Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Pikkelysömör: mire figyeljünk nyáron?

A pikkelysömör a bőrt,  hajas fejbőrt, körmöket érintő bőrbetegség. A nyári időszakban, a lengébb ruhadarabok viselése még inkább felhívja a figyelmet a legtöbbször a hajas fejbőrön, térd, könyök és körmök területén jelentkező jellegzetes tünetekre.

Hogyan vizsgálható?

A pikkelysömör, másnéven pszoriázis tünetei nemtől és kortól függetlenül megjelenhetnek, kialakulásában genetikai és környezeti faktorok egyaránt szerepet játszanak.  A bőrt,  hajas fejbőrt, körmöket, ízületeket  érintő betegség. Előfordulása hazánkban 2-3 % -ra becsülhető – mondta el dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa.

A pikkelysömör megjelenhet minden életkorban, akár születéskor, akár  80 éves kor felett is. A tünetek első megjelenési ideje legjellemzőbb fiatal felnőttkorban, ekkor gyakran a hajas fejbőrön észlelhetők elváltozások. A betegség tünetei – vörös, vaskos, pikkelyes foltok, melyek a térdeken, könyöknél, fejbőrön és testhajlatokban jelentkeznek - annyira jellegzetesek, hogy a bőrgyógyászati vizsgálat alapján felállítható a diagnózis, ritkán van csak szükség szövettani vizsgálatra. A diagnózis felállítását követően az orvos értékelve a pszoriázisos tüneteket, figyelembe véve a társbetegségeket, az életkort, a beteg nemét, választja a beteg számára legkedvezőbb, legeredményesebb kezelést. A beteg részletes kikérdezése után tanácsokat ad az életmódbeli változtatásokra is.

Komplex kezelés

A pszoriázis ma még véglegesen nem gyógyítható, de tünetmentesíthető betegség. A tünetmentes időszak változó, esetenként több év is lehet. Ahhoz, hogy ezt elérjük, a felírt gyógyszeres kezelés alkalmazása mellett fontos, hogy egyéb változtatásokat is betartsunk, a terápia sikerességéhez elengedhetetlen az orvos-beteg együttműködése. A tüneteket az életmód, a dohányzás, a testedzés, a stressz, a napfény, és egyéb környezeti hatások  is befolyásolják. A panaszok gyakran a menstruációs ciklus függvényében változnak, de állapotromlást okozhat a túl sok stressz is. A pszoriázis nemcsak bőrtünetekkel járó betegség, a pikkelysömörben szenvedőknél magasabb a szívbetegségek és a stroke veszélye is. A kockázat csökkenthető, ha a betegek kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges étkezésre és a rendszeres testedzésre, a normál testsúly fenntartására is.

Árt, vagy használ a napfény?

A tapasztalatok alapján a pikkelysömörös betegek állapota napfény hatására javul. A betegek kis százalékánál azonban a meleg, párás időjárás ellenkezőleg hat, felerősíti a tüneteket. A betegség  kezelése ezért minden esetben egyedi, vannak azonban általános szabályok, amelyeket minden betegnek érdemes szem előtt tartani:

  • tünetmentes időszakokban is legyünk óvatosak, a túlzásba vitt napozás, ilyenkor sem javasolt.
  • ügyeljünk a fényvédő krémek használatára, a káros napsugarak ellen ne csak a strandon védekezzünk, hanem minden alkalommal, amikor szabadban tartózkodunk.
  • a pikkelysömör tüneteinek kezelésére a nyári és téli hónapokban egyaránt érdemes gyógyvizes fürdőhelyeket felkeresnünk. A balneoterápia kiválóan kiegészíti és felerősíti a krémek, gyógyszerek illetve az ultraibolya fény  jótékony hatásait és csökkenti a pikkelysömörös ízületi szövődményeket.
  • pikkelysömör megjelenésénél szerepet játszhat az immunrendszer nem megfelelő működése, így a dohányzás elhagyása mellett vitaminokban és ásványi anyagokban dús tápanyagok fogyasztása javasolt. Használjuk ki a nyári időszakban könnyebben elérhető lehetőségeket, fogyasszunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt.
Tovább

Tengeri alga a pikkelysömör tradíciós kezelésében

A tengeri algáról (tengeri moszat) legtöbb embernek a japán konyha jut eszébe, azonban az íreknek régi tradíciójuk van a növénnyel, akik bőrbetegségek kezelésére használták az algát fürdővízben kiáztatva.

Az ír tradíció

A kezelésekhez nagy öntöttvas dézsákat használtak, amibe közvetlenül a tengervizet töltöttek, a helyben gyűjtött tengeri algákat pedig kötegekben a vízbe áztatták. Néhány percen belül a növény kiengedi magából az esszenciális hatóanyagait, ami finoman táplálja és gyógyítja a bőrt.

Edward király több tartományában a tengerpart mentén fürdőházak működtek, melyek életkortól függetlenül népszerűek voltak a lakosság körében kikapcsolódási és gyógyászati szempontból is. A kezelés és a növény felhasználása napjainkban újjáéledt, mley többek között annak is köszönhető, hogy a pikkelysömörben szenvedők újra felfedezték a jótékony hatását. A kozmetikai felhasználásban is méltó helyet szerzett a növény, értékes hatóanyagainak köszönhetően.

 

Tovább

Tények és tévhitek a pikkelysömörről

A pikkelysömör vörös, hámló plakkokkal jelentkező krónikus bőrbetegség. A tünetek a teljes testen előfordulhatnak, de főként a hajas fejbőr, a térd, könyök és körmök érintettek. A kezelés élethosszig tartó odafigyelést igényel, így fontos, hogy a betegek ismerjék a terápiával kapcsolatos tényeket és gyakori tévedéseket.

 

Tévhit: A tengervíz sótartalma mindent megold

A Holt-tenger az a hely, amit a pikkelysömörös betegek Mekkájaként emlegetnek. A valóság azonban az, hogy itt sem önmagában a tengervíz magas sótartalma felel a javulásért. Ez a tévhit valóban sokáig élt a köztudatban, emiatt terjedtek el széles körben a sós tengervíz tartalmú kozmetikumok is. Ma már tudjuk, hogy a gyógyuláshoz a tengervíz mellett a napsugárzás jótékony hatása is szükséges, vagyis a kettő együtt hozhat javulást – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Újabb kutatások azt mutatják, hogy a Holt-tengernél az UV sugárzás speciális összetétele is hozzájárul a tünetek csökkenéséhez. Ebben szerepe van a terület tengerszinthez képest alacsony fekvésének, illetve a tenger feletti páratartalom miatt, itt a direkt UV sugárzás is kisebb. A betegek ezért ezen a területen úgy napozhatnak, mintha árnyékban lennének.

 

Tény: Napsugarak receptre

A napfény valóban csökkenti a pikkelysömörös panaszokat. A betegek kezelésében gyakran használunk UV fényt, azonban a terápia szigorúan ellenőrzött körülmények mellett, a megfelelő dózist alkalmazva történik. Ha a beteg kifekszik a napra, nem tudhatja, hogy mennyi UV sugárzás éri a bőrét – figyelmeztet a doktornő. Ne feledkezzünk meg ezért a fényvédelemről sem, ha a szabadban tartózkodunk. Ennek elmulasztásával a bőr daganatos megbetegedésének kockázatát is növeljük, ezen kívül pedig már egy enyhébb fokú leégés is a tünetek fokozódásához vezethet. Érdemes szakember tanácsát kérni a termék megválasztásában, léteznek speciális, érzékeny bőrűek számára kifejlesztett készítmények is.

 

Tévhit: Pszoriázis-diéta


Sok betegség megelőzésében és kezelésében az étrend összeállítása valóban fontos szerepet játszik. A pikkelysömör esetében azonban értelmetlen az önsanyargatás, mivel immunmediált betegségről van szó, ezen kívül genetikai hajlam is ismert a háttérben. Szakmailag igazolt módszer nincs arra, hogy létezne olyan speciális diéta, amely egymaga képes lenne megszüntetni a betegség tüneteit. A betegeknek célszerű az általános, egészséges étkezésre vonatkozó szabályokat követni, melynek fő irányvonalai: a finomított gabonafélék, cukrok és a mesterséges összetételű táplálékok fogyasztásának kerülése.

Tény: Kerülje a stresszt!


A pszichés tényezők orvosilag is igazoltan fontos szerepet játszanak a tünetek súlyosbodásában. A stressz provokáló szerepe is közismert. A mindennapokban stresszkezelő technikák alkalmazásával és rendszeres sportolással csökkenthetjük a negatív érzelmek káros hatásait. Heti három alkalommal végzett 30-60 perces, közepes intenzitású séta, kerékpározás, vagy úszás kimondottan előnyös lehet. Ha lehetőségünk van rá, érdemes bizonyos időközönként hosszabb-rövidebb pihenőket is beiktatnunk, például a gyógyfürdőkben eltöltött kikapcsolódás nyugtató hatása, a délutáni órákban óvatos napozással kiegészülve szintén kedvezően befolyásolja a tüneteket.

Tovább

Stressz és psoriasis - mivel segítheted a tünetmentességet?

A psoriasis olyan krónikus autoimmun hátterű bőrbetegség, melynek kiváltó és súlyosbító okai között a stressz súlyozottan szerepel. A belefáradtság és kilátástalanság ellen következzen néhány tipp, hogyan vezetheted le a napi stresszt.

 

Testedzés: valószínűleg az egyik legjobb feszültségoldó tevékenység. Nyáron a szabadban több a sportolási lehetőség is, ezért használjuk ki és mozogjunk, mert a problémás bőr is meghálálja. 

Meditáció, relaxáció: mindenki számára hasznos. A mély és tudatos légzésgyakorlatok segíthetnek, hogy az összpontosítással a lehetséges pozitív változásokat tudatosítsuk, a negatívok helyett.   

Társas kapcsolatok: a barátok és a jó családi háttér, akikkel mindent meg lehet beszélni, bőrbetegségek esetén is támasz.

A megfelelő bőrgyógyászati és gyógy-kozmetikai segítség mellett tehát mi magunk is sokat tehetünk, hogy a krónikus bőrpanasz tünetmentessé, a tünetmentes időszakok pedig minél hosszabbá válhassanak.

Tovább

Még több egészséges étel a tökéletes bőrért

Igazán finom és egészséges – a bőr számára is kimondottan jótékony – ételek következnek. Ízlés szerint válogasson belőle és fogyassza mindenki, a saját és családja egészségére.

Lazac

A lazac közismerten magas omega-3 zsírsav tartalma a sejtfalak fontos építőeleme. A bőrünkre feszesítő hatással bír, a faggyútermelést pedig csökkenti, ami a pattanások képződését előzheti meg. A lazac szeléntartalma óvja bőrünket a UV károsodástól és stabilizálja a bőr tónusát.

Zöldtea

Jelentős antioxidáns és polifenol forrás, mely szerepet játszhat az UV védelemben és javítja a bőrünk természetes állagát. Enyhe vízhajtó hatása által segíti a szervezet és a bőr méregtelenítését is.

Görögdinnye

A magas víztartalmú gyümölcsök, mint például a görögdinnye, segíthetnek kordában tartani még a problémás bőrt is (ekcéma, pszoriázis) és rendszeres fogyasztásuk csökkentheti a szem alatti táskákat.

A gyümölcsök mellett a sima víz fogyasztása is fontos a hidratáltsághoz. Ez elengedhetetlen a megfelelő vérkeringéshez, ami a véráramból és a bőrből is segíti a méreganyagok  tisztulását.

Tovább
«
12