Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Allergénmentes kozmetikai kezelés: a plazma fényterápia

Ma már egyre gyakoribbak a különböző bőrallergiák és nemcsak a mesterséges színezékek és adalékanyagok okozhatnak problémát, de sokan allergiásak a kozmetikumok egyéb összetevőkre is. Az érzékeny bőrűek számára jelenthet nagyszerű megoldást egy kozmetikai újdonság, a plazma fényterápia, mely egyaránt alkalmas a gyulladt bőr kezelésére, az érfalak erősítésére, a bőr regenerálására és a kollagéntermelés serkentésére.

plazma fényterápia ekcéma pikkelysömör allergénmentes Peterman KrisztinaPlazma fénysugár a gyógyászatban

Maga az eljárás nem újkeletű, az orvoslásban már évek óta eredményesen alkalmazzák a plazma sugarakat. Elsősorban sebészeti területen és a bőrgyógyászatban használják kedvező hatásait, de 6-8 hónapja kozmetikai célú felhasználásra is elérhető – magyarázza Peterman Krisztina kozmetikus, a problémás bőrűek kezelésére specializálódott Dermatica kozmetika szakembere. Gyógyászati célú felhasználása elsősorban erős fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt terjedt el, az így végzett kezelések nem okoznak hegesedést sem. Az évek alatt azonban számos egyéb kedvező tulajdonságaira is fény derült, melyek következtében kozmetikai célú felhasználása is kezdett elterjedni.

Mi a plazma fényterápia?

A szilárd-, folyékony- és gázállapotok mellett az anyagok negyedik halmazállapota a plazma, mely tulajdonképpen ionizált gáz. A plazma kisülés során keletkező mikro villámok hatására több mint 200 kémiai reakció is elindul a bőrben, így például a plazma sugár hatására elpusztulnak a károsodott sejtek és ezzel egy időben stimuláló hatású is, serkenti az egészséges sejtek létrejöttét. A géppel végzett kezelés során nitrogén-monoxid képződik, ez az emberi szervezetben egy kulcsmolekula, mely kedvezően hat az erek rugalmasságára, csökkenti az értágulatokat, ezen kívül baktérium- és vírusölő, gyulladáscsökkentő tulajdonságait is kihasználják a kezelések során.

Akné, rosacea, ekcéma ellen is hatásos

Az előbb felsorolt tulajdonságai miatt a plazma fényterápia több bőrproblémára is megoldást nyújthat – mondja Peterman Krisztina. A fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő tulajdonsága előnyös az aknés bőrre, de az ekcémás tüneteket is kedvezően befolyásolja. Az, hogy a kezelés a sejtek megújulását, az egészséges sejtek létrejöttét serkenti, stimulálja az új kollagénrostok képződését, minden bőrprobléma kezelése során pozitív, de egyúttal hatásos fegyver a bőröregedés ellen is. Az erek falának megerősítése, rugalmasságuk növelése pedig az értágulatokkal, arc kivörösödésével, gyulladásával is járó rosacea kezeléséhez nyújt lehetőséget.

Nem okoz allergiát

A problémás bőr gyakran érzékeny a kozmetikai készítmények különböző hatóanyagaira, a plazma fényterápia során azonban nem kell semmilyen mellékhatástól tartanunk, a kezelés ugyanis teljes mértékben allergénmentes, nem okoz allergiás reakciót, épp ellenkezőleg, a már meglévő allergiás tüneteket is képes csökkenteni. A fájdalommentes kezelést akár 24 óránként meg lehet ismételni annyira ártalmatlan, sőt előnyös hatású. Vannak azonban kontra indikációi: szívritmus szabályozó, a kezelt terület alatti fémimplantátum, várandósság és epilepszia esetén használata nem javasolt. Szoptatás időszaka alatt, vagy fogszabályozó viselése nem jelent akadályt, a kezelés ilyen esetekben elvégezhető.

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Tovább

Sminkelési tanácsok ekcémás bőrűeknek

A vörös, viszkető ekcémás foltok elsősorban a végtagok hajlataiban, tenyéren, talpon, a fülek mögött, szemek körül jelentkeznek. A megfelelő gyógykezelés mellett a betegség tünetei ellen néhány smink tippet is bevethetünk.

Az érzékeny bőr ápolása

Az ekcéma gyakori velejárója a száraz a bőr, ezért a bőr előkészítésének legfontosabb része a rendszeres hidratálás. Egyéni arctípustól függően hidratálás előtt enyhe exfoliálás, a bőr kíméletes hámlasztása – magyarázza Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa. A kozmetikai kezelések során is gyulladáscsökkentő, kifejezetten száraz bőrre való hatóanyagokat használunk, melyek pótolják a bőrből hiányzó nedvességet. A mindennapos bőrápoláshoz és sminkeléshez is általában jól hidratáló, illatanyag- és színezékmentes termékeket javaslunk. A megfelelően hidratált bőr két okból is fontos: egyrészt így csökkenthetjük a tünetek erősségét – a száraz bőr jobban viszket, húzódik – másrészt csak így lehet jó alapunk a tökéletes smink elkészítéséhez.

Vörösre zöldet

ekcéma ekcémás bőr sminkelésA sminkesek régóta használják már a vörös szín elfedésére a zöldet, ez pattanások, bőrpír, rosacea és az ekcémás tünetek esetében is hatásos fegyver. Válasszunk zöldes árnyalatú, folyékony, hidratáló hatású korrektort és azt jól oszlassuk el a zavaró foltokon. Erre egy, a bőrszínünkhöz közel álló alapozó réteget vigyünk fel, amit az arc többi részén is használunk, majd az egészet áttetsző púderrel fixáljuk.

Használat előtt bőrpróba

Sajnos az ekcémás bőr gyakran igen érzékeny, így a sminkeléshez használt termékek is irritációt okozhatnak. Érdemes szakemberrel egyeztetni a számunkra javasolt termékcsaládokról. Ha megvan a kiszemelt készítmény, semmiképp se használjuk rögtön egy komplett sminkhez. Új termékek használata előtt végezzünk bőrpróbát, melynek során egy kis mennyiséget kenjünk fel az állkapocs alatti területre, vagy a fül mögé. Ha 48 óra múlva sem jelentkezik irritáció, bőrpír, viszketés, kiütés az érintett területen, akkor kipróbálhatjuk sminkeléshez is.

Mikor nem szabad sminkelni?

Az ekcémás tünetek időnként fellángolhatnak, ilyenkor több folt, intenzívebb viszketés jelentkezhet. Az érzékeny, gyulladt bőr számára további megpróbáltatást jelenthet a smink viselése. Emellett előfordulhat, hogy hosszabb körömmel, ruhával, övcsattal felsértjük az ekcémás foltokat, ilyenkor természetesen szintén nem javasolt más, csak a bőrgyógyász által felírt gyógyhatású készítmények használata.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Tovább

Ekcéma csecsemőkorban

Az ekcéma a csecsemő- és kisdedkor leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Gyakorisága 8-15 százalék és ez az arány egyre nő. Dr.Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusának segítségével utána jártunk, mi okozhatja a panaszokat és hogyan kezeljük a tüneteket.

Tipikus tünetek

Az ekcéma első jelei már a pár hetes babán is megjelenhetnek, jellemzően azonban az 1-2. életévben, az arcon és fejbőrön jelentkeznek vörös, viszkető foltok, kiütések formájában. Az először nedvedző hólyagocskák pár nap elteltével felszakadva beszáradnak, majd az egész folyamat ismétlődik. A gyermekek és szülők számára talán a legnehezebb, hogy az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik, melyek nappal, vagy éjszaka egyaránt jelentkezhetnek.

Kiváltó okok

Csecsemő és kisgyermekkorban leginkább atópiás ekcémával találkozhatunk, ami azt jelenti, hogy a tünetek kialakulásában nagy szerepet játszik az allergiás hajlam öröklődése. A gyermekkori ekcéma sajnos előre jelezheti a későbbiekben megjelenő allergiás betegséget. Az atópiás, vagyis allergiára hajlamos csecsemőknél 2 éves kor alatt ekcémás bőrtünetek jelentkezhetnek, melyek táplálék allergiával is társulhatnak, majd 2 és 3 év között gyakori a savós középfül-gyulladás és végül óvodás-kisiskolás korban megjelennek a légúti allergiára jellemző tünetek: köhögés, szemviszketés és orrfolyás.

Irány az orvos!

A bőrgyógyász többnyire már az első vizsgálat során felismeri a jellegzetes tüneteket, melyek alapján megszületik a diagnózis: ekcéma. A terápia felírása során az orvos minden esetben figyelembe veszi a gyermek életkorát, s ennek megfelelően állítja össze az alkalmazandó szerek listáját. Az ekcéma kezelésében helyi szteroid készítmények –krémek- használhatóak a panaszok jelentkezésekor. Ezeket kisgyermekeknél rövid ideig, higított formában alkalmazzuk. Fontos szerepet játszanak a panaszok fellángolásakor jelentkező nagyfokú viszketés csillapításában, azonban a tünetek javulását követően a kis beteg kezelésében inkább a testápolásra helyeződik a hangsúly.

2 éves kor után alkalmazhatók az ún. helyi immunmoduláló szerek, melyek lényege, hogy érzékenyebb bőrfelületeken is alkalmazhatóak, illetve fenntartó kezelésként, hosszabb távon, panaszmentes állapotban is használhatjuk őket, a tünetek megelőzésére.

Fontos a gondos testápolás

Az ekcémás csecsemő érzékeny, gyakran igen száraz bőre gondos ápolást igényel. Fontos a nedvesség- és lipidpótlás, melyekről hypoallergén kozmetikumok segítségével gondoskodhatunk. Kerüljünk minden olyan terméket, amely illatanyagot és színezéket tartalmazhat. A kicsi ruháit, ágyneműit, illetve minden olyan textíliát, amely a bőrével közvetlenül érintkezhet folyékony, színtelen mosószerrel mossuk. Öblítőből a szenzitív, vagy bababarát változatot válasszuk, de az is jó megoldás, ha tiszta vízzel öblítjük át alaposan a ruhácskáit. A nedvesség fokozottan irritálhatja a pici érzékeny bőrét, ezért a pelenkát cseréljük gyakrabban. Ügyeljünk rá, hogy a gyermekszobában ne legyen túl meleg és a kicsit ne öltöztessük túl, mivel a verejtékezés fokozza a panaszokat.

Megelőzhető?

Az allergiás hajlam öröklődik. Már egy allergiás szülő esetén is 30, ha mindkettő allergiás, a gyermeknél közel 60- 80 százalék az esély, hogy megjelennek a tünetek. Több kutatás is igazolta, hogy az anya várandósság alatti diétájával nem csökkenthető a gyermeknél megjelenő ekcéma kockázata. A megelőzésben egyes vizsgálatok alapján azonban fontos szerepet játszhatnak a terhesség alatt nagyobb mennyiségben fogyasztott zöld- és sárga zöldségek, citrusfélék és béta-karotin. Friss kutatások pedig a probiotikumok előnyeiről számolnak be, melyeket a várandósság időszakában és csecsemőkorban fogyasztva csökkenthető a gyermeknél megjelenő allergia kockázatát.

A szoptatás az ekcéma megelőzésében is kulcsfontosságú szerepet játszik. Anyatej hiányában az allergiára hajlamos csecsemőknek hipoallergén (HA) tápszert adhatunk. Ekcémás gyermekeknél a hozzátáplálás megkezdésénél az allergizáló ételek –tehéntej, tojás, olajos magvak- bevezetését javasoljuk az 1 éves kor utáni időszakra halasztani.

Kinőhető, vagy a későbbi allergia előfutára?

Azt, hogy az atópiás ekcéma tünetei elmúlnak-e, vagy a későbbiekben is megmaradnak, csecsemőkorban még nem láthatjuk előre. A kicsik egy része valóban kinőheti a betegséget, többségüknél azonban az allergiás tünetek a későbbiekben az ekcéma mellett más formában is jelentkeznek. Az allergiás hajlamot felülírni nem tudjuk, de sokat tehetünk azért, hogy a tünetek ne rosszabbodjanak. A gondos testápolás és az egészséges, minél kevesebb adalékanyagot, tartósítószert tartalmazó étrend segíthet kontrollálni a panaszokat. Sokak számára a nagyváros szennyezett levegője is fokozza a tüneteket, mások esetében épp a vidéki levegővel járó pollendús környezet okoz állapotromlást. Az ekcéma ugyan nem minden esetben gyógyítható véglegesen, de a kiváltó okok elkerülésével, a gyulladás megszüntetésével tünetmentes állapot érhető el.

Tovább

Kén a kozmetikában?

A kén minden élő szervezetben megtalálható ásványi anyag. Az MSM a szerves kén egyik formája, ami egyaránt fontos szerepet játszik a porcok, haj, bőr, csontok szerkezetének fejlődésében. A bőrproblémák orvoslásában régóta használjuk: baktérium- és gombaölő, fertőtlenítő hatása miatt elsősorban a túlzott faggyúműködéssel járó problémák kezelésére.

Hol fordul elő?

A természetben vulkángőzökben fordul elő, illetve a kőolaj-finomítás melléktermékeként is keletkezik. Vulkanikus kőzetek és fosszilis palák lepárlásából juthatunk az egyik ismert, 10%-os kéntartalmú anyaghoz, az ichtiolhoz. Ennél is magasabb, 27% a Holt-tengeri iszapból nyert ichtamol kéntartalma. Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa elmondta, hogy az értékes ásványi anyaghoz növényekből is juthatunk, az uborka-, hagyma-, fokhagyma tartalmú készítmények, pakolások, ampullák is kiváló kénforrások.


Mikor érdemes használni?


A kén felhasználása a kozmetikumokban igen széleskörű. Tartalmazzák szőrtelenítő készítmények, fürdősó, megtalálható a dauervízben, samponokban. Az egyes  készítményekben a kén különböző koncentrációban fordulhat elő: az elérni kívánt hatástól függően hámképző, vagy hámoldó is lehet. Kedvező tulajdonságai miatt alkalmazását főként a következő bőrproblémák esetében javasoljuk: tág pórusú bőr, túlzott faggyúműködés, szeborrea és ekcéma.

Milyen hatása van a bőrre?


Az MSM tartalmú krém hatását lassan fejti ki, így ne számítsunk azonnali változásokra. A vendégek elmondása alapján azonban a javulás pár héten belül már szemmel látható – számolt be a Dermatica kozmetikusa. Puhább bőr, a bőrgyulladások fokozatos mérséklődése, halványodó hegek, gyorsabb sebgyógyulás és csökkent bőrviszketést tapasztalnak a legtöbben.
 


Tovább

Rooibos mint tonizáló - Dél Afrika

A Dél-Afrikai hagyományokban a nálunk leginkább teaként ismert rooibos a Cedaberg hegységben őshonos. A helyiek úgy tartják, hogy a pikkelysömört, az ekcémát és egyéb kiütéseket is sakkban tartja.

A nyugati tudomány is megerősítette, hogy a vörös teában található hatóanyagok mérséklik a korral is járó és az egyéb gyulladásos folyamatokat, sérüléseket.

Dél-Afrikában a fiatalabb (zöld színű) és a vörös rooibos-t egyaránt használják gyógyászati célokra szappanokba, krémekbe keverten. Súlyosabb bőrbetegségek esetén a kórházi rooibos fürdő kezelések is ismertek.

Tovább
«
12