A fitoterápia kifejezés a gyógynövények terápiás célú felhasználását jelenti. Tágabb értelemben ide tartoznak a külsőleg és belsőleg is használható gyógynövények és azok hatóanyagai: esszenciális-, teljes tisztaságú olajok, virág esszenciák, gyógynövény- vagy virágkivonatok.

Trendek és ellentrendek

A több az egyben típusú bőrápolási termékek térnyerése mellett egyre erősebb trendként van jelen a nem csak természetes alapú, hanem teljesen természetes hatóanyagokkal való gyógyítás, ami sok esetben kiegészítője is lehet a klasszikus ápolásnak, vagy orvosi gyógyászatnak.

 „Fűben, fában orvosság..”

Tartja a régi mondás. A fitoterápia alkalmazása a kozmetológiában is olyan plusz képzettséget és ismereteket követel a kozmetikustól, ami valóban egy holisztikus megközelítést tesz lehetővé. Kevesen tudják, hogy számos bőrgyógyászati betegség gyógyulása - persze nem mind - körültekintően megválasztott kozmetikai kiegészítő kezeléssel jelentékenyen segíti a szervezet öngyógyulását és a klasszikus bőrgyógyászati terápiák hatékonyságát.

A bőrproblémák jellegétől és súlyossági fokától függően a fitoterápia alkalmazása a legnagyobb körültekintést és szakmai felkészültséget igényli. Elsősorban a lehetséges allergizáló hatások kizárása végett, ezért szerencsés, ha a kozmetikus mögött bőrgyógyászati háttér és egészségügyi tapasztalat is van. Ilyet egyelőre még keresni kell itthon, de a felismerés és az igény folyamatosan növekszik a lakosság körében.