Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Problémás bőr

blogavatar

A különböző bőrproblémák gyógyítása és ápolása különös szakértelmet, és odafigyelést követel. Szakértő tanácsok, a bőrgyógyász és a kozmetikus mester tollából. Akne / pattanások, rosacea kezelése, pattanások hormonális háttere, dermatitis, ekcéma kezelése, allergiás bőrtünetek, bőrtisztítás, szemölcsök, bőratka szűrés (demodex). Kozmetikai kezelés, arctisztítás, otthoni bőrápolási tanácsok szakértőktől.

Címkefelhő

kozmetika (24),Peterman Krisztina (21),kozmetikus (19),dermatica (17),bőrápolás (11),gyógykozmetika (10),pikkelysömör (10),bőrgyógyász (9),akne (9),pattanás (9),rosacea (8),bőratka (8),Dr. Vincze Ildikó (7),ekcéma (6),pattanások (6),psoriasis kezelése (6),bőr (5),bőrgyógyászat és kozmetika (5),bőrproblémák (5),mélyhámlasztás (5),pikkelysömör kezelése (4),bőrgyógyászat (4),demodex (4),dr. Vincze Ildikó (4),bőrbetegség (4),arctisztítás (3),bőrfiatalítás (3),kozmetikumok (3),pszoriázis (3),mitesszer (3),gyógynövényes hámlasztás (3),bőrszárazság (3),szemölcs (2),gyógykozmetikus (2),bőrrák (2),érzékeny bőr (2),hidratalas (2),seborrheas bőr (2),melanoma (2),ráncos bőr (2),bőratka szűrés (2),plazma fényterápia (2),szépség-terapeuta (2),száraz bőr (2),allergia (2),rancok (2),arcapolas (2),pattanas (2),gyulladás (2),tél (1),hideg (1),éjszakai bőrviszketés (1),korpa (1),viszkető bőr (1),seprűvéna (1),haj (1),kézápolás (1),kozmetológia (1),kitágult erek (1),hidratálás (1),kosz (1),hajmosás (1),mosószer (1),bőrnövedékek (1),bőrkinövés (1),eltávolítás (1),paraffin (1),mosópor (1),smink (1),kiütés (1),bőrvörösség (1),iontoforézis (1),ultrahang (1),allergiás tünetek (1),humán papilloma vírus (1),szövettan (1),fejbőr (1),heg (1),stria (1),psoriasis (1),krémek (1),szteroid (1),pigmentáció (1),szőrösödés (1),tág pórus (1),aknés heg (1),bőrflóra helyreállítás (1),terhességi csík (1),bőrfelszín (1),fül (1),kúszóhályog (1),plasztikai sebész (1),faggyú (1),anyajegy (1),baktérium (1),zsíros bőr (1),kombinált bőr (1),dr. Gyarmati Csaba (1),allergénmentes (1),bőrflóra (1),szemhéjszéli gyulladás (1),vio (1),herpesz (1),kozmetikai kezelés (1),száj körüli pattanás (1),allergén (1),gyógynövények (1),bőrhibák (1),fitoterápia (1),stressz (1),melanóma (1),szolarium (1),stressz es relaxacio (1),fényvédő krém (1),egészség (1),kozmetikum (1),barnulas (1),napozás (1),allergologus (1),táplákozás (1),naptej (1),antibakterialis hatas (1),triclosan tartósító- és fertőtlenítőszer (1),szolárium (1),túlsúly (1),melanóma szűrés (1),egészséges bőr (1),higiénia (1),allergia gyermekkorban (1),karikas szem (1),orvosi kozmetika (1),majfolt (1),pigment (1),green peel (1),adalék (1),szőlőmagolaj (1),hajhullás (1),hajhullás okai (1),ekcéma csecsemőkorban (1),atópiás ekcéma (1),szeplők (1),Mitesszerek eltávolítása (1),hajvesztés (1),Periorális dermatitisz (1),akne kezelése (1),ekcémás bőr (1),gyógykozmatikus (1),dermatitis (1),szájkörüli pattanások (1),májfoltok (1),napeges (1),arcápolás (1),pattanásos bőr (1),Hyaluronsav (1),faggyúmirigyek (1),testápolás (1),szépségterapeuta (1),akne lámpa (1),fényterápia (1),fototerápia (1),demeodex (1),allergén vizsgálat (1),anyajegyszűrés (1),bőrgyógyász-kozmetológus (1),sminkelés (1)

Szabaduljon meg a szemölcsöktől!

Fiatalokon és felnőtteken is jelentkezhet, a pattanások után a második leggyakoribb bőrprobléma. Többféle típust különböztetünk meg, köztük is legismertebb a közönséges szemölcs, a verruca vulgaris.

 

Vírus okozza

Az immunrendszer éretlensége miatt főként a fiatalabb korosztály tagjai között fordul elő, de szemölcs valójában bármely életkorban kialakulhat – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa.  A bőrnövedékek megjelenését vírus okozza, tehát fertőzés útján kerülnek a bőrre. Tipikusan óvodás, kisiskoláskorú gyermekeknél jelentkezik az uszodaszemölcsnek nevezett probléma, felnőtteknél viszont nem ritka a nemi úton terjedő szemölcs felbukkanása. A közönséges szemölcs megjelenése a tavaszi időszakban viszonylag gyakrabban megfigyelhető, kialakulásához a téli betegségek miatt legyengült immunrendszer is hozzájárul.

 

Szemölcs a talpon, tenyéren és a térden

A vírus parányi sérüléseken keresztül behatol a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be. Szemölcs jellemzően a kéz, lábak, gyermekeknél a térdek területén fordul elő, de megjelenhetnek a köröm alatt és az arcon, nyak, vállak területén is. Kialakulására hajlamosíthatnak a bőrsérülések, körömrágás, a bőr felázása, fokozott izzadás, a láb deformitásai és a bokasüllyedés is.

 

Megjelenési formák és eltávolítás

A tipikus szemölcs kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, érdes, pontozott felszínű göbcse, amely nem viszket, nem okoz gyulladást, csak akkor fáj, ha megsérül, például bereped. A szemölcsök kezelés nélkül évekig megmaradhatnak, máskor spontán, nyom nélkül eltűnnek.

Szakszerű eltávolításuk fájdalmatlan, történhet fagyasztással, sebészeti eltávolítással, elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával egyaránt. A megfelelő módszer kiválasztása, mindig az egyedi probléma felmérése után lehetséges.

 

Óvatosan az otthoni kezelésekkel!

A szemölcsök eltávolítására számos, recept nélkül beszerezhető készítmény kapható. Az ilyen típusú termékek fő összetevője a szalicilsav, amelyet ecsetelőként alkalmazva általában több hetes  kezeléssel szabadulhatunk meg a nem kívánt bőrnövedékektől. Az eredmény elérését a szalicilsav  hámlasztó hatása segíti, ezért fontos, hogy az ép bőrszövetet ne érje a hatóanyag. Amennyiben nem egyértelmű, hogy a bőrön látható elváltozás valóban  vírusos szemölcs, a kezelés előtt forduljon szakemberhez. Ez javasolt cukorbetegség esetén is, mivel az otthoni kezeléssel csak tovább növeljük a fertőzés veszélyét, illetve a nem megfelelően alkalmazott készítmény komoly, nehezen gyógyuló sérüléseket is okozhat.

Tovább

Tippek problémás bőrre

Milyen nappali krémet válasszunk pattanásos bőrre, mivel tüntethetjük el a mitesszereket és sminkeljük-e a hajszálértágulatos arcbőrt? Kozmetikus szakértőnk segítségével néhány gyakran feltett kérdést válaszolunk meg a bőrpoblémákkal kapcsolatban.

 

Nyomkodás helyett

Mitesszerek a bőr elszarusodási zavara miatt jelentkeznek, a legtöbbször az orr, illetve a T-vonal (homlok, orr és áll) területén. Ilyen esetben nem optimálisan válik le az elszarusodott bőrréteg, az elhalt hámsejtek így elzárják a pórusok kivezető nyílását és a faggyú nem tud a bőrfelszínre jutni. A probléma ellen a megfelelő ápoláson kívül mást nem tehetünk. Rendszeres kozmetikai kezelések alkalmával megszabadulhatunk a mitesszerektől, a szakember pedig tanácsot adhat a bőrtípusunknak megfelelő készítmények megválasztásával és alkalmazásával kapcsolatban is – tanácsolja Peterman Krisztina kozmetikus, a Dermatica szépség-terapeutája. Az otthoni „nyomkodás” gyors megoldást jelenthet, de sokszor mégis többet árt, mint használ. Következtében a mitesszerek könnyen begyulladhatnak, pattanások jelenhetnek meg az érintett bőrterületen. A megfelelő kezelést ezért bízzuk inkább szakemberre.

 

Egyénre szabott nedvességpótlás

A hidratálás minden bőrtípus esetében fontos. Az akne különböző fokozataiban speciális, kifejezetten az állapotnak megfelelő hidratáló krémre van szükség. Ezek tartalmazhatnak gyulladáscsökkentő-, faggyútermelést normalizáló-, pórusösszehúzó stb. hatóanyagot. Vannak készen kapható készítmények, s van, amit a bőrgyógyász állít össze. A készítményekkel nincs értelme önállóan kísérletezni, gyakran többet árthat vele magának az ember, mint gondolná. Problémás bőrű betegek esetében azt tanácsolom, mindenképpen forduljon szakemberhez, aki segít a bőrtípusának leginkább megfelelő készítmény kiválasztásában is.

 

Takarás helyett kiemeli a bőrhibát

A hajszálértágulat súlyosabb esetben rendkívül kellemetlen lehet, pszichés zavarokat is okozhat. A megfelelő bőrgyógyászati és kozmetikai kezelésekkel az állapot jól kordában tartható, de természetes, hogy az ápolt külsőhöz az alkalomhoz illő smink is hozzátartozik. Remek készítmények kaphatók, megfelelő hatóanyag- és hidratáló tartalommal.

A krémek lehetnek színezettek is: vagy a zöld színt tartalmazzák, vagy a bőrszínnek megfelelő színanyagot, s így már kendőznek, takarnak, fednek is egyúttal. Hajszálér tágulatos bőr esetében különösen fontos a fényvédelem! Vannak speciálisan ilyen típusú fényvédő krémek is. Mindenképpen keressen fel szakembert, aki segít megtalálni a megfelelő ápoló készítményt – javasolja Peterman Krisztina. A helytelenül megválasztott, túlzásba vitt szépítőszerekkel gyakran épp ellenkező hatást érünk csak el. A "vastagon" smink még inkább vonzza a tekinteteket és felhívja a figyelmet az elfedni kívánt problémára.

 

Rosaceás bőr: ne túl meleg, ne túl hideg!

A rosacea kezelésének két fontos eleme, hogy egyrészt erősítsük a kiserek falát, s ezzel párhuzamosan kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. A terápia során alkalmazott készítmények mellett a rosaceás panaszok kezelésében lényeges szerepe van a diétás, bizonyos életmódbeli tanácsok betartásának és a megfelelő kozmetikumok alkalmazásának is. Javasolt a vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése, így az alkohol, forró, erős fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott. A napfénynek szintén provokáló szerepe van. Javasolt már az első napsugarak megjelenésétől magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt. A nagyon hűvös, “jéghideg” vízzel történő arcmosás átmenetileg érösszehúzó hatású ugyan, ezzel együtt azonban károsítja a bőr hámrétegét, irritációt okoz. A túl meleg víz pedig értágító hatású, tehát semmiképp sem javasolt. Rosaceas betegek számára leginkább a langyos vízzel történő arcmosás az ideális.

Tovább

Mit is jelent a fitoterápia?

A fitoterápia kifejezés a gyógynövények terápiás célú felhasználását jelenti. Tágabb értelemben ide tartoznak a külsőleg és belsőleg is használható gyógynövények és azok hatóanyagai: esszenciális-, teljes tisztaságú olajok, virág esszenciák, gyógynövény- vagy virágkivonatok.

Trendek és ellentrendek

A több az egyben típusú bőrápolási termékek térnyerése mellett egyre erősebb trendként van jelen a nem csak természetes alapú, hanem teljesen természetes hatóanyagokkal való gyógyítás, ami sok esetben kiegészítője is lehet a klasszikus ápolásnak, vagy orvosi gyógyászatnak.

 „Fűben, fában orvosság..”

Tartja a régi mondás. A fitoterápia alkalmazása a kozmetológiában is olyan plusz képzettséget és ismereteket követel a kozmetikustól, ami valóban egy holisztikus megközelítést tesz lehetővé. Kevesen tudják, hogy számos bőrgyógyászati betegség gyógyulása - persze nem mind - körültekintően megválasztott kozmetikai kiegészítő kezeléssel jelentékenyen segíti a szervezet öngyógyulását és a klasszikus bőrgyógyászati terápiák hatékonyságát.

A bőrproblémák jellegétől és súlyossági fokától függően a fitoterápia alkalmazása a legnagyobb körültekintést és szakmai felkészültséget igényli. Elsősorban a lehetséges allergizáló hatások kizárása végett, ezért szerencsés, ha a kozmetikus mögött bőrgyógyászati háttér és egészségügyi tapasztalat is van. Ilyet egyelőre még keresni kell itthon, de a felismerés és az igény folyamatosan növekszik a lakosság körében.

Tovább

A túlzott tisztaság ára

A triclosan néven ismert tartósító- és fertőtlenítőszer gyermekeknél növelheti az allergia kialakulásának kockázatát. Norvég kutatók az antibakteriális kozmetikumok veszélyeire is felhívják a figyelmet.

tricolosan

Kozmetikumok és allergia

Nem véletlen, hogy a természetes összetevőkből készült kozmetikumok, tisztító- és mosószerek napjainkban reneszánszukat élik, hiszen az utóbbi években egyértelműen megemelkedett a szintetikus hatóanyagok által okozott allergiás reakciók száma – magyarázza dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa. A bőrtünetek rendszerint vörösség, viszketés, fokozott szárazság formájában jelentkeznek, de – különösen gyermekek esetében – hozzájárulhatnak más allergiák megjelenéséhez is.

 Antibakteriális pro és kontra

Az antibakteriálisként forgalomba kerülő készítmények eredeti rendeltetésük szerint arra hivatottak, hogy megakadályozzák a ránk veszélyes baktériumok bőrfelszínre, nyálkahártyákra jutását. Találkozhatunk velük krémek, kézmosók, mosogatószerek formájában is. A probléma azonban az, hogy a készítmények összetevői a szervezet számára hasznos, a bőr védő funkcióját biztosító, hasznos baktériumokra is megsemmisítő csapást mérnek, s ezzel végeredményben fokozzák szervezetünk fogékonyságát a különböző betegségekre.

 Higiéne hipotézis

A legfrissebb kutatások ismét a túlzott tisztaság veszélyeire hívják fel a figyelmet. Egyre ismertebb a higiéne hipotézis fogalma, mely szerint egyértelműen növeli az allergiás betegségek megjelenésének esélyét, ha a gyermek túlzottan steril, „antibakteriális” környezetben nevelkedik. A szervezetének, az immunrendszer megfelelő éréséhez ugyanis szüksége van azokra a mikrofertőzésekre, melyeket egy normál, nem túlfertőtlenített környezet biztosíthat számára. Ennek hiányában később az egyébként ártalmatlan, szervezete számára nem káros anyagokat is veszélyesként értékeli majd, s túlérzékenysége következtében megjelenik az allergia.

 Tények és tévhitek

A szintetikus anyagokkal kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban, némelyek valóban sokszor megalapozatlan állítások. Az egyesült államokbeli Center for Disease Control and Prevention eredményei azonban 623 gyermektől vett mintavételen alapulnak. A 10 év körüli gyermekektől vett vizeletminták alapján a kutatók egyértelmű összefüggést találtak a triclosan értéke, és az allergiát jelző magas IgE szint között.

 Ártalmas triclosan

A főként fogkrémkrémekben, kézmosókban, lábápoló készítményekben található, baktérium- és gombaölő hatású triclosan megváltoztathatja a bőrön, a szájban és a belekben található normál baktériumflórát, ezzel egyértelműen növelve az allergia kockázatát. A triclosan veszélyeire egy korábbi, 2001-es kutatás is felhívta a figyelmet. Megállapították, hogy ez az anyag döntő többségében fogkrémekben található, s ekkor szabályozás is született alkalmazásának visszaszorítására. Ennek betartása különösen fontos lenne a gyártók részéről, mivel a triclosan a bőrfelszínről alig, a szájnyálkahártyáról azonban nagyobb mennyiségben szívódik fel.

www.dermatica.hu

Tovább

3 nagyszerű módszer a rugalmas bőrért

A bőrt nem csak kívülről, de belülről is lehet és kell is táplálni, sőt, a már kialakult ráncok ellen is hatékonyan lehet harcolni. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza a leghatékonyabb módszerekről beszélt.

Vitaminok- a sokoldalú segítők

A bőr szempontjából optimális összeállítás az A-, C- és E-vitaminokra épül.

Az A-vitamin stimulálja a bőrsejtek aktivitását, csökkenti a szárazságból eredő ráncokat és javít a bőr feszességén. Viszont nehéz elegyíteni a különböző krémekbe, mert nem viseli el az oxigénnel és a fénnyel való érintkezést. Ezért a kutatók speciális cukormolekulákba „csomagolva” juttatják el a rendeltetési helyére. Más cégek az A-vitamin egyik elővitaminját, a retinaldehidet használják a ráncok ellen, amely a bőrben alakul retin- vagy A-vitamin-savvá. A-vitaminban (pontosabban annak előanyagában, béta-karotinban) gazdag táplálékot is gyakran érdemes fogyasztani, mint a sárgarépa, a brokkoli, a zeller, az áfonya, a csipkebogyó, a joghurt, a petrezselyem, a máj.

A C-vitamin természetes antioxidáns, amely az E-vitaminnal együtt megköti a szabad gyököket és javítja a bőr keringését. Ezek a vitaminok a kollagén képzésében is részt vesznek, így eredményezik a feszes bőrt. C-vitamint bevihetünk friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, E-vitaminhoz pedig zöld növényekből, a hüvelyesekből és a teljes kiőrlésű gabonákból juthatunk.

Hidratálás belülről és kívülről

Bőrünk fiatalos kinézetét a kollagén rostok biztosítják. A kor előrehaladtával azonban a kollagéntermelés természetes módon csökken, mely ráncok megjelenéséhez vezet. Nem mindegy azonban, hogy ez mennyi idő alatt, illetve milyen mértékben következik be. A bőrfiatalító krémek egyik fontos tulajdonsága, hogy nem csak hidratálják a bőrt, de a kollagén termelést is serkentik. Ahhoz, hogy a krémek hatékonyságukat maximálisan kifejthessék elengedhetetlenül fontos, hogy az elvesztett nedvesség pótlásáról belsőleg is gondoskodjunk, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával.

A legjobb választást az ásványvíz jelenti, mely nem csak kiváltó szomjoltó, de a benne található összetevők segítségével az ásványi anyagok pótlásáról is gondoskodhatunk. Reggelre jó választás lehet egy pohár frissen facsart gyümölcslé, vagy antioxidánsokban gazdag zöldtea elfogyasztása. Napközben kortyoljunk ásványvizet, az ebédet pedig egy tányér levessel kezdjük. Két étkezés közt magas nedvességtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is pótolhatjuk az elvesztett nedvességet. Ilyen az eper, a sárga-és görögdinnye, az alma, az áfonya, a saláta, a sárgarépa és a spenót.

Lézer – ha komolyabb segítség kell

Az érettebb vagy problémás bőrre már nem elég a vitamin- és a nedvességpótlás. Ilyenkor érdemes az esztétikai bőrgyógyászat kezelései közül választani, amelyek egyszerre hatnak a bőrhibák és a ráncok ellen, sőt feszesítenek is. - tájékoztat dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza. 

- Elsődlegesen megtörténik egy színkorrekció, amely különösen rozácea, pigmentfoltok és az arcon lévő értágulatok esetén eredményez látványos változást. A hatásmechanizmus szerint a fényenergia nagymértékben nyelődik el a vörösvértestek festékanyagában, míg a bőr többi részén alig.

- A bőrfeszesítő hatása annak eredményeképpen jön létre, hogy a lézer azonnal összehúzza a kollagénrostokat, és néhány kezelés után már az egész kollagén-szerkezet átépülését segíti, feszesítve az arc és a nyak bőrét.

- Az úgynevezett frakcionált ránctalanítás a hármas számú hatás, amely szintén a kollagénrostok fokozott működését eredményezi, és éppen azt a hatást ellensúlyozza, ami az évek előrehaladtával a ráncosodást okozza. Az intenzív felületi hűtésnek köszönhetően a lézerfény 2,5 mm mélységig melegíti fel a bőrt, miközben a hámréteg sértetlen marad. Éppen ezért nevezik az ilyen típusú bőrfiatalító technikákat akár ebédidőben is elvégezhető beavatkozásoknak, hiszen a gyors, látható hegek nélküli kezelések után úgy folytatódhat a nap, mintha mi sem történt volna.

 

www.oxygenmedical.hu

Tovább