhetnek napfény hatására.

Esztétikailag zavaró, de komoly egészségügyi kockázatot nem jelent az öregségi foltok megjelenése. Nevükkel ellentétben fiatalabbakon is kialakulhat, ezért szintén a túlzásba vitt napozás a felelős. Megjelenésük is főként az arcon, kézfejeken, a napnak kitett testrészeken jellemző. Kozmetikai kezelések segítségével a foltok halványabbá tehetők. Az ilyen beavatkozások azonban a bőrt érzékenyebbé tehetik, ezért a tavaszi-őszi időszakban javasolt elvégeztetni.

Rákmegelőző állapot és melanoma

A bőr daganatos betegségei több formában és különböző testrészeken is jelentkezhetnek. Sokan azt gondolják, hogy a már meglévő anyajegyeik jelentik a legnagyobb veszélyt, azonban ez nem feltétlenül igaz – figyelmeztet dr. Vincze Ildikó. Az önvizsgálat során minden olyan új, addig nem észlelt elváltozás is jelezheti a betegséget, amelyet korábban még nem észleltünk. Fontos, hogy az egész testfelületet átvizsgáljuk tetőtől-talpig, különös gonddal kezelve a napnak kitett területeket, az ajkainkról és a szemünkről se feledkezzünk meg. Emellett évente legalább egy alkalommal, panaszmentesség esetén is érdemes anyajegyszűrést végeztetni.

Tovább

Szigorítanának a szolizók védelmében

A szolárium 75%-kal növeli a bőrrák kockázatát

Az FDA (Amerikai Gyógyszerhatóság) előzetes állásfoglalást adott ki a szoláriumok bőrrákot okozó hatásával kapcsolatban. Egyben kezdeményezi a szoláriumhasználat jogi szabályozásának szigorítását, például a 18 év alatti használat megtiltását.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Társaság szerint a szoláriumot használók között a melanoma - a leggyakoribb és legveszélyesebb bőrrák - előfordulása 7%-kal magasabb, mint a szoláriumba nem járók között. A kockázat minden egyes használati alkalommal nő. A szolárium a melanoma okozásán kívül károsítja a szemet, és számos más egészségügyi problémához vezethet.

A szolárium egészségkárosító hatása az UV fénynek tudható be. Az egyes használati alkalmak károsító hatása évek alatt összeadódik, így a fiatalok, akik korán kezdik a szoláriumot, különösen magas veszélynek vannak kitéve.

Az állásfoglalás fő alapját egy, a Pediatrics szakmai folyóiratban, frissen megjelent tanulmány képezi, mely szerint a melanoma a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a 20as években lévő hölgyek, és harmadik leggyakoribb a 20as években lévő férfiak körében. A szerzők úgy vélik, hogy a megemelkedett gyakoriság mögött a fiatalok intenzívebb szolárium-használati szokásai húzódnak meg.

A szoláriumok fényében magas az UV-A tartomány intenzitása, 10-15x magasabb, mint a déli napfényben. Ez a tartomány képes behatolni a bőr mély rétegeibe, ahol azonnali és késői károsodást eredményez.

Az FDA állásfoglalás a szolárium kerülését javasolja, felhívva a figylemet az alábbi különösen veszélyes magatartásformákra:

  • védőszemüveg viselésének elhagyása - azonnali és késői szemkárosodáshoz vezethet
  • hosszú expozíciós idővel történi indítás - leégést okozhat
  • a bőrtípusnak megfelelő gyártói használati utasítások, ajánlások figyelmen kívül hagyása
  • egyes UV fény hatását növelő, módosító gyógyszerek, kozmetikumok, ételek használata melletti szoláriumozás

 

Tovább