Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Mit tehetünk a fejbőrön jelentkező pikkelysömör ellen?

Kellemetlen, zavaró, kívülállók könnyen összetéveszthetik a korpával, az érintettek ezért sok mindent kipróbálnak, ami megszüntetné a tüneteket. A fejbőrön jelentkező pikkelysömör kezeléséhez dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosának tanácsait kértük.

Pikkelysömör, nem korpa

A viaszfehér, pikkelyesen, foltokban hámló tünetek a pikkelysömör jelei. Az első tünetek bármilyen életkorban megjelenhetnek, leggyakrabban 20-30 év között jelentkeznek. A könyök és a térd területe mellett a betegség gyakran a körmökön és a hajas fejbőrön is elváltozásokat okoz. A vöröses, vaskos pikkelyes foltokat akár fésülködés vagy samponozás közben is könnyen felsérthetjük, ilyenkor vérezni kezdhetnek. A bőr hámlása miatt leváló rétegek miatt a pikkelysömör tünetei hasonlóak a korpához, de különböző kezelésre van szükség.

Hidratáló és gyulladáscsökkentő krémek

A fejbőr ápolására nem minden esetben megfelelőek az egyéb testrészeken, pikkelysömörös tünetek ellen bevált készítmények. Itt fontos, hogy a tüneteket úgy csökkentsük, hogy közben lehetőleg elkerüljük a fejbőr túlzott zsírosodását, illetve a nem kívánatos hatóanyagok fokozott felszívódását. A bőr hidratálására és a gyulladás csökkentésére ezért könnyebb formulákat, gél, hab, oldat vagy sampon állagú készítményeket vethetünk be. Léteznek speciális pakolások is, amelyeket éjszakára kell a fejbőrbe masszírozni, majd reggel lemosni.

Hámlazító samponok

A pikkelysömörös tünetek tulajdonképpen a bőr felgyorsult hámképződése miatt jönnek létre, ez okozza, hogy bizonyos területeken a bőr megvastagszik. A bőrt gyengéden hámlasztani szalicilsav tartalmú samponok használatával tudjuk, ezeket rendszeresen javasolt alkalmazni, hogy a hámréteg megvastagodását elkerüljük. Vékonyabb plakkok esetében a szelén-szulfid tartalmú samponok is eredményesek lehetnek.

Viszketés, gyulladás csillapítás

A pikkelysömörös fejbőr egyik legkellemetlenebb tünete, az olykor szűnni nem akaró viszketés. Jobb napokon alig vesszük észre, máskor egész nap csak vakargatnánk az égő, viszkető részeket. Ezt azonban javasolt elkerülni, mivel a bőrt így könnyen felsérthetjük, ami után nemcsak a vérzés lesz kellemetlen, hanem fertőzéseket is könnyen átvihetünk egyéb bőrfelszínekről. Ha rendszeres problémánk a viszketés, akkor kérjük szakember segítségét a megfelelő készítmény megtalálásához. A bőr hidratálása mellett az érintett terület gyulladáscsökkentése is segít enyhíteni a viszketést.

Gyógyszerek is segíthetnek

Amennyiben a pikkelysömör kiterjedt bőrfelületen jelentkezik, illetve helyi készítményekkel nem sikerül tünetmentesíteni, akkor belső gyulladáscsökkentő szerek, illetve fényterápiás kezelések alkalmazására is sor kerülhet. A pikkelysömör jelenleg teljesen nem gyógyítható, de kezelhető krónikus betegség. Személyre szabott, korszerű terápia segítségével tartós tünetmentesség is elérhető, illetve az említett szövődmények kockázata minimálisra csökkenthető.

Tovább

Meddig normális az őszi hajhullás?

A haj folyamatosan megújul, bizonyos időszakokban, főként ősszel és tavasszal intenzívebb hajhullást is tapasztalhatunk. Probléma akkor jelentkezik, ha az elvesztett hajszálak helyén nem nő újabb, így a hajkorona folyamatos csökkenését észleljük. A hajhullás okairól és a kezelési lehetőségekről dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa ad felvilágosítást.

Betegséget is jelezhet

Nők körében, a menopauza időszakát követően gyakori jelenség a hajszálak elvékonyodása, ezért a korábbi dús hajzat tömege jelentősen csökken. A hajhullást nagy mértékben befolyásolják örökletes tényezők, de okozhatják bizonyos betegségek, például pajzsmirigy problémák, vagy nőgyógyászati panaszok is. A hajvesztés gyógyszer mellékhatásként is jelentkezhet, de hátterében a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, akár fog-, vagy ínygyulladás is állhatnak. Vitamin- és ásványianyag hiány, illetve a fejbőrt érintő gombás fertőzés is nagyfokú hajvesztéssel járhat.

Stressz, fogyókúra is kiválthatja

A fokozott hajhullást kiváltó tényezők felderítésének fontos állomása a haj és a fejbőr vizsgálata, azonban épp ilyen lényeges a beteg kikérdezése – magyarázza dr. Vincze Ildikó. Ha külsőleg nem látható gyulladásra, fertőzésre, egyéb eltérésre utaló jel, a pácienstől kapott információk is segíthetik a diagnózis felállítását. A panaszok átbeszélése során kiderülhet, hogy a beteg épp egy stresszesebb időszakon van túl, esetleg a hajhullás összeköthető egy intenzív fogyókúrás program megkezdésével. Ezek után, amennyiben szükséges, a további vizsgálatok célzottan végezhetők el. A hajhullás okairól vérvizsgálat és a hajszálak mikroszkópos elemzése, az un. trichogramm vizsgálat is sokat elárulhat.

Hosszú terápia

A hajhullás kezelése a felderített kiváltó okoknak megfelelően történik. A bőrgyógyászati vizsgálat alapján a szakorvos minden esetben a számunkra legoptimálisabb terápiát javasolja, mely lehet gyógyszeres kezelés, vagy  különböző helyi készítmények alkalmazása. A kezelés a haj növekedési ciklusai miatt hosszadalmas, hatása átlagosan 3-6 hónap alatt mérhető fel. Sikeressége egyénfüggő, bizonyos esetekben, például öröklött hajlam esetén a folyamat rendszerint csak lelassítható. A gyógyszerek szedése, stressz, vagy hajkárosodások – hajfestékek, hajvasaló, a haj túl szoros és gyakori összefogása – miatt jelentkező hajhullás rendszerint a kiváltó okok elhagyásával megszűnik, bizonyos idő elteltével a haj ismét dússá válik. A szülés után jelentkező hajvesztés természetes folyamat, ha egyéb elváltozás nincs a háttérben, a panaszok rendszerint két-hat hónapon belül rendeződnek. Amennyiben a hajhullás hátterében hormonális eltérés merül fel, az endokrinológiai vizsgálatok eredményei határozzák meg a kezelési lehetőségeket.

Tovább